Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi Başladı - Son Dakika
Güncel

Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi Başladı

Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi Başladı

ŞİÖ Başkanlar Konseyi 14. Zirvesi Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de yapılıyor.

12.09.2014 10:40  Güncelleme: 10:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Başkanlar Konseyi 14. Zirvesi Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de başladı.

ŞİÖ toplantısının ev sahibi Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman, konuk devlet başkanlarını Nevruz Sarayı'nda karşıladı.

Duşanbe'deki Nevruz Sarayı'nda düzenlenen zirveye, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Moğolistan Cumhurbaşkanı Tsakhiagiin Elbegdorj, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ve Hindistan Dışişleri Bakanı katılıyor. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhammedov ise şeref konuğu olarak yer alıyor.

ŞİÖ'ye ülke liderleri önce dar kapsamlı toplantı yaptı. Toplantı, gündemin okunmasının ardından basına kapalı gerçekleştirildi.

Liderler daha sonra örgütün gözlemci ülke temsilcileriyle fotoğraf çektirdi ve geniş katılımlı görüşmeye geçti.

Toplantıda enerji başta olmak üzere ekonomik ve ticari işbirliği, güvenlik, terörizmle mücadele ve diğer konuların değerlendirilmesi bekleniyor. Toplantının ardından ortak memorandum imzalanacağı kaydedildi.

Ayrıca Duşanbe'deki toplantıda, gözlemci ülkeler Hindistan, İran ve Pakistan'ın örgüte üyeliğinin değerlendirileceği belirtiliyor.

Şangay İşbirliği Örgütü'nün amacı

NATO'ya ve özellikle de Amerika'ya karşı kurulduğu ileri sürülen Doğu'nun bu büyük örgütünün kuruluş amacının ülkeler arası askeri, ekonomik ve kültürel işbirliğini sağlamak, özellikle güvenlik konusunda ortaklıklar geliştirmek olduğu belirtiliyor.

Dünya petrol üretim ve kullanım pazarının yarısından fazlasını elinde bulunduran ülkelerin üye olduğu, Hindistan, İran, Moğolistan ve Pakistan'ın gözlemci sıfatıyla yer aldığı örgütün, ABD'ye karşı etkili bir kutup teşkil ettiği ifade ediliyor.

Türkiye "diyalog ortağı"

Pekin'de 2012'de yapılan toplantıda Türkiye ŞİÖ'ye "diyalog ortağı" olarak kabul edildi. Böylece Türkiye, Srilanka ve Belarus'la örgütün 3. diyalog ortağı oldu. - Duşanbe

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement