Sandıklı'nın 70 Yaşındaki Son Saraç Ustası - Son Dakika
Güncel

Sandıklı'nın 70 Yaşındaki Son Saraç Ustası

Sandıklı'da saraç ustalığı yapan 70 yaşındaki Kazım Yarar, 1995 yılındaki Dinar depreminden sonra yerleştiği ilçede unutulmak üzere olan mesleğini tek başına devam ettirmeye çalışıyor.

20.01.2016 13:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sandıklı'da saraç ustalığı yapan 70 yaşındaki Kazım Yarar, 1995 yılındaki Dinar depreminden sonra yerleştiği ilçede unutulmak üzere olan mesleğini tek başına devam ettirmeye çalışıyor.

İlkokul yıllarında babasından öğrendiği saraçlık mesleğini halen devam ettirdiğini belirten 70 yaşındaki Kazım Yarar, 21 yıldır Sandıklı'da çalıştığını söyledi.

İlçenin tek saraç ustası olan Yarar, şunları söyledi:

"Motorlu vasıtaların çıkmasıyla saraçlık mesleğinin teknolojiye yenik düştü. Dinar depremi sonrası Sandıklı'ya yerleştim. Benden başka ilçede saraçlık yapan yok. Birkaç kişi daha vardı onlarda vefat etti. Motorlu vasıtaların çıkmasıyla bizim sanatımıza ilgi alaka kalmadı. At arabalarına koşum yapıyoruz. İlkokul çağında babamın yanına giderek bu sanatı öğrendim. Bizimle birlikte bu meslekte burada kaybolacak. Bizim amacımız birkaç çırak yetiştirmek. Bu meslekte bizimle beraber mezara gitmesin. Üniversitelerde, yetiştirme yurtlarında, cezaevlerine falan bizlere şans tanınırsa bu mesleği birkaç kişiye öğretme şansımız olur. Kültür bakanlığı tarafından bizlere hibe desteği sağlanmasını talep ediyoruz. Hiç olmazsa güzel dükkanlarda ve iş yerlerinde çalışalım. Bu meslek birçok vilayette de yok. Ben buradan Antalya'ya, Alanya'ya payton koşumları gönderiyorum. Mesleğimize sahip çıkılmasını istiyorum."

Saraçlık mesleği

Atlara binek veya çeki için gereken koşum takımları ile eyer, semer gibi araç gereçlerin deri ve meşinden olan kısımlarını yapma yada tamir etme sanatı. Bu iş için meşin ve deriden eşya imal edenlere saraç, bu sanata ve yapılan işe saraçlık, bu işle uğraşan sanatkarların toplu halde bulundukları yerlere de saraçhane denilir.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sandıklı'nın 70 Yaşındaki Son Saraç Ustası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement