Samsun Bu Köpekler, Enkaz Altındaki Canlıyı 3- 7 Dakika İçinde Buluyor - Son Dakika
Güncel

Samsun Bu Köpekler, Enkaz Altındaki Canlıyı 3- 7 Dakika İçinde Buluyor

Samsun Bu Köpekler, Enkaz Altındaki Canlıyı 3- 7 Dakika İçinde Buluyor

Bu köpekler, enkaz altındaki canlıyı 3- 7 dakika içinde buluyor SAMSUN İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekibi bünyesinde bulunan 'Belçika Malinois' cinsi 3 arama- kurtarma köpeğinin, enkaz altındaki canlıyı 3- 7 dakika arasında buldukları belirtildi.

20.07.2015 18:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bu köpekler, enkaz altındaki canlıyı 3- 7 dakika içinde buluyor

SAMSUN İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekibi bünyesinde bulunan 'Belçika Malinois' cinsi 3 arama- kurtarma köpeğinin, enkaz altındaki canlıyı 3- 7 dakika arasında buldukları belirtildi.

2012 yılında Ankara'da Emniyet Genel Müdürlüğü Köpek Eğitim Merkezi'nde 6 aylık temel eğitim verildikten sonra Samsun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekibine katılan 3 arama ve kurtarma köpeğinin eğitimi İl Afet ve acil Durum Müdürlüğü'ne ait enkaz ve çalışma alanında her gün devam ediyor. Belçika Malinois cinsi köpeklerin çok güçlü, hırslı, zeki ve kas yapısı kuvvetli, çok hassas buruna ve yüksek oyun içgüdüsüne sahip olduğunu belirten İl Afet ve Acil Durum Müdürü Erkan Koparmal şunları söyledi: "Köpekler eğitimleri sırasında birçok testten geçtikten sonra canlı arama ve kurtarma köpeği olabildi. Köpeklerimiz yüzde 100 canlı bulma garantisi ile yetiştirildi. Canlıyı enkaz altında bulma süresi 3- 7 dakika arasında. Diğer arama kurtarma araçlarından avantajlı. Sismik ve sesle arama cihazlarının kullanımında bu süre daha uzun oluyor. Bu köpekler büyük deprem ve enkazlarda arama kurtarma işini hızlandırıyor. Bu da can kurtarma açısından bizim için çok önem arz ediyor. 7/24 köpekler göreve hazır durumdalar. Karadeniz Bölgesi'nde sadece Samsun'da enkaz altında canlı arama ve kurtarma köpeği bulunuyor."

SÜREKLİ EĞİTİM

'Sintra', 'Mali', 'Chichi' adlarındaki köpeklerin eğitimi ve bakımı 4 kişilik ekip tarafından yapılıyor. Ekip içinde bir de veteriner hekim bulunuyor. Arama- kurtarma teknisyeni ve köpek eğitmeni Kemal Kabakoğlu, 3 köpeğin eğitiminin sürekli olduğunu belirterek şöyle dedi: "Kurumumuz bünyesindeki alanda bulunan enkazda sürekli köpeklerle canlı arama eğitimine devam ediyoruz. Sürekli pratik yapıyorlar. Bu köpeklerin en büyük özelliği burunlarının çok hassas, koku alma duyularının çok kuvvetli olması. Bir deprem anında büyük bir enkazda 10- 15 kişilik bir ekibin canlı bulması saatlerce sürebilir. Ama bu kalitedeki köpeklerlerle canlıya dakikalar içinde ulaşabiliyoruz. Bu köpekler bizim göz bebeğimiz."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Samsun Bu Köpekler, Enkaz Altındaki Canlıyı 3- 7 Dakika İçinde Buluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement