Samanyolu Haritası Çıkarılmaya Devam Ediyor - Son Dakika
Güncel

Samanyolu Haritası Çıkarılmaya Devam Ediyor

Veri işlenmesi, haritanın son haline ulaşılmasında kilit rol oynarken, Lenovo'nun katkı sağladığı Gaia Projesi kapsamında toplanan veriler bir petabyte'ı geçti.

19.05.2016 10:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bir milyon gigabyte anlamına gelen bu veri miktarı, 200 bin DVD'ye değer veri birikimi anlamına geliyor.

Son beş yıldır, Gaia Projesi kapsamında elde edilen yüksek hacimli verilerin işlenmesinde Lenovo NeXtScale ile çalışan Avrupa Uzay Ajansı (AUA), yenilediği sözleşmesiyle bu verimli ortaklığı devam ettireceğini açıkladı.

19 Aralık 2013'te başlayan Gaia Projesi, milyarlarca yıldızı kaydederek Samanyolu'nun bugüne dek çıkartılmış en doğru haritasına ulaşmayı ve evrenin kökenlerini ve gelişimini anlamayı hedefliyor. Daha önce benzeri görülmemiş bu yıldız haritasını oluşturmak, çok yüksek hacimli bilgi ve verileri doğru ve hatasız olarak işleyebilecek kapasitede ileri teknolojiyi gerektiriyor.

Lenovo NeXtScale, yüksek hacimli verileri işlemenin zorluklarını ortadan kaldırırken artırılmış performans, verim ve esneklik sunuyor. Lenovo'nun veri işleme çözümleri, gelişmiş sunucu fonksiyonlarıyla farklı görevlerin aynı anda kontrol edilmesine imkan sağlıyor. Lenovo, Avrupa Uzay Ajansı'nın Avrupa Uzay Astronomi Merkezi'yle 2011 yılından beri, özellikle Gaia Projesi kapsamında elde edilen bilimsel verilerin işlenmesi konusunda aktif olarak çalışıyor. Bu veri işleme süreci sonunda, görev tamamlandıktan sonra Gaia'nın tüm veri dosyasına ulaşılmış olacak. Toplanan verilerin tamamı bir petabyte'ın üzerinde olacak, bu da bir milyon gigabyte'a, yani 200 bin DVD'ye değer veri birikimi anlamına geliyor. Bu veri işleme sürecinde kullanılan Lenovo sistemleri esnek, ölçeklenebilir ve güvenli veri işlemesine izin veriyor.

Lenovo ve AUA işbirliği, Lenovo'nun Yüksek Performanlı Bilgisayarlara verdiği önemin göstergesi niteliğinde. Lenovo 2015'te Stuttgart'ta açtığı Yüksek Performanslı Bilgisayarlar Innovasyon Merkezi'yle ArGE çalışmalarına son sürat devam ediyor. Lenovo, geçen yıl katıldığı Yüksek Performanslı Bilgisayarlar için Avrupa Teknoloji Platformu'ndaki rolüyle de araştırma önceliklerinin belirlenmesi ve bu alandaki gelişmelere öncelik verilerek ekonomik kalkınmaya destek olunması konularında kilit rol oynuyor. Lenovo EMEA Veri Merkezi Grubu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Wilfredo Sotolongo konuyla ilgili şunları söyledi:

"Müşterilerimiz yaptığımız her çalışmanın merkezinde yer alıyor. Bu nedenle sürekli kendimizi geliştiriyor, inovasyona yatırım yapıyor ve müşterilerimizin pazardaki en iyi çözümlere ulaşarak işlerinde başarıyı yakalamalarını hedefliyoruz. Avrupa Uzay Ajansı'yla kurduğumuz ortaklık, Yüksek Performanslı Bilgisayar sektöründeki liderliğimizi korumamız ve geliştirmemiz için önemli bir işbirliği niteliğinde."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Samanyolu Haritası Çıkarılmaya Devam Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement