Salgınla mücadelede toplumda her 4 kişiden 3'ü tam kapatma istiyor - Son Dakika
Ekonomi

Salgınla mücadelede toplumda her 4 kişiden 3'ü tam kapatma istiyor

Hafta sonu belirli saatler arasında uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasını yeterli bulmayan vatandaş, daha kapsamlı ve uzun süreli bir sokağa çıkma kısıtlama uygulamasına geçilmesini bekliyor.

30.11.2020 16:41  Güncelleme: 17:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Koronavirüs Salgını ve Toplum Araştırması ile Ipsos; Türkiye'de koronavirüs vakasının ilk kez tespit edilmesini takiben vatandaşların bu konuya ilişkin farkındalık düzeylerini, endişelerini, değişen davranışlarını ortaya koymaya devam ediyor.

TOPLUMUN YÜZDE 76'SI TAM KAPATMA UYGULAMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR

Ipsos'un gerçekleştirdiği Koronavirüs Salgını ve Toplum Araştırması'nın 32. Döneminde; salgınla mücadele kapsamında son dönemde getirilen çeşitli kısıtlamalara dair kamuoyunun nabzı tutuldu. Bu kapsamda yeni kısıtlama kararlarından sonra vatandaşlara en az 15 süreyle temel ihtiyaçlar dışında tam kapatma uygulanması gerekip gerekmediği soruldu. Toplumun %76'sı tam kapatma uygulanması gerektiğini düşünüyor. Toplumun hafta sonu belirli saatler arasında uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının yeterli bulmadığı, daha kapsamlı ve uzun süreli bir sokağa çıkma uygulaması beklediği görülüyor.

BELİRLİ YAŞ GRUPLARINA YÖNELİK SOKAK KISITLAMASINA TAM DESTEK

Belirli yaş gruplarına yönelik sokağa çıkma kısıtlaması doğru bulunuyor. Artan vaka sayıları nedeniyle 65 yaş ve üzeri vatandaşlara ve 20 yaş altı bireylere yönelik sokağa çıkma kısıtlaması getirildi. Ipsos'un geçtiğimiz hafta yaptığı araştırmada, 65 yaş ve üzeri vatandaşlara yönelik kısıtlamanın %76, 20 yaş altına yönelik kısıtlamanın %71 düzeyinde toplumda kabul gördüğü tespit edilmişti. Toplumun genelinin salgının kontrol altına alınması için getirilen kısıtlamalara olumlu yaklaştığı bu sonuçlarla vurgulanmış oldu.

ANKETE KATILANLARIN YÜZDE 68'İ PAKET VE GEL AL HİZMETİNİ DESTEKLİYOR

Yeme-İçme mekanlarına yönelik düzenleme çoğunluk tarafından destekleniyor. Restoran, kafe gibi yeme ­içme yerlerinin sadece paket servis ve gel al hizmeti verecek şekilde faaliyetlerinin düzenlenmesi toplumda karşılık bulmuş gözüküyor. %68 bu uygulamayı doğru bulduğunu belirtiyor.

Bu kısıtlama kararından önce Ipsos'un yaptığı haftalık saha çalışmalarında son 1 hafta dışarıda yeme-içme davranışı takip edildi. Buna göre Ekim-Kasım ayları boyunca her bir dönem (hafta) vatandaşların %25-30 düzeyinde kafe-restoranlara gittiği tespit edildi. Bu çerçevede önümüzdeki dönem; bu davranışın paket servis veya gel-al hizmetinin kullanıp kullanılmadığı izlenecek. Kısıtlama kararının yeme-içme davranışlarını nasıl şekillendireceğini anlamak açısından da önemli bir veri olacak.

HER 10 KİŞİDEN 4'Ü "KUAFÖRLER KAPATILMALI" DEDİ

Her 10 kişiden 4'ü AVM ve kuaför/berberlerin salgınla mücadele kapsamında tümüyle kapatılması gerektiğini savunuyor. Yeni kısıtlamalarla beraber alışveriş merkezleri ile kuaför ve berberlerin çalışma saatlerine de düzenlemeler gelmişti. Her 10 kişiden 5'i AVM çalışma saatlerine yönelik uygulamayı doğru bulduğunu belirtirken, 4'ü AVM'lerin tümüyle kapatılması gerektiğini savunuyor. Benzer bir yaklaşım kuaför ve berberler için de okunuyor. Bu iki veri; toplumun önemli bir kesiminin, artan vaka sayıları karşısında kalabalık ortamların olduğu veya sosyal mesafenin korunmasının zor olduğu işletmelere yönelik daha sert kararlar alınması gerektiğine yönelik bir beklenti olarak yorumlanabilir.

Salgınla mücadelede toplumda her 4 kişiden 3\'ü tam kapatma istiyor
Kaynak: Bültenler

Son Dakika Ekonomi Salgınla mücadelede toplumda her 4 kişiden 3'ü tam kapatma istiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (4)

  • bir garib şarkışlalı: kalan o 4 de 1de nasıl geçineceğini çalışmazsa evine ekmeğin nasıl gireceğini düşünüyor. bekara karı boşamak kolay. gel gelelim asgari ücretli nasıl kapanma istesin ki ne yeyip ne içeçek bu adam Allah tan korkun 8 1 Yanıtla
  • YORUMCU: ilk karantina işe yaradıysa neden ikincisi? ilk karantina işe yaramadıysa neden ikincisi ? 2 1 Yanıtla
  • YORUMCU: Türkiye de eğitim durumu vasat isterler tabi. 2 0 Yanıtla
  • tunç06: geç çok geç...bu uygulama en azın dan yaz başın da olmalıydı....işin yoksa çık be kardeşim çıkma..özellikle bu yaşlı grup elleri kıçların da trene bakar gibi bakımp geziyorlar iptal edin şu beleş kartları dedik kimse dinlemedi yaz boyu olsaydı şimdi sıkıntı olmaz dı kesinlikle.. 0 0 Yanıtla

Advertisement