Sanal Dershane Tuzağına Dikkat! - Son Dakika
Eğitim

Sanal Dershane Tuzağına Dikkat!

Sanal Dershane Tuzağına Dikkat!

Dershanelerin kapatılacağı tartışmaları arttıkça, dolandırıcılar harekete geçmeye devam ediyor.

01.08.2013 03:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakanlık Rehberlik ve Araştırma Merkezi'nden aradıklarını söyleyen dolandırıcılar, "Torba yasa ile dershaneler kapatıldı." diyerek öğrencileri sitelerine üye yapıyor. Bu sitelerin 5 bin liraya pazarladığı dersleri birçok deshane öğrencilerine bedava veriyor.

Dershanelerin kapatılacağı yönündeki tartışmalar dolandırıcıları harekete geçirdi. Öğrenci ve velilerin telefon numaralarını ele geçiren interaktif yayıncılar, "Torba yasa ile dershaneler kapatıldı" vaadiyle öğrencileri sitelerine üye yapıyor. Bununla da yetinmeyip "Başbakanlık Rehberlik ve Araştırma Merkezi'nden arıyoruz" diyerek güven sağlamaya çalışıyorlar. Oysa interaktif yayıncıların yıllık 5 bin liraya varan ücretlerle internet üzerinden verdiği dersleri, çok sayıda dershane öğrencilerine bedava sunuyor. İzmir merkezli 'evimdekiders.com' sitesinin bu yöndeki faaliyetleri dikkat çekici. Türkiye'nin her yerinde bulunan satış elemanları, aradıkları kişileri "Dershaneler kapatıldı. İnternet üzerinden eğitim serbest. Çocuklarımıza çok daha uygun fiyatla eğitim verebiliriz." diyerek ikna etmeye çalışıyor. Bursa'da bu amaçla bir velinin evine giden rehberlik uzmanı O. Kaya da, şu anda 980 liraya öğrenci kaydı yaptıklarını, eylül ayından itibaren fiyatın bin 200 liraya yükseleceğini belirterek çalıştığı siteye üye topluyor. Benzer olaylar birçok ilde yaşanırken Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Turgay Polat, dershanelerin kapatılmasının söz konusu olmadığını vurguluyor. Polat, dershanelerin özel okula dönüşme sürecinin ise uzun zaman alacağını ifade ediyor.

'Dershaneler kapatılacak' sözünün bile merdivenaltı kurumların belirmesine yettiğine dikkat çeken Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Turgay Polat, söylem gerçekleştiğinde ortaya çıkacak tabloyu hayal edemediğini söylüyor. Polat, dershanelerin öneminin merdivenaltı şirketlerin insana verdiği zararla daha iyi anlaşılacağını ifade ediyor. FEM Dershaneleri Rehberlik Uzmanı Faruk Ardıç da çok sayıda veliden benzer şikayetler aldıklarını belirterek dershanelerle ilgili tartışmaları fırsat bilerek haksız kazanç elde etmek isteyenlere izin verilmemesi gerektiğini vurguluyor.

Turgay Polat, dershanelerin kapatılmasının söz konusu olmadığını, dönüştürme sürecinin ise uzun bir zaman alacağını ifade ediyor. Tartışmaların merdivenaltı kurumlara davetiye çıkardığına işaret eden Polat şu değerlendirmeyi yapıyor: "Denetlenmeyen, nasıl bir eğitim verdiği belli olmayan bu yayıncıların eğitime nasıl zararlar vereceğini hesap bile edemeyiz. Denetlenen, devletin koyduğu kurallar çerçevesinde faaliyet gösteren dershanelerin ne kadar önemli olduğu, sayıları artmaya başlayan merdivenaltı şirketlerin insanlara verdiği zararla daha iyi anlaşılacak."

Özel Dershaneler Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Köprülü'ye göre de bu eğitim-öğretim yıl, içinde dershanelerin kapatılması söz konusu değil. Milli Eğitim Bakanlığı'nın dershanelere vermiş olduğu yasal haklar çerçevesinde 2013-2014 kayıtları yapıldı. Gerek kayıt olacak veya kaydını yapmış öğrenciler için gerekse de kurumlarıyla sözleşmesini yapmış öğretmenler açısından yasal güvenceden dolayı tedirgin olacakları bir durum yok.

FEM Dershaneleri Rehberlik Uzmanı Faruk Ardıç ise tartışmalardan istifade eden bir takım işgüzara fırsat verilmemesi gerektiği düşüncesinde. FEM Dershaneleri olarak eğitime devam ettiklerini ifade eden Ardıç şöyle konuşuyor: "Her zaman bakanlığa yardımcı kurum olma bilinciyle eğitimimiz sürmektedir. Kendi dokümanını kendisi üreten dershanemiz, her yıl sınavlarda çıkardığı birincilerle başarısını ispatlamaya devam edecektir."

Zaman

Kaynak: EgitimNerede.com

Son Dakika Eğitim Sanal Dershane Tuzağına Dikkat! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir'de 23 Nisan Çocuk Şenlikleri Başlıyor
    10:27 İzmir'de 23 Nisan Çocuk Şenlikleri Başlıyor

    İzmir Büyükşehir Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kentin 30 ilçesinde 30 gün boyunca düzenlenecek etkinliklerle kutlayacak. İzmir'in ilçelerinde düzenlenecek 'Gezici Çocuk Şenlikleri'nin yanı sıra 23 Nisan'da ise binlerce çocuk Kültürpark'ta Çocuk Şenliği'nde buluşacak.

  • 9 kız öğrenciye tacizde bulanan lise müdürü tutuklandı
    22:48 9 kız öğrenciye tacizde bulanan lise müdürü tutuklandı

    Elazığ'da bir lise müdürü, 9 kız öğrenciyi taciz ettiği gerekçesiyle adliyeye sevk edildi. Müdür, çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldıktan sonra bir öğrenci daha okul müdürü hakkında şikayette bulundu. Savcılık kararıyla tekrar gözaltına alınan müdür tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • Elazığ'da Lise Müdürü Taciz İddiasıyla Tutuklandı
    21:26 Elazığ'da Lise Müdürü Taciz İddiasıyla Tutuklandı

    Elazığ'da bir lisede 9 kız öğrenci, okul müdürü tarafından taciz edildikleri iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Müdür hakkında çıkarılan yakalama kararı sonrasında tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi: Hatay'da depreme dirençli kentler oluşturulmalı
    20:49 İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi: Hatay'da depreme dirençli kentler oluşturulmalı

    İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Hatay'da birden fazla deprem kaynağının bulunduğunu belirterek, depreme dirençli kentler oluşturulması gerektiğini söyledi. Görür, kentin depreme dirençli ve hazır hale getirilmesi için mikro bölgelemeyle, fay analizi, risk analizi ve risk azaltma çalışmaları yapılması gerektiğini vurguladı.

  • Milli Eğitim Bakanlığı, görevde yükselme atama sonuçlarını duyurdu
    20:17 Milli Eğitim Bakanlığı, görevde yükselme atama sonuçlarını duyurdu

    Milli Eğitim Bakanlığı, merkez ve taşra teşkilatında boş bulunan memur, sayman, şef ve il-ilçe milli eğitim müdürlükleri şube müdürü kadrolarına görevde yükselme yoluyla atamaların sonuçlarını Personel Genel Müdürlüğü'nün internet adresinde yayımladı.

  • Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda öğrencilerin atıktan sanata ürünleri sergilendi
    19:04 Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda öğrencilerin atıktan sanata ürünleri sergilendi

    Adana'da düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı'nda, Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin atıklardan yaptığı ürünler, İl Milli Eğitim Müdürlüğü standında sergilendi. Karnavalın ana teması olan karbon ayak iziyle ilgili bilinçlendirme yapılırken, öğrencilerin geri dönüşüm bilincini ve doğa sevgisini aşıladığı belirtildi.

  • Başkentte MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması Düzenlendi
    18:44 Başkentte MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması Düzenlendi

    Ankara'da Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması, Çankaya Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde gerçekleştirildi. Yarışmaya 25 takım katıldı ve Subayevleri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi birinci, Balgat Aliye Yahşi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ikinci, Esertepe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi üçüncü oldu. İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar Koçak, ödül töreninde yaptığı konuşmada, yarışmaya katılan öğrencileri ve öğretmenleri tebrik etti ve bu tür yarışmaların öğrencilerin meslek seçiminde önemli bir rol oynadığını vurguladı.

  • Adana'da 12. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı Başladı
    18:29 Adana'da 12. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı Başladı

    Adana'da düzenlenen 12. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında, ziyaretçiler el işi ürünlerin yer aldığı stantları gezdi, spor etkinliklerine katıldı ve yöresel yemeklerin tadını çıkardı. Karnaval, 21 Nisan'a kadar devam edecek.


Advertisement