Salçalık Domatese 'Mildiyö' Tehdidi - Son Dakika
Ekonomi

Salçalık Domatese 'Mildiyö' Tehdidi

Salçalık Domatese \'Mildiyö\' Tehdidi

Son haftalarda etkili olan yağışlı ve nemli hava yüzünden domateste bir tür mantar hastalığı olarak bilinen "mildiyö" baş gösterdi.

18.06.2014 11:35  Güncelleme: 16:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin salçalık domates üretiminin yüzde 40'ından fazlasını karşılayan Karacabey ve Mustafakemalpaşa ovalarında, son haftalarda etkili olan yağışlı ve nemli hava yüzünden bir tür mantar hastalığı olarak bilinen "Mildiyö" baş gösterdi.

Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca, Bursa'nın Karacabey ve Mustafakemalpaşa ilçeleri başta olmak üzere, İzmir'in Torbalı ve Bergama, Manisa'nın Salihli ilçeleriyle Çanakkale'nin salçalık domates üretiminde söz sahibi olduğunu kaydetti.

Bursa'da salçalık domates fidesi ekilen alanların Karacabey'de 90 bin, Mustafakemalpaşa'da ise 15-20 bin dekar olduğunu belirten Karaca, domates fidelerinin toprakla buluşmasının normal şartlarda mayıs ayında tamamlandığını, ancak bu yıl yağışlı havalar yüzünden ekim işleminin haziran ayının ortalarına kadar uzadığını söyledi.

YAĞIŞLAR HASTALIĞI BİRLİKTE GETİRDİ

Karaca, yağışlı havanın ayrıca mantar hastalıklarına uygun bir ortam hazırladığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Uzun süreli yağışlardan dolayı, yetişmiş fideleri tarlaya ekemediğimiz için çok büyük bir fide zayiatı oldu. Mayıs başında başlayan dikim işleminin normal şartlarda, mayıs sonuna kadar bitmesi gerekirdi. Toprakla buluşması gereken fidelerin yüzde 30-40'ı haziran ayına kaldı. Bu durum hem hasadı geciktirir hem de verim düşüklüğü yapar. Zamanında ekilen ve yağışlardan dolayı çok dallanan fidelerde ise 'Mildiyö' hastalığı baş gösterdi. Neyseki çiftçimiz, büyük bir ilaçlamaya girdi ve hastalığın yayılması büyük çapta önlendi. Ancak, 'Mildiyö' hastalığı ile yağışlı havanın fide ekimlerini geciktirmesinin, salçalık domates rekoltesinde yüzde 20 dolayında kayba yol açacağını tahmin ediyoruz."

Türkiye genelindeki salçalık domates ihtiyacının karşılanması için 280 bin dekar alanda ekim yapılması ve 2,5-3 milyon ton ürünün elde edilmesi gerektiğini anlatan Karaca, salçalık domates yetiştirilen diğer bölgelerde de kuraklık tehdidi olduğuna dikkati çekti.

"FİYATLARIN REVİZE EDİLMESİ KAÇINILMAZ"

İlçede kurulu fabrikaların sezona ilişkin fiyatlarını bir süre önce açıkladığına da değinen Karaca, salçalık domateste kilogram başına alım fiyatlarının peşin ödemeli 21 kuruş, yarısı peşin diğer yarısı 2015'in ocak ayında ödemeli 22,5-23 kuruş olduğunu anımsattı.

Bu rakamların, üreticinin beklentilerini karşılamadığını vurgulayan Karaca, salçalık domates üretiminin sürdürülebilir olması için fiyatların mutlaka revize edilmesi ve 30 kuruş bandına çekilmesi gerektiğini bildirdi.

Karaca, salça fabrikalarının girdi fiyatlarındaki artışın yanı sıra hastalık ve iklim koşullarının yol açtığı olumsuzlukları da dikkate alması gerektiğini ifade ederek, "Rekoltedeki kayıp beklentileri ve maliyet artışlarından dolayı fiyatların revize edilmesi, kaçınılmaz hale geldi. Bu, tarımın sürdürülebilmesi için elzemdir. Ayrıca elde edilen salçanın yüzde 80'i ihraç ediliyor. Döviz kuru da arttı. Bu da fabrikalara ve ihracatçılara avantaj getiriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Dünyada ve Türkiye'de salça stoklarının sıfıra yakın olduğunu, bu nedenle fiyatların yüksek seyredeceğini belirten Karaca, üreticinin en azından maliyetleri rahatça karşılaması ve biraz para kazanabilmesi için domates alım fiyatlarının yukarı çekilmesini istedi.

MİLDİYÖ NEDİR?

Mantari bir hastalık olan mildiyö, havaların ısınması ve nem seviyesinin yükselmesiyle kendisini gösteriyor. Yapraklar üzerinde önce küçük, soluk yeşil veya sarımsı lekelerin belirmesine yol açan hastalık, ilerledikçe renkleri kahverengi ve siyaha dönüşüyor. Uygun havalarda hastalık yaprak saplarına, bitkinin dal ve saplarına doğru ilerliyor, daha ileri safhalarda lekeler yırtılıyor, kuruyor ve bazen çürüyor. Meyvelere de geçebilen hastalık, esmer lekeler bırakırken ürünün hem miktarını hem de kalitesini olumsuz etkiliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Salçalık Domatese 'Mildiyö' Tehdidi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement