Salih Aytemur'a, Bakanlıktan Yılın Bilinçli Tüketici Ödülü - Son Dakika
Güncel

Salih Aytemur'a, Bakanlıktan Yılın Bilinçli Tüketici Ödülü

Salih Aytemur\'a, Bakanlıktan Yılın Bilinçli Tüketici Ödülü

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Öğretim Görevlisi Salih Aytemur, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından doğalgaz dağıtım şirketine yönelik yaptığı hukuki mücadelenin neticesinde ’Yılın Bilinçli Tüketicisi Ödülü’ne layık görüldü.

17.03.2015 09:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Öğretim Görevlisi Salih Aytemur, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından doğalgaz dağıtım şirketine yönelik yaptığı hukuki mücadelenin neticesinde 'Yılın Bilinçli Tüketicisi Ödülü'ne layık görüldü.

Yılın Tüketicisi Ödülü'ne kendisinin layık görüldüğünü ve ödül almak için Gümrük ve Ticaret Bakanı tarafından Ankara'ya davet edildiğini ifade eden DPÜ Öğretim Görevlisi Salih Aytemur, alacağı ödül ile ilgili şunları söyledi: "Yaklaşık üç yıldır, Kütahya Doğalgaz Dağıtım Şirketi Çinigaz'a karşı keyfi ve hukuksuz biçimde sürdürdüğü, kendimin de maruz kaldığı doğalgaz abonelerinin zorla sayaç değiştirme eylemine yönelik Çinigaz Şirketi'ne karşı dava açtım. EPDK, müşteri hizmetleri yönetmeliği abonelere sayaç değiştirme konusunda baskı yapılamayacağı hükmü gayet açık iken, yönetmeliği ve mevzuatı hiçe sayarak keyfi olarak kendi çıkarları doğrultusunda hukuksuz biçimde sayaç değiştirmeye çaba gösteren ve abonelerin ne yazılı ne sözlü talebi olmadan bunu yapan, iznim olmadan sayaçlarını değiştiren, binamın gazını kesen Çinigaz Şirketi'ne, Kütahya 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtım. Mahkeme, mahkeme tüketicilerin izni olmadan sayaç değiştirmeye abonelerin zorlanamayacağına yapılan fiilin hukuksuz olduğuna hükmetti. Şirket mahkemenin bu kararını temyiz ederek Yargıtay'a taşıdı. Yargıtay da yerel mahkemenin kararını onaylayarak tüketicilerin izni olmadan sayaç değiştirilemeyeceğini, tüketicilerin sayaç değiştirmeye zorlanamayacağını onandı. Bu karar, Türkiye'de diğer doğalgaz dağıtım şirketleri için de emsal karar oldu. Yaklaşık 3 yıl süren ve tüketicilere baskıyı ortadan kaldıran bu karar ve haklı hukuk mücadelem örnek oldu. Toplumda tüketici bilincini artırmak adına bu hukuk mücadelemi ve sonuçlarını zaman zaman medya ile paylaşarak, toplumda tüketici bilincinin oluşmasına yönelik çaba gösterdim. Birçok tüketiciye yardımcı oldum ve bilgilendirdim. EPDK başta olmak üzere, birçok üst merciye bu hukuksuzluğu ileterek gereğinin yapılması talebinde bulundum. Bu çabalarım da Yılın Bilinçli Tüketici Ödülünü getirdi, memnum oldum ancak keşke bu tür keyfilikler, hukuksuzluklar olmamış olsaydı da ben de bu ödülü almamış olsaydım."

Salih Aytemur, tüketici ödüllerinin Bakanlık tarafından geleneksel olarak toplumda tüketici bilincinin oluşması ve teşvik amaçlı olarak 18 yıldır devam ettiğini, bu yıl 18. Geleneksel Tüketici Ödüllerinin Ankara'da yapılacak törenle sahiplerini bulacağını belirterek, ödüllerin, akademik çalışmalar, medya, kurumsal şirketler ve bilinçli tüketici alanlarında verildiğini kaydetti.

Salih Aytemur, Yargıtay kararı olmasına rağmen, özellikle ev-alım satımlarında; kiracı değişimlerinde sayacınızı değiştirmek zorundasınız baskısına maruz kalındığını ve sayaçların değiştiği bilgisini aldığını, bunun hukuk tanımazlık olduğunu, şikayetlerin neticesiz kaldığını, daha da ötesi EPDK'nin Yargıtay'da davasının devam ettiği sırada yargı kararını etkilemeye ve tüketicilerin aleyhine olacak, şirketleri sevindirecek şekilde hiçbir haklı gerekçe yok iken, 13 Şubat 2013'de yönetmelik değişikliği yaparak, bir sorumsuzluk örneği gösterdiğini, EPDK yöneticileriyle ilgili hukuku şirketlerin karına kar katacak ama tüketicileri mağdur edecek şekilde tutumlarından ve bu tutumlarının gerekçesinden dolayı araştırma yapılması gerektiğini söyledi.

Aytemur, "Hukuksuz uygulamaların devam edip etmediğini araştırmak EPDK'nın görevi. Yargı kararları ortadayken, bu hukuksuzluğu yapanlar da sessiz kalanlar da hukuku hiçe sayıyor demektir" diye konuştu.

Aytemur, doğalgaz dağıtım şirketinin sayaç değiştirmeden, kağıt üzerinde sayaç değişikliği yapıldı gösterilerek şirketin haksız kazanç elde etmesine yönelik Sayaç Değişim Bedeli usulsüzlüğünü de tespit edip dava açmış ve kendinden haksız alınan sayaç değişim bedeli paralarını geri almıştı. - KÜTAHYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Salih Aytemur'a, Bakanlıktan Yılın Bilinçli Tüketici Ödülü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement