Samsun'da İpek Böceği Üreticiliği Artacak - Son Dakika
Yerel

Samsun'da İpek Böceği Üreticiliği Artacak

Eski AK Parti Samsun Milletvekili Tülay Bakır, 19 Mayıs, Bafra ve Yakakent ilçelerinde başlattığı "İpek Böceği Yetiştiriciliği" Projesi deneme çalışmalarını inceledi.

26.06.2015 13:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eski AK Parti Samsun Milletvekili Tülay Bakır, 19 Mayıs, Bafra ve Yakakent ilçelerinde başlattığı "İpek Böceği Yetiştiriciliği" Projesi deneme çalışmalarını inceledi.

Bakır, geçen yıl kadın istihdamını arttırmak ve kadınların ekonomiye katılmasını sağlamak için başlattığı "İpekböceği Yetiştiriciliği" Projesi'nin 19 Mayıs ilçesindeki deneme çalışmalarını inceledi.

Burada Fatma Bayram'ın evinde yaptığı üretim hakkında bilgi alan Bakır, ipekböceği üretimini Samsun'da  arttırmak istediklerini söyledi.

Bunun için geçen yıl 19 Mayıs,  Bafra ve Yakakent ilçelerinde meyvesiz dut ağacı dağıttıklarını hatırlatan Bakır, "Samsun'u ipekböceğinde Diyarbakır, Hatay ve Bursa ile yarışır hale getirmek istiyoruz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın bu konuda önemli destekleri var. Aynı zamanda Kozabirlik'in de desteğini alıyoruz. Her kilogram başına çiftçilerimiz 35 lira alacak" dedi.

Türkiye'de ipekböceği üretimin çok azaldığını ifade eden Bakır, şunları dile getirdi:

"Türkiye'de çok kaliteli ipek üretimi yapılıyordu. Ancak 1. Dünya Savaşı sonrasında bu üretim her geçen yıl azalmış. İnanıyorum ki Türkiye bu konuda eski günlerine dönecek.  İpekböcekciliğini ilk Çin bulmuş ve üretimini de her yıl arttırmış. 700 bin ton yıllık üretim yapıyorlar biz ülke olarak geçen yıl 122 ton üretim yapmışız. Bu da ne kadar yol almamız gerektiğini ortaya koyuyor. Bizde özellikle kadın çiftçilerimizin ekonomiye destek olması için  geçen yıl başlattığımız proje çerçevesinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu yıl ilk kez kendilerine ipekböceği yumurtaları dağıtılan kadınlarımız deneme üretimlerini yapıyor. Bu konuda öğrenmeleri gerekenler var, bunun içinde Gıda, Tarım Hayvancılık İl ve ilçe müdürlüklerimiz onlara yardımcı oluyor. Umut ediyorum bu deneme üretimlerini başarıyla tamamlayacaklar ve şu an küçük yerlerde yaptıkları üretimlerini büyük alanlara taşıyacaklar."

Bakır, milletvekilliğinin sona ermesine rağmen yaptıkları projelerin takipçisi olacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Samsun'da İpek Böceği Üreticiliği Artacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement