Şam'dan Kurtardık, Kobani'de Tutamadık" - Son Dakika
Güncel

Şam'dan Kurtardık, Kobani'de Tutamadık"

Bodrum sahillerine vuran cansız bedeniyle mülteci sorununun simgesi haline gelen Suriyeli Minik Aylan'ın anneannesi Fatma Şeyho, kızı ve torunlarının DAEŞ korkusuyla kaçtıklarını belirterek, "Onları Şam'dan kurtardık ama Kobani'de tutamadık" dedi.

04.09.2015 16:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bodrum sahillerine vuran cansız bedeniyle mülteci sorununun simgesi haline gelen Suriyeli Minik Aylan'ın anneannesi Fatma Şeyho, kızı ve torunlarının DAEŞ korkusuyla kaçtıklarını belirterek, "Onları Şam'dan kurtardık ama Kobani'de tutamadık" dedi.

İç savaşın sürdüğü Suriye'den kaçak yollarla Avrupa'ya gitmeye çalışırken bindikleri botun alabora olması sonucu iki çocuğuyla hayatını kaybeden 27 yaşındaki Rıhan Şeyho'nun annesi Fatma Şeyho, Kobani (Ayn el Arap) Mezarlığı'nda AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Rıhan'ın 8'i kız 12 çocuğunun en büyüğü olduğunu anlatan 45 yaşındaki Şeyho, yaşadığı acıların hayatını dayanılmaz hale getirdiğini ifade etti.

Kızıyla en son ölümünden üç gün önce telefonda konuştuğunu belirten Şeyho, şunları söyledi:

"Kızımı en son bir sene önce görmüştüm. Rıhan ve torunlarım güzel ve çok iyiydiler. Rıhan, annem, kızım, arkadaşım, can yoldaşım, kardeşim ve komşumdu. Kısaca her şeyimdi. Bir şey yapmak istediğimde ona danışırdım. 'Yap' dediğinde yapar, 'yapma' dediğinde ise yapmazdım. Ölmeden üç gün önce bana telefon etti. 'Anneciğim ben gidiyorum' dedi. Ben de 'Kızım gitme. Sen her iki küçük oğlunla o denizlerde boğulursun' dedim. Bana 'Annem zaten bu küçük çocukların hayatını kurtarmak için gidiyorum' diye cevap verdi. Avrupa'ya gitmek için çok uğraştılar. Kocası Abdullah, çevresinden çok borçlandı. Eşini ve çocuklarını kurtarmak için borçlandığı o parayı kaçakçılara kaptırdı. Çaresizlikten kurtulmak için çabalarken canlarından oldular."

"DAEŞ korkusuyla ölümü göze aldı"

Kızının DAEŞ korkusuyla ölümü göze alarak vatanını terk ettiğini aktaran Fatma Şeyho, şunları kaydetti:

"Kızım ne olursun gitme dediğimde 'Anne çaresizim. Bir avlum bile yok. Bu DAEŞ belasından kurtulmak istiyorum' diye cevap veriyordu bana. Zaten kaynanası yoktu. Kayınpederi ise kendi işlerini göremeyecek bir ihtiyardı. Babasının evi de olsa, bizde kalmak zoruna gidiyordu. DAEŞ korkusuyla kaçıp gittiler. Çünkü çaresizdiler. Onları Şam'dan kurtardık ama Kobani'de tutamadık. Sonuçta gitti ve bu sonla karşılaştı. Şimdi soruyorum: Acaba Türkiye, göçmen trajedisinin önüne geçmek için deniz yolunu engelleyemez mi? Yeter artık çok insanımız ölüyor. Bizim bu çaresizliğimize bir son versinler."

"İlk denemeleri değildi'

Fatma Şeyho, kızının deniz yoluyla Avrupa'ya gitmesini hiç istemediğini dile getirerek, acı haberi, kocasının verdiğini anlattı. Kızının başını sokacak bir evinin olmasını çok arzuladığını aktaran Şeyho, "Bu ilk demeleri değildi" dediği kızının yurt dışına gitme girişimleriyle ilgili şu bilgileri verdi:

"Bir keresinde giderken bindikleri bot alabora oluyor. Ancak kıyıya yakın oldukları için kurtuluyorlar. İkinci defa gitmeye çalıştıklarında ise Türkiye'nin sahil güvenlik güçlerine yakalanıyorlar. Vazgeçmediler. Bir kere daha denediler. Ancak bot battı. Kızım kocasıyla iki oğlunu kurtarmak için büyük çaba gösteriyor. Çocukları kucaklarına alıyorlar. Bir süre mücadele ediyorlar. Ancak önce Aylan sonraysa Galip boğularak ölüyor. Kızım ise bir süre sonra can veriyor. Damadım Abdullah ise yüzerek kıyıya geliyor ve Türkiye güvenlik güçlerince kurtarılıyor."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Şam'dan Kurtardık, Kobani'de Tutamadık' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement