Sanayi Devi Nursan Çelik Üretimini Durdurdu, İşçileri Evlerine Gönderdi - Son Dakika
Ekonomi

Sanayi Devi Nursan Çelik Üretimini Durdurdu, İşçileri Evlerine Gönderdi

Türkiye'nin en büyük 100 sanayi şirketi arasındaki Nursan Çelik'in 10 gün kadar önce üretimini durdurduğu öğrenildi. Fabrikada çalışan 900 kadar işçi evlerine gönderildi.

17.12.2015 11:56  Güncelleme: 16:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hatay Payas'da kurulu Nursan Çelik Sanayi ve Haddecilik A.Ş., İstanbul Sanayi Odası'nın açıkladığı 500 büyük sanayi kuruluşu lisesine 1 milyar lirayı bulan
cirosu ile 85. şıradan girdi.

Sabri, Ramazan ve İlyas Keleş'in başında bulunduğu fabrikada çalışan sayısı 900 kadar.1983 yılında küçük bir atölyede üretime başlayan Nursan, bugün yıllık 1. 5 milyon ton kapasiteye sahip.

ÜRETİM DURDURULDU

Nursan A.Ş.'de sıkıntılar 10 gün kadar önce önemli ölçüde arttı. Banka riskleri de bulunan Nursan'da 30 yılı aşkın bir süredir devam eden faaliyete ara verilmek durumunda kalındı. İşçiler evlerine gönderildi. Dev tesise yeniden ne zaman üretime başlanacağı ise belirsiz. Nursan A.Ş. aynı zamanda, Türkiye'nin en çok ihracat yapan 120. firması olarak kayıtlara geçti.

Hatay'da üstlendikleri bir dizi sosyal sorumluluk projeleri de bulunan Nursan Group, demir çelik sektörünün yanı sıra, sağlık, gıda gibi alanlarda da faaliyet gösteriyor.

Sektör kaynakları, Nursan A.Ş.'nin yaşadığı sıkıntının kaynağında, üretim üzerindeki artan mali baskının bulunduğuna işaret ediyor. Bu durum sektör firmalarının dünya ile rekabetini güçleştiriyor.

40 TAŞERONUNU DA VURDU

Nursan'ın üretimde bulunduğu Hatay ise Türkiye demir çelik sektörü için önemli bir bölge. Türkiye'de üretilen demir çeliğin yaklaşık yüzde 40'ı, Hatay- İskenderun, Dörtyol bölgesinde üretiliyor. Anılan bölgelerde toplam 18 bin kişi çalışıyor.

Sektör kaynakları, Nursan A.Ş.'nin aldığı üretim durdurma kararının bir benzerini başka firmaların da almasından endişe ettiklerini söyledi.

Nursan'ın üretimini durdurması, aynı zamanda taşeron olarak çalışan firmalarını da etkiledi. Şirketin 40 kadar taşeron firma ile çalıştığı belirtiliyor.

BAŞKA FİRMALAR DA İŞTEN ÇIKARMA YAPIYOR

Doğan Haber Ajansı muhabiri Ufuk Aktuğ'un geçtiği haberde ise, bölgede Nursan dışında başka firmaların da işten çıkarma yaptıkları belirtildi.

DHA'ya göre Dörtyol Ticaret Odası yönetim kurulu üyesi Mehmet Ertunç ise demir çelik sektöründe yüzde 0 KDV ile alınan yarı mamulün % 18 KDV ile satıldığını ve sektörün 30 yıl önceki mevzuatlarla yönetildiğini söyledi. Sektörle ilgili bir çalıştayın düzenlenmesi gerektiğini ifade eden Ertunç, şöyle konuştu:

"Fire payları, KDV oranları, enerji giderleri ve sektörün sorunları ile ilgili çözüm bulunmasını istiyoruz. Nursan'ın bu yaşadıklarından sonra birçok üretici üretimini durdurdu. Nursan'ın 1500 işçisi vardı üretimi durdurdu işçilere süresiz izin verdi. Yolublan A.Ş. 300'e yakın işçi çıkarttı. Aynı şekilde Tosyalı Holding işçi çıkartmak için hazırlık yapıyor. Baştuğ, Yazıcılar, Ekinciler hepsi tedirgin sırayla 50 yerli 100 erli işçiler çıkartıyorlar. Ticaret odası olarak bizleri tedirgin eden şey bu bölgemizde sektörde 18 bin insan çalışıyor bu işten çıkartmalar giderek dalga dalga yayılıyor. Bunlar bizim lokomotifimiz tedirgin oldukları zaman, üretimini durdurdukları zaman bu bölge çöker. Dörtyol, Payas, İskenderun bölgesi çok büyük sıkıntılar yaşar."

(Kaynak:Hürriyet)

Sanayi Devi Nursan Çelik Üretimini Durdurdu, İşçileri Evlerine Gönderdi

Son Dakika Ekonomi Sanayi Devi Nursan Çelik Üretimini Durdurdu, İşçileri Evlerine Gönderdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (26)

  • yasarbayrak: bu günler iyi günler.1 kasımda millet kendi celladını buldu.allahın adaleti bu işte. 46 12 Yanıtla
  • samet: Çok şükür vicdanım rahat çünkü oy vermedim 23 9 Yanıtla
  • melfe: ne cok turkiye dusmani varmis 16 12 Yanıtla
  • TÜRK'ün gücünü göreceksiniz : daha beter olun inşallah,tayyibin oğlu baksın işsizlere 19 6 Yanıtla
  • .............YİBO........: ......VATAN MİLLET SEVGİSİ MAYA GİBİDİR.KANI VE SÜTÜ BOZUKLARDA TUTMAZ......NE MUTLU TÜRKÜM VE MÜSLÜMANIM DİYENE.... RABBİM BİZLERİ VATANSIZ VE EZANSIZ BIRAKMASIN.....Bu yazı hain chp ve hdp ye kapak olsun....!!!! 15 8 Yanıtla
  • arif: Türkiye battı halen 2 ton kömürü n peşinde kosalim 14 6 Yanıtla
  • deniz: yeni Türkiye daha bu neki. 17 3 Yanıtla töre: Chp gelseydi mhp gelsey di mıştıda muştuda koyun kardeşim melül melül bakıyon arada varsayımdan atıyon sallıyon önündeki otu ye prasayada gelecek zaman o zaman beeğğ dersin. 7 5
  • Venceremos: Yaşasın AKP ... Türkiye yi uçurdu. Kemerlerinizi bağlayın. Hiç olmazsa düşmezsiniz. 16 1 Yanıtla
  • terazi: Futbol taraftarı gibi sandık başına giderken düşünseydiniz beyler hepinize iyi seneler rahmetli ecevite yazar kasayı fırlatan esnaftan dahamı iyi durumunuz hepiniz batıcaksınız. 9 7 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement