Samsun Kent Müzesi, Avrupa'nın En Prestijli 6 Müzesinden Biri Seçildi - Son Dakika
Güncel

Samsun Kent Müzesi, Avrupa'nın En Prestijli 6 Müzesinden Biri Seçildi

Samsun Kent Müzesi, Avrupa\'nın En Prestijli 6 Müzesinden Biri Seçildi

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin 'Yaşayan Şehir, Yaşayan Müze' sloganı ile hayata geçirdiği 'Samsun Kent Müzesi', uluslararası bir başarıya imza attı.

12.05.2015 13:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin 'Yaşayan Şehir, Yaşayan Müze' sloganı ile hayata geçirdiği 'Samsun Kent Müzesi', uluslararası bir başarıya imza attı. İtalya'nın Bressia kentinde yapılan 2015 yılının en iyi müzelerini seçildiği 'XX. Luigi Micheletti Award Müze Yarışması'nda finale kalan Samsun Kent Müzesi, Avrupa'nın en prestijli 6 müzesinden biri seçildi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan 'Samsun Kent Müzesi', müze otoritelerinin ortak platformu olan Avrupa Müze Akademisi'nin (EMA) bu yıl 20'cisini düzenlediği, 'XX. Luigi Micheletti Award Müze Yarışması'nda finale kalan 14 ülkeden 15 müze, sunum yaptı. 7 - 10 Mayıs tarihleri arasında İtalya'nın Bressia kentinde yapılan sunuma Türkiye, Avustralya, Belçika, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Almanya, İtalya, Hollanda, İrlanda, Makedonya, Norveç, Slovenya, İsviçre ve İngiltere davet edildi. Farklı kategorilerde ödüllerin verildiği yarışmaya Samsun Büyükşehir Belediyesi, 'Samsun Kent Müzesi' ile başvurdu. Dünyanın En Prestijli Müzesi Ödül Programı'nda Samsun Büyükşehir Belediyesi Kent Müzesi sunumunu Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Necmi Çamaş yaptı. 'Yaşayan Kent Yaşayan Müze' başlığı ile yapılan sunum ise katılımcılar tarafından büyük beğeni gördü.

Sunum sonrasında Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Necmi Çamaş'a Samsun Kent Müzesi adına katılım ve sunum sertifikası takdim edildi. Sunumlar sonunda 15 müze arasından Avrupa'nın en iyi 6 müzesi finalist olarak jüri tarafından ilan edildi. Gerek ziyaretçi sayıları gerekse bütçeleri itibariyle Dünya devi 15 müzenin yarıştığı programda, 2015 Prestij Ödülü'nü Hollanda The National Archives Müzesi alırken, Samsun Büyükşehir Belediyesi Kent Müzesi, Danimarka Denizcilik Müzesi, Almanya Ozeaneum, İtalya Magma Demri Sanatları Müzesi, Hollanda Ulusal Arşivleri Müzesi ve Slovenya Sloven Etnografya Müzesi Avrupa'nın en prestijli 6 müzesi ilan edildi.

SAMSUN KENT MÜZESİ GEÇMİŞLE GELECEK ARASINDA KÖPRÜ KURUYOR

Samsun adına elde edilen başarıyla ilgili açıklama yapan Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Necmi Çamaş, "Samsun Kent Müzesi ile hiçbir maddi kaygı olmaksızın geçmiş ile gelecek arasında köprü kurmayı amaçladık. Bizler 'Yaşayan Şehir, Yaşayan Müze' sloganı ile hareket ediyoruz. Şehrimizde klasik müzecilikten uzak, her hali ile yaşayan, gelişen ve bir çok farklı aktivitenin bir arada sunulduğu bir ortam oluşturduk. Kısa sürede ciddi ziyaretçisi olan müzemizde teknolojiyi de son derece iyi ve etkili kullanmaya gayret ediyoruz. Henüz 2 yıllık bir müze olmasına rağmen Avrupa'nın en prestijli 6 müzesi arasında yer alması, şehrimizin uluslararası tanıtımına katkı sağlarken, bizim gurur kaynağımız oldu. Şehrimize geldiği günden itibaren her platformda müzeyi anlatan valimiz İbrahim Şahin'e, kuruluş aşamasından itibaren bize yol göstericiliği ve destekleriyle her zaman yanımızda olan Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'a, Çekül Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen'e şükranlarımızı arz ediyoruz. Tasarım ve uygulayıcısı Nadir Mutluer'e bilgi ve birikimleriyle katkı sunan değerli bilim adamlarına, emeği geçen tüm mesai arkadaşlarıma teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise 'Samsun Kent Müzesi'nin elde ettiği başarının gurur verici olduğunu ifade ederek, "Bu çok gurur verici bir başarı. Diğer müzelerin hepsinin 100 milyon euroların üzerinde çok büyük bütçeleri var. Şehirlerin tanıtımında maddi açıdan büyük katkılar sağlayan müzelerin içerisinde 6 tanesinden birisi olmak bizlere gurur veriyor" diye konuştu.

Öte yandan Şubat 2013 tarihininde açılan Samsun Kent Müzesi'nde şehrin sosyal, tarihi, kültürel, coğrafi ve ekonomik yapısına ilişkin bilgiler ve malzemeler sergileniyor. Müze, Tarihi Kentler Birliği'nin jüri özel ödülüne layık görüldü. - Samsun

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Samsun Kent Müzesi, Avrupa'nın En Prestijli 6 Müzesinden Biri Seçildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement