Samsun'da Sezaryenle Doğumun Azaltılması İçin Eğitim Hareketi - Son Dakika
Güncel

Samsun'da Sezaryenle Doğumun Azaltılması İçin Eğitim Hareketi

Samsun\'da Sezaryenle Doğumun Azaltılması İçin Eğitim Hareketi

– SAMSUN'da sezaryenle doğum oranın azaltılması, normal doğumun özendirilmesi için hamile kadınlara yönelik eğitim çalışması yapılacak.

28.11.2014 12:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

– SAMSUN'da sezaryenle doğum oranın azaltılması, normal doğumun özendirilmesi için hamile kadınlara yönelik eğitim çalışması yapılacak. Bu kapsamda hazırlanan proje ile kentteki 13 hastanede görevli 25 ebeye 'gebe eğitici eğitimi' verilecek. Projeye büyük önem verdiklerini belirten İl Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Hasan Rıza Aydın, Türkiye'de sezaryenle doğum oranının yüzde 48 olduğunu söyledi.

Samsun İl Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ile Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) arasında, Genel Sekreterliğe bağlı 13 hastanede görevli 25 ebeye 'Gebe Eğitici Eğitimi' verilmesi için protokol imzalandı. Çalışma kapsamında ebelerin, doğum öncesi gebelere verecekleri eğitimler konusunda bilgi eksikliklerinin giderilmesi, bilgilerinin geliştirilmesi, bilgi aktarma konusundaki becerilerinin artırılmasının amaçlandığı belirtildi. 25 ebeye toplam 24 saat eğitim verilecek. Projenin ikinci aşamasında kentte gebe okulları ve gebe eğitim birimleri açılması planlandığı ifade edildi.

DÜNYA ORTALAMASININ 3 KATI

Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Hasan Rıza Aydın, anne ve bebek ölüm oranlarını doğum öncesi anne adaylarına yapılan eğitimlerle azaltmanın mümkün olduğunu belirterek şunları söyledi:

"İstatistiklere göre ülkemizde sezaryen ile doğum oranı yüzde 48'dir. Dünya ortalamasının yüzde 16, DSÖ Avrupa Bölgesinin yüzde 23 olduğu düşünüldüğünde, sezaryen ile doğum ülkemiz için bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkmaktadır.  Sağlık kuruluşları gebelerin doğum bilgilerinin artırılması, doğum korkularının giderilmesi, normal doğumun özendirilmesi yolu ile ülkemizde sezaryen oranlarının düşürülmesine katkıda bulunacaklardır. Normal doğum oranının artması ile hem anne ve bebek sağlığı ile ilgili riskler azalmış olacak, hem de sağlık harcamalarının azalması ile ülke ekonomisi desteklenmiş olacaktır." - Samsun

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Samsun'da Sezaryenle Doğumun Azaltılması İçin Eğitim Hareketi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement