Elektrik Tarifesinde "Satış Hizmet Bedeli" Sanayicileri İsyan Ettirdi - Son Dakika
Ekonomi

Elektrik Tarifesinde "Satış Hizmet Bedeli" Sanayicileri İsyan Ettirdi

EPDK'nun yayımladığı 1 Ocak 2016'dan itibaren geçerli olan elektrik tarifesi ile organize sanayi bölgelerinden de 'Perakende satış hizmet bedeli' alınması sanayicileri isyan ettirdi.

30.03.2016 10:26  Güncelleme: 11:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)'nun yayımladığı 1 Ocak 2016'dan itibaren geçerli olan elektrik tarifesi ile organize sanayi bölgelerinden de 'Perakende satış hizmet bedeli' alınması sanayicileri isyan ettirdi.

1 OCAK'TA BAŞLAYAN UYGULAMA

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun 1 Ocak 2016'dan itibaren geçerli olan elektrik tarifesi yayımlandı. Tarifede, organize sanayi bölgelerinden de 'perakende satış hizmet bedeli' alınması sanayicilerin tepkisini çekti. Tüm abone guruplarına uygulanan bu tarife dolayısıyla eskiden 'perakende satış hizmet' bedeli ödemeyen Organize Sanayi bölgelerinin faturaları fazladan zamlanmış oldu. Diğer kullanıcılara yüzde 6,7 oranında yapılan zam, sanayicilerin faturalarına yüzde 10,5 olarak yansıdı. Yapılan hesaplamaya göre, aylık ortalama tüketimi 32 milyon kilovat saat (kWh) olan sadece Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (KOSBİ)'nde perakende enerji bedelinin içinde gizlenen 'perakende satış hizmet bedeli' için aylık 231 bin 456 TL düzeyinde ek ödeme yapılacağı belirtildi.

"YAPILAN YANLIŞ"

EPDK'nın yıl başında uygulanmaya başlayan tarifesi ile elektrik tedarik şirketlerinin enerji bedeli adı altında aldığı PSH bedelinin sürekli artan maliyetlerini daha da yükselttiğini dile getiren Bağyurdu Organize Sanayi Bölgesi (BAYOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Telseren, bu bedelin kaldırılmasını istediklerini söyledi. Sanayiciler olarak yıllardır elektrik faturalarındaki TRT payının kaldırılmasını savunurken, yeni yılda PSH bedeli ile karşılaştıklarını anlatan Telseren, "PSH bedeli ile elektrik faturalarımız yüzde 3 oranında zamlandı. Ayda 100 bin kWh elektrik tüketimi yapan bir tesis yılda PSH bedeli olarak 9 bin TL daha fazla ödeme yapacak. Ayda 32 milyon kWh elektrik tüketimi yapılan bir sanayi bölgesinde ise aylık sanayicilerin cebinden 3 milyon TL'nin yakın ek para çıkacak. Bu olacak şey değil. Hükümetimiz her zaman sanayicilerin maliyetlerini düşürecek proje üretiyor. Bir taraftan bunlar yapılırken, diğer taraftan tedarik şirketlerinin en büyük maliyet kalemimiz olan enerji fiyatlarını artıran bedeli bizden alması kabul edilemez. Bu yanlıştan bir an önce dönülmeli" dedi.


EK MALİYET KABUL EDİLEMEZ

Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (KOSBİ) Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Porsuk ise direk iletim şebekesinden enerji alan Organize Sanayi Bölgelerine eskiden uygulanmayan bu bedelin, faturalara eklenmesinin maliyetlerini daha da artırdığını dikkat çekti. Sanayicinin temel girdisindeki bu maliyet artışının kabul edilemez olduğunu söyleyen Porsuk, "Aslında alınmayan bir hizmet söz konusu edilerek enerji maliyetlerinin artırılması genel enflasyonu yükseltme tehlikesi oluşturuyor. EPDK'nin tarife değişikliği sanayiciyi mağdur etmiştir. Bu uygulamanın kaldırılmasını istiyoruz" diye konuştu.

Elektrik Tarifesinde "Satış Hizmet Bedeli" Sanayicileri İsyan Ettirdi
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Elektrik Tarifesinde 'Satış Hizmet Bedeli' Sanayicileri İsyan Ettirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • ANTİ AKP: HİÇ ŞİKAYET ETMEYİN EFENDİLER ZAMANINDA HEPİNİZ DÖRTNALA AK PARTİNİN PEŞİNDEN KOŞTURUYORDUNUZ ŞİMDİ PAŞA PAŞA KATLANIN BAKALIM AKLINIZ BAŞINIZA GELSİN BU MİLLET DAHA AYILMADI UYANMADI ADETA RÜYA ALEMİNDE AMA BUNUN BİRDE UYANIP AYILMASI VAR İŞTE O ZAMAN HALİNİZ YAMAN OLACAK YENİ TÜRKİYE NİN NASIL BİR YERE GETİRİLDİĞİNE HEP BİRLİKTE ŞAHİT OLACAKSINIZ BİN NASİHATTEN BİR SERENCEM DAHA İYİDİR EFENDİLER... 1 1 Yanıtla
  • dirgemeli: az bile daha beter olun 0 0 Yanıtla
  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement