Yunan Sanatçı 1.5 Kilometre İp Kullanarak İsa'yı Resmetti - Son Dakika
Dünya

Yunan Sanatçı 1.5 Kilometre İp Kullanarak İsa'yı Resmetti

Petros Vrellis, 1.5 kilometreye ulaşan ip kullanarak dokuma tezgahında El Greco'nun İsa tablosunu resmetti. Bir bilgisayar algoritmayı hesapladı, sanatçı ise dokudu.

05.12.2016 11:19  Güncelleme: 15:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yunan sanatçı Petros Vrellis, dokuma tezgahında yaklaşık 2 kilometre uzunluğa erişen ip kullanarak Rönesans tablolarını yeniden tasarlıyor. Deneysel dokuma sanatı adını verdiği bu sanat ile El Greco'nun İsa figürünü tasarlayan sanatçı, kullandığı yöntem ile insanın algıladığı gerçekliğin ötesinde bir dünya olduğunu anlatmaya çalışıyor.

BİLİM, SANATA DÖNÜŞÜYOR

Sanatçı, çevresinde 200 çakılı çivinin olduğu dokuma tezgahına ipler geçirerek Rönesans'ın simalarını tekrardan canlandırıyor. Son olarak El Greco'nun İsa tablosunu dokuma tezgahında ortaya çıkardı. Bir bilgisayarın adım adım gösterdiği geometrik şemaya göre, ipler ardışık ve sıralı halde çivilere geçiriliyor. Bu işlem yaklaşık 4 bin kere tekrarlanıyor ve ortaya çıkan tabloda toplam kullanılan ip 2 kilometre uzunluğuna erişebiliyor. Bazı noktalardaki iplik yoğunluğu azaltılıyor ve böylece daha beyaz bir ton ortaya çıkıyor. Kullanılan tonlama ile ortaya çıkan siyah-beyaz renk paleti figürlerin ortaya çıkmasını sağlıyor.

Yunan Sanatçı 1.5 Kilometre İp Kullanarak İsa'yı Resmetti

Doku bir bilgisayarın algoritmayı hesaplaması ile oluşuyor. Bilgisayar, dijital fotoğrafı algılayıp yaklaşık 2 milyar hesaplama ile dokuyu ortaya çıkarıyor. Bu hesaplamanın bilgisayar için olağan olduğu düşünülse de, insan beyninin sınırlarını fazlasıyla aşıyor.

KADERİN ÖRDÜĞÜ AĞ GİBİ...

Sanatçı, bilim geliştikçe ve yeni ekipmanlar ortaya çıktıkça, dünyanın düşünülenden çok daha karmaşık olduğunun ortaya çıktığını düşünüyor; algılarımızın gerçekliğin sadece ufak bir kısmını yansıttığını ifade ediyor. İnsan beynindeki yanlış anlaşılmaların ve yanlış fikirlerin dünyayı hatalı ve eksik algılamamıza neden olduğunu söylüyor. Bu projenin oldukça dar olan gerçeklik algımızın dünyayı limitli şekilde algılamamıza yorum olduğunu öne sürüyor. Sanatçı ayrıca kullandığı metafor ile, tıpkı kaderde olduğu gibi, her ölümlünün hayatının doğumundan yaşamına hayat ipliği tarafından kontrol edildiğini ve insan yaşamının iplikler üstünde olduğunu anlatıyor.

Yunan Sanatçı 1.5 Kilometre İp Kullanarak İsa'yı Resmetti

Yunan Sanatçı 1.5 Kilometre İp Kullanarak İsa\'yı Resmetti

Son Dakika Dünya Yunan Sanatçı 1.5 Kilometre İp Kullanarak İsa'yı Resmetti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement