Şampiyon Kanatlar Büyük Yarışa Hazırlanıyor - Son Dakika
Yerel

Şampiyon Kanatlar Büyük Yarışa Hazırlanıyor

Yumurtadan çıktıktan itibaren özel beslenme programına alınan yarışçı kanatlar, günlük antrenmanlarla ölüm yarışı diye de adlandırılan büyük yarışta başarılı olmak için çalıştırılıyor Sırayla 5,10,20,40,80 ve 100 kilometre antrenman uçuşlarıyla büyük yarışa hazırlanan posta güvercinlerinin hava uçuş hızları elektronik cihazlarla kayıt altına alınıyor Posta güvercinleri en hızlı şekilde bırakıldıkları noktadan kümeslerine ulaşmasının amaçlandığı büyük yarışlarda 950 ile bin 150 kilometre arasında mesafe kat ediyor.

24.04.2014 11:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SONER KILINÇ - Yumurtadan çıktıktan itibaren özel beslenme programına alınan yarışçı kanatlar, günlük antrenmanlarla ölüm yarışı diye de adlandırılan büyük yarışta başarılı olmak için çalıştırılıyor.

Gökyüzünün en hızlı yarışçı kuşları olması için büyük çabayla hazırlanan posta güvercinlerinin şampiyonluğa uzanan öyküsünü AA muhabiri görüntüledi.

Dünyaya gelmeden önce başlayan hazırlık sürecinde özenle seçilen yarışçı damızlık ırklardan yumurtalar alınıyor ve kuluçka dönemi yaklaşık 20 gün sürüyor.

Güvercinler dünyaya geldikten iki hafta sonra da ayaklarına kimlik bilgilerini içeren künyeler takılıyor.

Anneleri tarafından beslenen posta güvercini yavruları, 1 ayda beslenmeyi öğrenince özel havalandırma sistemi bulunan kümeslerde enerji veren besin karışımları ve ilaçlarla besleniyor.

Dünyaya geldikten 45 gün sonra uçmaya başlayan yavrular, ilk uçuşlarını kümes çevresinde kısa mesafelerle gerçekleştiriyor.

Yarışlarda kümese dönmeyi başaran lider kuşların nezaretinde uzun mesafe antrenmanlara katılan posta güvercinleri sırayla 5, 10, 20, 40, 80 ve 100 kilometrelik antrenman uçuşları yapıyor.

Hazırlıklar sırasında yarışçı kuşların hızları da elektronik cihazlarla kayıt altına alınıyor.

Başlangıç noktasından en hızlı şekilde kümeslerine ulaşması hedeflenen yarışçı kuşlar, büyük yarışlarda ise 950 ile bin 150 kilometre arasında mesafe kat ediyor.

Büyük yarışların diğer adı "ölüm yarışı"

Uşaklı posta güvercini yarışçısı Mehmet Işık (49), yaklaşık beş yıldır posta güvercini yetiştirdiğini ve "ölüm yarışı" olarak da adlandırılan büyük yarışlara katıldığını belirtti.

Hobi olarak başladığı yetiştiriciliğe profesyonel olarak devam ettiğini ifade eden Işık, bu yıl da 80 güvercinle 2014 Türkiye Posta Güvercini Şampiyonası'na hazırlandığını anlattı.

Yavru ve kart güvercin kategorilerinde derece beklediğini söyleyen Mehmet Işık, kuşları hazırlama sürecini de şöyle özetledi:

"Kuşların daha sağlıklı olması için kümese daha fazla oksijen girmesi ve içerideki kirli havanın tahliyesinin yapılması gerekli. Bunun için özel havalandırma bacaları bulunan bir kümeste posta güvercinlerimi besliyorum. İçinde 11 değişik tahılın bulunduğu yem, daha güçlü ve hızlı olmalarını sağlayan besin takviyeleri ve ilaçlarla kuşlarımı yarışlara hazırlıyorum. Büyük yarış öncesi beslenme takviminde bazı değişiklikler yapıp kalori değerini artıran besinler kullanıyorum. Büyük yarışta kuşların büyük bölümü telef oluyor. Yırtıcı kuşlar, avcılar ya da yarış sırasında güçsüz düştükleri için bazı kuşlar yaşamlarını yitiriyor. Yarışa götürülen kuşların yüzde 30'u büyük yarışı tamamlayabiliyor."

Işık, yarışlarda kümese ilk dönen en hızlı kuşlardan yavru alıp yeni yarışa hazırladıklarını kaydetti.

Posta güvercini yarışları bu yıl nisan ayının son haftasında başlayacak ve üç ay süreyle 12 etapta gerçekleştirilecek.

Yaklaşık 2 bin 500 civarında yetiştiricinin 300 bin posta güvercini ile katılması beklenen etapların ardından Türkiye Şampiyonası tamamlanacak.

Posta güvercinleri yarışlarda hava kilometresi olarak en uzun 950 ile bin150 kilometre arası uçuş yapacak. - Uşak

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Şampiyon Kanatlar Büyük Yarışa Hazırlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement