Sanatta Gelenek Gelenekte Sanat" Sempozyumu - Son Dakika
Kültür Sanat

Sanatta Gelenek Gelenekte Sanat" Sempozyumu

Ümraniye Belediyesinin, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ile ortaklaşa düzenlediği "Sanatta Gelenek Gelenekte Sanat" sempozyumu, Prof. Dr. M. Fatih Andı, Prof. Dr. Turan Koç, Prof. Uğur Derman, Beşir Ayvazoğlu ve Dr. Savaş Barkçin'in katılımıyla gerçekleşti.

12.10.2016 15:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ümraniye Belediyesinin, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ile ortaklaşa düzenlediği "Sanatta Gelenek Gelenekte Sanat" sempozyumu, Prof. Dr. M. Fatih Andı, Prof. Dr. Turan Koç, Prof. Uğur Derman, Beşir Ayvazoğlu ve Dr. Savaş Barkçin'in katılımıyla gerçekleşti.

Ümraniye'deki Crowne Plaza'da gerçekleşen sempozyum açılışında konuşan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman, "Sempozyumun başarılı geçmesini diliyorum. Belediye Başkanımız Hasan Can Bey, hangi taleple gittiysek bize olumlu yaklaştı ve bu da bize tabii ki cesaret verdi. Beraber yaptığımız çalışmalarımız devam edecek. Kültüre, bilme ortaklaşa katkılarımız olacak. " dedi.

Geleneğin olmadığı yerde gayri insani bir durumun ortaya çıktığını ifade eden Duman, sanatta geleneğin mutlaka bir yeri olması gerektiğini anlattı.

Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can da konuşmasında, "Bilim evrenseldir, sanat lokaldir. Onun içinde coğrafya vardır. Dağlar, denizler vardır. O coğrafyada yaşayan insanların hayatının bütünü var. Sanat dediğiniz şey geleneği bir şekilde insanların algılayacağı hale getirilmesidir. Biz de müşterek proje kapsamında bu güzel hizmetin ortaya çıkmasının bir anlamda lojistik destekçisi oluyoruz. Bilim tarafını üniversitelere bırakıyoruz." ifadelerini kullandı.

FSM Vakıf Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüsrev Subaşı da başında bulunduğu fakültenin kendi programlarını yola koyduktan sonra sanat alanlarında bir takım meseleleri ilmi zeminde tartışma ihtiyacı duyduğunu belirterek, "Değerli Belediye Başkanımızın bu sempozyumu desteklemesinden ötürü kendisine teşekkür ediyorum. Sanat konusunda büyük geçmiş medeniyetimizi tanımak konusunda bir takım sorunlarımız var." diye konuştu.

Sempozyumun gelecek yıllarda da devam etmesi gerektiğini kaydeden FSM Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Andı, şunları söyledi:

" Sezai Karakoç'un 'Adem'le Havva'nın cennette öncesiz ve sonrasızmışcasına mutlu bir hayatı yaşadıkları zaman gibiydi hayatımız Batı'nın soluğu bize gelmeden önce.' cümlesiyle başlamak istiyorum. Cemil Meriç gibi bir çok düşünürün kitaplarına buna benzer benzetmelere rastlarız. Demek ki yakıcı bir soluk bize gelmeden önce mutlu mesut yaşıyormuşuz. Suyu bulandıran bir müdahale olmuş. Suda yaşayan balıklar dışarıyı fark etmiş ve iç dış çatışmasına girmişler. Bu örneklemenin gelenek ve modernizm çatışmasına iyi bir örnek olduğunu düşünüyorum."

Sempozyumun konusunun geleneğin şimdiye taşınması üzerine olduğunu aktaran Andı, tartışmaların verimi artıracağını ve bunun için de her alanda farklı yaklaşımların farklı boyutlar kazandıracağını temenni ettiğini aktardı.

-"Bilmek ve olmak konusunda bir kırılma yaşadık"

Açılış konuşmalarının ardından oturum yöneticiliğini Prof. Uğur Derman'ın yaptığı sempozyumda ilk olarak söz alan Prof. Dr. Turan Koç, "Geleneğimizin bir hakikat anlayışı ve bir de tabi olma var. Sanat her şeyden önce bir estetik konusudur. Bunun çağdaş sanat anlayışıyla arasındaki ilişki estetik kavrayıştan kaynaklanıyor. Sanat bir bilme işi ve ortaya konulan eserle bir bilgi kapısı açma işi görülebilir. Bilmek ve olmak konusunda bir kırılma yaşadık. Kültürümüzde bilmek, Allah'ın ilim, irade, kudret ve cemalinin tecellisi olabilecek cilvelerden haberdar olma yetisi anlamında bir bilmedir." ifadelerini kullandı.

Yazar Beşir Ayvazoğlu ise konuşmasında "Eğer mağlupsanız ya derde tapar ona benzemeye çalışırsınız yahut kendi içinize kapanırsınız. Zengin bir kültürün içinden geliyorsanız mağlubiyeti asla hazmedemezsiniz. Kendinizi daha rahat hissedeceğiniz muhteşem zaferler ararsınız. Geçmişi gerçekten özleyenler oraya kaçabilmek için her yolu denerler. Aslında geçmişle ilişkimiz, sırtımızda korktuğumuz ama istesek de istemesek de geleceğe ağır bir yük olarak taşımaktır. O yük gittikçe ağırlaştığı için tarihin hızlı akışı içerisinde geride kalmak tehlikesi de oluşturur." dedi.

Geçmişe tapınmak kadar onu yok saymanın da tehlikeli olduğuna dikkati çeken Ayvazoğlu, " Türkiye'de bir dönem geçmişin tamamıyla yok sayılmasının ve yok edilmek istenmesinin" bugün toplumu ciddi problemlerle karşı karşıya getirdiğini söyledi.

Dr. Savaş Barkçin ise "Gelenek kavramı bize sonradan ithal edilen bir kavram. Biz uzun süredir seçiçiliği kaybetmiş durumdayız. Kavramlarımız üzerine hakimiyetimiz yok. Uzun süre modernizm üzerine çalıştım, modernlik kavramı giderek bizde bir takıntı haline geliyor. Bundaki en büyük sıkıntı sanatın sürekli bir siyasi cepheleşmenin içinde yorumlanmaya çalışması. Siyaset tüketim yeridir sanat üretim yeridir." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Sanatta Gelenek Gelenekte Sanat' Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • TBMM 23 Nisan kutlamalarında başarılı çocuklar yer alacak
    19:48 TBMM 23 Nisan kutlamalarında başarılı çocuklar yer alacak

    TBMM Genel Sekreteri Talip Uzun, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM'nin açılışının 104. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenecek etkinliklerde, bilimde, eğitimde, sporda ve sanatta başarı elde etmiş çocukların yer alacağını açıkladı. Bu yılki kutlamalarda çocuklar, ödül töreni ve Genel Kurul'da konuşma yapma fırsatı bulacak. Ayrıca, Türk milletinin hikayesini anlatan bir ışık gösterisi ve uzay teması da etkinliklere dahil edilecek.

  • Muğla'da 13. Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali Başladı
    19:13 Muğla'da 13. Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali Başladı

    Muğla'nın Fethiye ilçesinde düzenlenen 13. Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali kapsamında çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Festivalde, kuzugöbeği çorbası ikram edildi, yöresel el sanatları ve yiyecekler satışa sunuldu. Ayrıca, kuzugöbeği mantarları da satışa çıkarıldı. Festivalin açılış töreninde konuşan Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, gelecek yıllarda festivallerin devam edeceğini belirtti. Festival, 21 Nisan'da sona erecek.

  • Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda öğrencilerin atıktan sanata ürünleri sergilendi
    19:04 Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda öğrencilerin atıktan sanata ürünleri sergilendi

    Adana'da düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı'nda, Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin atıklardan yaptığı ürünler, İl Milli Eğitim Müdürlüğü standında sergilendi. Karnavalın ana teması olan karbon ayak iziyle ilgili bilinçlendirme yapılırken, öğrencilerin geri dönüşüm bilincini ve doğa sevgisini aşıladığı belirtildi.

  • 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Duo Brno ve Suk Quartet Konser Verdi
    18:48 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Duo Brno ve Suk Quartet Konser Verdi

    Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nin üçüncü gününde, Duo Brno ve Suk Quartet, Ayazini köyünde bir konser verdi. Çekyalı sanatçılar, obua, fagot, çello, viyola ve keman enstrümanlarıyla seçkin eserler seslendirdi. Konser, sanatseverler tarafından ilgiyle karşılandı.

  • Muğla Datça'da Çocuk Evleri Sitesi Projesi Temel Atma Töreni Düzenlendi
    18:43 Muğla Datça'da Çocuk Evleri Sitesi Projesi Temel Atma Töreni Düzenlendi

    Muğla'nın Datça ilçesinde, Hazineye ait 15 bin metrekarelik alanda beş villa tarzı dubleks çocuk evi ve hizmet birimlerinden oluşacak çocuk evleri sitesi projesinin temsili temel atma töreni düzenlendi. Törene Datça Kaymakamı Murat Atıcı, Muğla Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Yakup Kütük, Kadın İşgücünü Geliştirme ve Yaygınlaştırma Derneği (KİGDER) Başkanı Menşure Yavuz ve dernek üyeleri katıldı. Kaymakam Atıcı, projenin tamamlanmasıyla 50 çocuğa hizmet vereceklerini belirtirken, Dernek Başkanı Yavuz da projeye destek verenlere teşekkür etti. Ayrıca etkinlik kapsamında sanatçı Suavi'nin konser vereceği duyuruldu.

  • Adana'da düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı turizme katkı sağlıyor
    18:10 Adana'da düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı turizme katkı sağlıyor

    Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, 12. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nın turizmin yıl geneline yayılması açısından önemli olduğunu belirtti. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen karnaval, Adana ve Türkiye'nin tanıtımı açısından büyük önem taşıyor. Karnavalın, Kültür Yolu Festivali ile birlikte gerçekleştirilmesi ise daha da önemli hale geliyor. Adana'da düzenlenen etkinliklerin içeriğini artırarak 12 aya yaymayı hedefleyen Vali Köşger, karnavalın başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesinde merkezi idare, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıldığını vurguladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da karnavalın halk tarafından sahiplenildiğini ve Adana'nın tanıtımına katkı sağladığını belirtti. Karnavalın ekonomik değeri ise yaklaşık 5 milyar lirayı aşacak.

  • 14. Beijing Uluslararası Film Festivali Başladı
    18:09 14. Beijing Uluslararası Film Festivali Başladı

    14. Beijing Uluslararası Film Festivali, film sektörünün gelişimini ele almak ve sektördeki kültürel etkileşimi teşvik etmek amacıyla yurtiçi ve yurtdışından film yapımcılarını ağırlıyor. Festivalde 118 ülkeden 1.509 film başvurdu ve 15 film Tiantan Ödülü için seçildi. Brezilya, festivalin onur konuğu olarak dört filmle temsil ediliyor. Festival süresince 250'den fazla yerli ve yabancı film gösterilecek.

  • Diyarbakır Müzesi'nde öğrencilere Hacivat ve Karagöz gösterisi
    17:48 Diyarbakır Müzesi'nde öğrencilere Hacivat ve Karagöz gösterisi

    Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki Arkeoloji Müzesi'nde, öğrenciler için 'Hacivat ve Karagöz' gölge oyunu gösterisi sunuldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Diyarbakır Müzesi ve SICPA Türkiye firmasınca düzenlenen gösteri, öğrencilere tarihi sevdirmek, müze sevgisini aşılamak ve Müzekart'ı tanıtmayı amaçlıyor.

  • İzmir'de düzenlenen resim sergisiyle öğrenciler zararlı alışkanlıklara karşı bilinçlendirildi
    17:22 İzmir'de düzenlenen resim sergisiyle öğrenciler zararlı alışkanlıklara karşı bilinçlendirildi

    İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Yeşilay İzmir Şubesi'nin düzenlediği "Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek" isimli resim sergisi, açıldı.

  • Gelibolu'daki Gazi Süleyman Paşa Türbesi ve Namık Kemal'in mezar restorasyonu revize projeyle devam edecek
    17:10 Gelibolu'daki Gazi Süleyman Paşa Türbesi ve Namık Kemal'in mezar restorasyonu revize projeyle devam edecek

    Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde bulunan Gazi Süleyman Paşa Türbesi ve Namık Kemal'in mezarının restorasyon çalışmaları revize projeyle sürdürülecek. Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, restorasyonun yüzde 50'sinin tamamlandığı ve Çanakkale Müze Müdürlüğü tarafından revize restorasyon projesinin istendiği belirtildi. Ayrıca, türbeyle ilgili gelen şikayetler üzerine gerekli tedbirlerin alınması için yükleniciden talepte bulunuldu.


Advertisement