Samsun Merkezli Ulusoy Un, Borsa İstanbul'da - Son Dakika
Ekonomi

Samsun Merkezli Ulusoy Un, Borsa İstanbul'da

Samsun Merkezli Ulusoy Un, Borsa İstanbul\'da

Türkiye’nin en büyük un üreticilerinden Samsun merkezli Ulusoy Un Sanayi Ticaret A.Ş. paylarının yüzde 27,8’i halka arz edildi.

20.11.2014 15:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin en büyük un üreticilerinden Samsun merkezli Ulusoy Un Sanayi Ticaret A.Ş. paylarının yüzde 27,8'i halka arz edildi.

Türkiye'nin en büyük un üreticilerinden Samsun merkezli Ulusoy Un Sanayi Ticaret A.Ş. paylarının yüzde 27,8'i halka arz edildi. Ulusoy Un Sanayi Ticaret A.Ş. payları, bugün Borsa İstanbul'da (BİST) düzenlenen gong töreniyle işlem görmeye başladı. Törene Samsun Valisi İbrahim Şahin, Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Aydın Seyman, Şeker Yatırım Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Şekerbank Genel Müdürü Halit Yıldız, Şeker Yatırım Genel Müdürü Osman Göktan, Ulusoy Un Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Ulusoy ve Ulusoy Un CEO'su Günhan Ulusoy katıldı.

Ulusoy Un'un Borsa İstanbul'da işlem görmesiyle ilk kez Samsun merkezli bir şirket borsada işlem görmeye başladı.

İBRAHİM ŞAHİN: "ANADOLU'DA BORSAYA AÇILMA ALIŞILAGELMİŞ BİR ŞEY DEĞİL"

Tören sonrası İhlas Haber Ajansı'na konuşan Samsun Valisi İbrahim Şahin, "Borsaya açılma Anadolu'da çok alışılagelmiş bir şey değil, bundan dolayı Ulusoy Un şirketini tebrik ediyorum. Hem Türkiye dışında, hem Türkiye'de hem de Samsun'da çok güzel yatırımları var. Türkiye çok önemli bir un ihracatçısı bir ülke, un fabrikaları çok sağlıklı çalışıyorlar ama bunun imajı da önemli.Onun için ben Ulusoy Un'u ve borsaya katılacak diğer şirketleri kutluyorum" dedi.

Samsun'den ilk kez borsaya açılan şirketin Ulusoy Un'un olduğu diğer şirketlerin borsaya açılma havesleri olduğu belirten Şahin, "Samsun ölçeğinde bakıldığı zaman ilk defa bir şirket borsaya açılıyor. Fakat gerek tanıtımlardan gerek reklamlardan diğer şirket sahipleriyle görüştüğümde de onların da borsaya açılma hevesi oluştu. Bu çok önemli bir şey, çünkü borsaya ne kadar açılırsak, yatırım yapamayan küçük yatırımcıların hisse senedi alarak yatırımcı olmalarını sağlamış oluyor. Borsa İstanbul'un bu fonksiyonunu ile umarım yeni şirketler borsaya açılır. Bu açıdan da biz çok önemsiyoruz ve elimizden geldiğince destekleyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Ulusoy şöyle devam etti; "Samsun son zamanlarda pek fazla gündemde adı geçmiyor. Ama hem belediyecilik hem yatırımcılar açısından çok sağlıklı bir büyüme sergiliyor. Çünkü kara, deniz, hava ve demir yollarının hepsinin olduğu Karadeniz'de tek şehir. Türkiye'de de 4 ilden birisi konumunda. Yatırımcılar için ulaşım çok önemli. Bir diğer avantajı medikal aletlerin dünya'da üretildiği 3 ülke var. Bunlardan birisi Pakistan, ikincisi Almanya ve Türkiye. Türkiye'de de medikal aletler sadece Samsun'da üretiliyor. Bu sebeple Samsun ihracatçılar için çok önemli bir konumda. Türkiye'de bu alanda yeni hastanelerin kurulması ve bu hastanelerde yeni medikal aletlerin alınmasıyla Samsun çok ciddi mesafe kaydedecek ve yakın zamanda yatırım patlaması olacak. Bundan böyle Samsun'un adını daha fazla duyacağız".

FAHRETTİN ULUSOY: "ZAHİRE DÜKKANINDAN BURALARA GELDİK"

Ulusoy Un Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Ulusoy da kendileri için milat olduğunu belirttiği Borsa İstanbul gong törenine katılımından dolayı İbrahim Şahin'e teşekkür ederek, "Bugün bizim için bir milat, yeni hissedarlarımız oldu. Onların sorumluluğunu ve güvenini boşa çıkarmamak için Allah'ın bizi güçlü kılmasını diliyoruz. Türkiye'de un sektörü dünya ihracatında büyük bir pay alıyor. Rakamlarla 2 milyon ton, parasal olarak 1 milyar dolara yakın bir ihracat gelirimiz var. Türkiye un sektörü 5 kıtaya ihracat yapıyor. Avusturalya'da bir ada devletine dahi bizim şirketimiz un ihracatı yapıyor. Bizim bu sektördeki başarımız, değirmencilik sanayinin güçlü bir makine ve arge çalışması ile gerçekleşiyor. Bunun yanında bulunduğumuz lokasyon dünyanın en büyük üreticileri olan kuzey komşularımıza yakın bir noktadayız . Dünya'da buğday ticaretinden yüzde 30 pay alan Rusya, Kazakistan, Ukrayna gibi ülkelere çok yakın olmamız büyük bir avantaj. Ulusoy Un hem Çorlu hem Samsun'da üretim yapıyoruz. Samsun'daki üretim tesisimizin rekabet şansı çok yüksek ucuz maliyetli nakliyenin ve depolamanın olduğu bir şehir olması bizim için büyük bir avantaj. Limanların yanında tesislerimiz ve antrepolarımız var.İkinci jenerasyon olan gece gündüz çalışan çok değerli ekibimiz var. Bu sebeple tam kurumsallaşan bir şirket kültürümüz oluştu.

Türkiye'nin geleceğine minicik bir örnek benim şirketimdir. Türkiye'de en büyük payı biz alacağımıza inandık, niye dünya buğday ticaretinden Samsun'dan bir şirket 0,17 sahip. Ama her şeyin bir başlangıcı var. Yarın yüzde 1 olacak. Türkiye'nin buğday ticaretinde yüzde 5 paya sahibiz. 45 yıl evvel zahire dükkanından geldik. 25 senedir üreticiyiz. Şirketimizi 2. jenerasyona teslim ettik. 10-15 yıl sonra üçüncü jenerasyon geliyor. Bu adımı atarak onlara bu şirketi teslim edeceğiz" dedi.

GÜNHAN ULUSOY: "HALKA ARZIMIZ BİR ÇOK İLKİ İÇİNDE BARINDIRIYOR"

Ulusoy Un CEO'su Günhan Ulusoy is 45 yıllık ticari birikimlerini, 25 yıllık sektörel tecrübelerini yeni ortaklarıyla tanıştırmaktan ve onları da ailelerine dahil etmekten dolayı gurur duyduklarını belirterek "Bizim halka arzımız bir çok ilkleri içinde barındırıyor. Un sektöründe daha önce Pınar et ve un firması borsaya açılmıştı. Ama faaliyetlerinde et daha ağırlıklıdır. Biz un ağırlıklı bir şirketiz. Bunun yanında Samsun'dan halka arz olan ilk şirketiz. Umarız bu halka açılım hem bölgemize hem sektörümüze de bir öncülük eder ve birçok başka şirket de halka açılır. Çünkü halka açılmak şirketin kurumsallık düzeyini arttırıyor. Kendi içimizde gerçekleştirmeye çalıştığımız kurumsallık düzeyi artık bir zorunluluk ve SPK tarafından denetlenerek bir mecburiyet hanine geliyor. Bu şekilde kurumsallığımızı ilerletmek istiyoruz. Bunun yanında halka arz edilen gelirin yüzde 83'ü şirketin öz kaynaklarına eklendiği için şirketimizin büyümesini, güçlenerek devam etmesini umuyoruz. Bu kaynakları şirketimizin büyümesi için kullanacağız. Bu da yine Anadolu'daki diğer sanayicilerimiz için örnek bir durum. Çünkü Anadolu sanayisi sermaye piyasalarına uzak kalıyor. Borsamız İstanbul'da Sermaye piyasalarına yeterince faydalanamadığına inanıyorum. O yüzden Anadolu'daki firmalarını burada bizden sonra görmek bizi de çok mutlu edecek. Kurumsallaşmasını tamamlamış, büyüme yolundaki şirketlere önemli bir kaynak sağlanacak bir borsa olduğunu tavsiye ediyoruz. İnşallah hem sektörümüz hem şehrimiz hem de ülkemiz için hayırlı olur" ifadelerini kullandı. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Samsun Merkezli Ulusoy Un, Borsa İstanbul'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Seçimlerden Sonra Fiyat Artışları Bekleniyor
    17:31 Seçimlerden Sonra Fiyat Artışları Bekleniyor

    Türkiye Terziler, Konfeksiyoncular ve Giyim Sanatkarları Federasyonu ve Eskişehir Tuhafiyeciler Esnaf Odası Başkanı Ali Sefa Şen, yerel seçimler sonrası kemer sıkma politikalarında artış yaşanmasını beklediklerini söyledi. Şen, enflasyonun tek haneli rakamlara düşürülmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, seçimlerden sonra fiyat artışları olacağını tahmin ettiklerini belirtti.

  • Türkiye, Milli Uzay Programı ile Ay'a uzay aracı göndermeyi hedefliyor
    17:26 Türkiye, Milli Uzay Programı ile Ay'a uzay aracı göndermeyi hedefliyor

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, savunma sanayisindekine benzer bir ekosistemi uzay alanında da kuracaklarını belirterek, "Hedefimiz milli hibrit roket motorla birlikte çalıştıracağımız yerli uzay aracını 380 bin kilometre ötedeki Ay'a eriştirmek.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Türkiye'nin astronotuyla gurur duymuyorlar
    17:25 Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Türkiye'nin astronotuyla gurur duymuyorlar

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın seçim malzemesi olarak kullanıldığı iddialarına yanıt verdi. Bakan Kacır, milli projelere ve işlere sahip çıkılmadığı için rahatsızlık duyulduğunu belirtti.

  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan: Türkiye'de istihdam artışı ve ekonomik büyüme devam ediyor
    17:24 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan: Türkiye'de istihdam artışı ve ekonomik büyüme devam ediyor

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "2005 yılında sanayi istihdamı 4 milyon 140 bin kişi iken, 2023 yılında 6 milyon 711 bin kişi olarak gerçekleşmiş, ülkemizin sanayi alanındaki hamlelerinin işgücü istatistiklerine önemli bir yansıması olmuştur.

  • Posof'ta doğalgaz sevinci
    17:18 Posof'ta doğalgaz sevinci

    Ardahan'ın Posof ilçesinde yıllardır özlemi çekilen doğalgaz çalışmalarında sona gelindi. İlk kanal açma töreninde konuşan firma yöneticileri açılışın 2023 Ekim ayında planlandığını ancak yoğun kış şartlarından dolayı çalışmaların bugün tamamlandığını belirtti. İlk gazın açılış töreni Posof otogarında yapıldı. Yüzlerce kişinin katıldığı törende büyük sevinç vardı.

  • Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında Samsun'da üreticilere çeşitli destekler sağlandı
    17:13 Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında Samsun'da üreticilere çeşitli destekler sağlandı

    Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan proje kapsamında Samsun'da çeltik tohumu, kuru fasulye tohumu, sera naylonu ve süt sağım makinesi dağıtıldı. Ayrıca örtü altı yetiştiricilere sera naylonu dağıtıldı ve Terme ve Çarşamba ilçelerinde çiftçilere soya tohumluğu desteği sağlandı.

  • Sultangazi Belediyesi Kariyer Merkezi 5 Yılda 21 Bin 500 Kişinin İş Görüşmesini Sağladı
    17:11 Sultangazi Belediyesi Kariyer Merkezi 5 Yılda 21 Bin 500 Kişinin İş Görüşmesini Sağladı

    Sultangazi Belediyesi Kariyer Merkezi (SULKAM), iş arayan vatandaşları işveren firmalarla buluşturarak 5 yılda 21 bin 500 kişinin iş görüşmesini sağladı. Başvurular, belediyenin Halkla İlişkiler Müdürlüğü Kariyer Merkezi biriminden veya web sitesi üzerinden yapılabiliyor. Firma ve vatandaşın uyumlu olduğu durumlarda Sultangazi Belediyesi toplu mülakatlar düzenleyerek işe giriş işlemlerini hızlandırıyor. Sultangazi Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun, SULKAM'ın binlerce kişinin iş bulmasına katkı sağladığını belirtti.

  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: İşsizlik oranı 2023 yılında düştü
    17:05 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: İşsizlik oranı 2023 yılında düştü

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Nevşehir'deki bir toplantıda yaptığı konuşmada, 2023 yılında işsizlik oranının 1 puanlık azalışla yüzde 9,4 seviyesine gerilediğini ve toplam işsizlik oranının son 10 yılın en düşük seviyesine indiğini açıkladı. Ayrıca, Türkiye ekonomisinin 2023 yılında yüzde 4,5 büyüme gösterdiğini ve dolar bazında milli gelirin 1 trilyon doları aştığını belirtti.


Advertisement