Sakız'dan Roket Savaşlarına Davet Var - Son Dakika
Yerel

Sakız'dan Roket Savaşlarına Davet Var

Sakız\'dan Roket Savaşlarına Davet Var

2011 yılından itibaren yayınladıkları ve Türkçe baskısı beşe ulaşan Sakız Adası Turistik Rehberi’nin yayıncısı ALFA-Pİ Yayınları Türkçe yeni bir yayına daha imza attı.

17.04.2014 15:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

2011 yılından itibaren yayınladıkları ve Türkçe baskısı beşe ulaşan Sakız Adası Turistik Rehberi'nin yayıncısı ALFA-Pİ Yayınları Türkçe yeni bir yayına daha imza attı. Çeşme açıklarındaki Yunanistan'ın Sakız adasında faaliyet gösteren ALFA-Pİ Yayınları, 'Roket (Havai Fişek) Savaşı' adında 36 sayfalık kitapçığı 5 bin adet bastırdı.

BU GÖRSEL ŞÖLENİ KAÇIRMAYIN

125 yıldır günümüzdeki şekliyle kutlanan ama geçmişi çok daha eskilere dayanan ve hıristiyan aleminde sadece Sakız Adası Vrondados köyünde gerçekleştirilen havai fişek savaşını (Ruketopolemos - Roket savaşı) tüm detaylarıyla Türk turistlere anlatmak istediklerini belirten yayınevi sahibi Yannis Palios, "Yapılan tanıtımlar sayesinde Türk dostlarımız üç yıl önce bu geleneksel törenimize ilgi duymaya başladı. O yıl 500 Türk turist bu görsel şöleni izlemek için geldi. Geçen yıl gelenlerin sayısı 700'ü aştı. Bu yıl ise yaklaşık 1.000 - 1.200 Türk turisti adamızda ağırlamayı bekliyoruz. Diriliş Yortusu bu yıl 19-20 Nisan tarihlerine denk geldi. 19 Nisan Cumartesi akşamı saat 21: 00'den itibaren gece yarısı saat 01: 30'a kadar sürecek bu etkinliği görmemek gerçekten bir kayıp. Tüm Türk dostlarımızı adamıza bekliyoruz" diye konuştu.

TÜRK YUNAN DOSTLUĞUNA BİR ADIM DAHA

Sadece son baskısı 30 bin adet yapılan ve adaya giden Türk turistlere Sakız Gümrüğü'nde ücretsiz dağıtılan Sakız Adası Turistik Rehberi'nin yayıncısı ALFA-Pİ Yayınları bu kitapçığı yayınlayarak iki ülke arasındaki dostluğa bir katkı daha koymuş oldu.

RUKETOPOLEMOS NEDİR?

Hıristiyan aleminde İsa Peygamber'in gördüğü işkencelerin ardından önce çarmıha gerilmesi, sonra da ruhunun göğe yükselerek dirilmesini sembolize eden Paskalya etkinlikleri Yunanistan'ın Sakız Adası'nda da daha farklı kutlanıyor. Vrondados köyünde aralarında 400 metre mesafe bulunan Aziz Markos ve Panagia Erityani Kiliseleri cemaatleri arasında kökleri Osmanlı hakimiyeti dönemine kadar dayanan Ruketopolemos'ta kullanılan havai fişeklerin yapımına bir yıl öncesinin yaz aylarında başlanır. Binlerce roket (kimilerine göre bu sayı 100 bin'i bulur) el emeğiyle tek tek hazırlanır. Hz İsa'nın dirilişini temsil eden Anastasi gecesinde (Diriliş Yortusu) iki kilise yakınlarından karşılıklı ateşlenir. Saat 21: 00'de havada uçuşmaya başlayan havai fişekler, gittikçe artan bir tempoyla daha çok görülmeye başlar. 23.30'da geçici ateşkes yapılır, kiliselere ibadete girilir. Saatler 24: 00'ü gösterdiğinde 'Hristos Anesti - İsa dirildi' sözleri duyulduğunda asıl savaş yeniden başlar. En görkemli anlar da bu dakikalarda yaşanır. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sakız'dan Roket Savaşlarına Davet Var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement