Sana-Tahran Arasındaki İlişkiler - Son Dakika
Güncel

Sana-Tahran Arasındaki İlişkiler

Yemen'de Şii Ensarullah Hareketi Siyasi Konsey Başkanı Salih es-Sammad başkanlığındaki heyetin, resmi ziyaret için İran'ın başkenti Tahran'a gittiği bildirildi.

01.03.2015 19:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yemen'de Şii Ensarullah Hareketi Siyasi Konsey Başkanı Salih es-Sammad başkanlığındaki heyetin, resmi ziyaret için İran'ın başkenti Tahran'a gittiği bildirildi.

Yemen Haber Ajansı'nın (SABA) haberine göre, Salih es-Sammad başkanlığındaki heyet, İran hükümeti yetkilileriyle görüşmelerde bulunacak.

Sammad, yaptığı açıklamada, Ensarullah Hareketi Lideri Abdulmelik el-Husi'nin, "Yemen halkının iradesine saygı duyan ülkelerle ilişkilerde yeni sayfa açılabileceği" yönündeki söylemlerinin fiiliyata döküleceğini kaydetti.

Önceki hükümetlerin, bazı ülkelerin tesirinde kalması nedeniyle İran'la ilişkilerin olumsuz etkilendiğine işaret eden Sammad, bunun eski haline dönmesinin doğal olduğunu belirtti.

Yemen'de yönetime el koyan Husi Ensarullah Hareketi ile İran'ın, iki ülke başkentlerine haftada 28 direkt uçuş gerçekleştirilmesini ön gören mutabakat zaptı imzalamasının ardından bugün yapılan ilk uçuşta İran Kızılayı, Yemen'e sağlık yardımı göndermişti.

Uzun süredir siyasi krizin yaşandığı Yemen'de hükümet ve Cumhurbaşkanı Hadi'nin ocak ayında istifa ettiğini açıklamasının ardından Ensarullah Hareketi (Husiler), 6 Şubat'ta meclisi feshetmişti. Husilerin siyasete silahlı müdahalesi, ülkedeki siyasi kesimler tarafından "darbe" olarak nitelendirilmişti.

Söz konusu gelişmenin ardından Suudi Arabistan'ın yanı sıra Türkiye, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), ABD, Fransa, İngiltere gibi çok sayıda ülke, Sana'daki büyükelçilik faaliyetlerini askıya almıştı.

Bu süreçte Husilerin başkent Sana'daki evinde gözetim altında tuttuğu Hadi, 21 Şubat'ta Aden'e gitmiş ve burada "Cumhurbaşkanı" sıfatını kullanarak yaptığı açıklamada, "Husilerin Sana'da kontrolü ele geçirdiği 21 Eylül'den itibaren alınan kararların geçerli olmadığını" ifade etmiş ve bazı valilerle görüşmelerde bulunmuştu.

Yemenli yetkililer, Körfez ülkeleri ve Batılı ülkeler, İran'ı, "Suudi Arabistan'la girdiği bölge ülkeleri üzerinde nüfuz kurma mücadelesi çerçevesinde Husilere silah ve finans desteği sağlamakla" suçlarken, Tahran yönetimi bu iddiaları reddediyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sana-Tahran Arasındaki İlişkiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement