Samandağ "Sweydi" Olsun Kampanyası - Son Dakika
Güncel

Samandağ "Sweydi" Olsun Kampanyası

Samandağ "Sweydi" Olsun Kampanyası

Akdeniz Kültür ve Dayanışma Derneği, Hatay'ın Samandağ ilçesi ve bazı mahallelerin eski adını alması için imza kampanyası başlattı.

11.07.2014 09:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Akdeniz Kültür ve Dayanışma Derneği, Hatay'ın Samandağ ilçesi ve bazı mahallelerin eski adını alması için imza kampanyası başlattı.

Akdeniz Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Seyhan Nural, yaptığı basın açıklamasında, "Yaşadığımız il ve ilçe, coğrafyamız binlerce yıllık yerleşim yeri olması nedeniyle medeniyetin beşiği yerlerden bir tanesidir. İl ve ilçemizin her tarafında eski uygarlıkların, medeniyetlerin kalıntıları ve eserleri bulunmaktadır. Toprağın altından gün yüzüne çıkmış binlerce yıllık mozaikler, heykeller, dönemin insanlarının kullandığı kap kacaklar bize bunu göstermektedir. Dünyanın en büyük ikinci Arkeoloji Müzesi'nin ilimiz sınırları içerisinde olması da bu konuda başka söz söylemeyi gerektirmeyecek bir kanıttır" dedi.

Yaşadıkları coğrafyanın 1939 yılında Türkiye Cumhuriyeti'nin bir parçası olduğunu hatırlatan Nural, şöyle devam etti:

"1940'lı yıllarda İçişleri Bakanlığı tarafından başlatılan ancak 2. Dünya Savaşı nedeniyle ağır aksak uygulanan yer isimlerinin değiştirilmesi politikası 1949 yılından itibaren yasal bir zemine oturtularak hızla hayata geçirilmiştir. 1949 yılında 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu ile yer adlarının değiştirilmesi uygulaması yasallaşmıştır. 1957 yılında kurulan Ad Değiştirme İhtisas Kurulu 75 bin yerleşme yerinin adını inceleyerek, on binlercesinin değiştirilmesine karar vermiştir. İsim değişikliğine gidilirken dikkate alınan hususlar yerleşim biriminin isminin Türkçe olmaması ve karışıklığa sebep olması. Bu uygulamanın sonucunda ilimizde 117 yerleşim yerinin ismi değiştirilmiştir. İnsanlık tarihine tanıklık etmiş, farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve günümüzde, ülkemizde farklı inanç ve kültürlerin bir arada yaşadığı kardeşliğin ve barışın kenti, coğrafyası kabul edilen şehrimiz, tekçi, inkarcı egemen zihniyetin asimilasyoncu politikaları nedeniyle tarihi bağlarından koparılmaya çalışılmış ve bunun ilk adımı olarak yer isimleri burada yaşayan insanlara hakaret edercesine değiştirilmiştir. İlçemizde bunun en açık örneği 'Cilli' köyünün isminin 'Tekebaşı', 'Vedi El Cereb' isminin 'Koyunoğlu' olarak değiştirilmiş olmasıdır. Ancak halkımız kendi kültürüne sahip çıkmış, resmiyette kullandığı yeni yer isimlerini günlük yaşamında benimsememiştir. Halkımız 'Cilli' köyüne günlük yaşamında ve ana dilinde 'Cilli' demeye devam etmiş, resmi adı olan Tekebaşı ismini resmi belgelerde yaşamaya mahkum etmiştir."

Ülkede yaşayan halkların köklerinin birbirine geçtiğini, bu birlikteliğin boy vermesi, yeşermesi için halklar arasındaki eşitliği sağlamak kadar kültürel çeşitliliği korumak ve farklılıklara saygı duymak gibi mecburiyetlerinin olduğunu ifade eden Nural, şunları kaydetti:

"Yaşadığımız topraklar, insanlığın gelişim gösterdiği, büyük uygarlıklar kurduğu topraklardır. Böylesi bir tarihin mirasçıları olan bizlerin bu mirası korumak ve zenginleştirmek gibi görevi bulunmaktadır. İşte bu nedenle bizler, tekçi zihniyetin bizlere dayattığı asimilasyon politikalarına ve bu politikanın sonucunda hayata geçirdiği yerleşim yerlerinin isimlerinin değiştirilmesine karşı başta ilçemiz, ilimiz olmak üzere diğer il ve ilçelerdeki yerleşim yerlerinin değiştirilen isimlerinin iadesini talep ediyoruz. 5393 sayılı Belediye Kanunu, mahalle isimlerinin verilmesi ve değiştirilmesi yetkisini belediye meclisinin görevleri arasında saymıştır. Bu yasaya dayanarak Samandağ Belediye Başkanlığı'ndan mahalle isimlerinin iadesine yönelik karar almasını istiyor ve talep ediyoruz. İl ve ilçe isimlerinin değiştirilmesi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin yetkisinde olduğundan Meclis'ten de ilçemizin isminin 'Sweydi' olarak değiştirilmesini farklılığımız zenginliğimizdir şiarıyla talep ediyoruz." - HATAY

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Samandağ 'Sweydi' Olsun Kampanyası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • SEDAT BALIKÇI: Sayın NurolTekebaşı köyünün adını hem cilli olarak değiştirelim. Hatta ve hatta ağalığı da geri getirmek için bir imza kampanyası daha düzenleyelim. Üzüntü verici ve vahim bir durum. İleriye bakalım Sayın Nurol ileriye bakalım geçmişe değil. Samandağ gençleri için bir şeyler yapmaya çalışalım. Samandağ gençliği ne durumda siz benden daha iyi bilirsiniz. Enerjimizi Samandağ'a faydalı şeyler için harcayalım. SelamlarTEKEBAŞI KÖYÜSEDAT BALIKÇI 0 0 Yanıtla

Advertisement