Sakin Şehir Taraklı, Turizm Merkezi Olma Yolunda Hızla İlerliyor - Son Dakika
Güncel

Sakin Şehir Taraklı, Turizm Merkezi Olma Yolunda Hızla İlerliyor

Ses ve çevre kirliliğinden uzak, nostaljik evleri ve bozulmayan tarihi dokusuyla öne çıkan, 2013 yılı Avrupalı Seçkin Destinasyonu seçilen Taraklı'ya Kültür ve Turizm Bakanlığınca basın turu düzenlendi Belediye Başkanı Özkaraman: "Birkaç yıl içinde medyanın da desteğiyle Taraklı'nın hak ettiği yeri alacağını.

28.09.2014 14:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Projesi (EDEN) kapsamında düzenlenen yarışmada  "2013 Yılı Avrupalı Seçkin Destinasyonu" seçilen, merkezi İtalya'da bulunan sakin şehirler ağına (Cittaslow) üye Taraklı ilçesine Kültür ve Turizm Bakanlığınca basın turu düzenlendi.

Tarihi İpek Yolu üzerindeki Hacı Atıf Hanı, Osmanlı ahşap mimarisinin özgün örnekleri, bozulmamış tarihi dokusu, doğal anıt olarak tescillenmiş 7 asırlık çınar ağacı, tahta kaşık ve Taraklı bezinden yapılan hediyelik eşyayla tanınan ilçe, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Her mevsim panoramik görüntüsüyle amatör ve profesyonel fotoğrafçıların uğrak mekanı olan ve çeşitli reklam filmlerine ev sahipliği yapan Taraklı, iklimi, termal suları ve doğal ürünleriyle öne çıkıyor.

Kültürevi olarak kullanılan konakta geleneksel el sanatlarından bez dokuması ve ağaç kaşık yapımı, ustalar tarafından ziyaretçilere gösteriliyor. Köy sakinlerinin el işi ürünleri de restore edilen tarihi çarşıda ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.

Belediye Başkanı Özkaraman

Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman, gazetecilere yaptığı açıklamada, ilçenin 2013 yılı Avrupalı Seçkin Destinasyonu seçildiğini anımsattı.

Taraklı'nın doğa, kültür ve sağlık turizmi açısından büyük potansiyele sahip olduğuna dikkati çeken Özkaraman, "Taraklı, bugüne kadar profesyonel turizme geçmiş değil. Yerel yemeklerin, el sanatlarının, yerel kültürün çok iyi korunduğu, yaşatıldığı ve sunulduğu bir yer" dedi.

Sakin şehirler ağına dahil olduklarını, bu nedenle ilçenin daha iyi tanınacağına ve daha fazla turist çekeceğine inandığını ifade eden Özkaraman, hazırlıklarının da bu yönde olduğunu aktardı.

İlçenin çok eski yerleşim yeri olduğuna işaret eden Özkaraman, şunları kaydetti:

"Taraklı, kentsel, doğa ve arkeolojik olarak üç tür sit alanına sahip. En önemli özelliği Osmanlı döneminin sivil mimari dokusunu koruyor olması. Dünyada 187 sakin şehir üyesinden biriyiz. AB nezdinde de görüşmelerimiz sürüyor. Yaptığımız çalışmalarla kültür turizminde belli noktaya gelmeye başladık. İlçedeki tarihi evleri restore ettik. Sağlık turizmi açısından iki termal yatırım var, bunlar bittiğinde yaklaşık 10 bin yatak kapasiteli yatırım ilçemize kazandırılacak. Bu yatırımla ilçemize yılda 300 bin turist çekmeyi hedefliyoruz. Bu da önemli bir potansiyel.

İnşa edilen yapılar da Taraklı mimarisine uygun olacak. Birkaç yıl içinde medyanın da desteğiyle Taraklı'nın hak ettiği yeri alacağını düşünüyorum."

- EDEN Projesi

Avrupa Komisyonu İşletme ve Sanayi Genel Müdürlüğünce 2007'de geliştirilen EDEN Projesi, Avrupa turist destinasyonlarının ortak ve farklı özelliklerine, değerlerine dikkat çekmeyi, turizmin sosyal, kültürel ve çevresel sürdürülebilirliğini sağlayarak ekonomik gelişmeyi teşvik etmeyi amaçlıyor.

Bu kapsamda, Avrupa Komisyonu tarafından her yıl farklı tema doğrultusunda, projeye dahil ülkelerde "Avrupalı Seçkin Destinasyonu"  yarışmaları düzenleniyor. Tam anlamıyla turizme kazandırılamamış ancak sürdürülebilir turizm çalışmaları neticesinde gelişme potansiyeli yüksek destinasyonlar belirlenerek, ortak bilgi ve iletişim ağına dahil ediliyor. Seçilen destinasyonlar için Avrupa Komisyonu tarafından tanıtım filmleri hazırlanarak, AB ülkelerindeki televizyonlarda yayımlanıyor ve her yıl Avrupa Turizm Forumu kapsamında düzenlenen fuarda tanıtılıyor. - Sakarya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sakin Şehir Taraklı, Turizm Merkezi Olma Yolunda Hızla İlerliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement