Şanlıurfa'da 20 Bin Çocuk Tarım İşçisi - Son Dakika
Güncel

Şanlıurfa'da 20 Bin Çocuk Tarım İşçisi

Şanlıurfa\'da 20 Bin Çocuk Tarım İşçisi

Mevsimlik Tarım İşçileri Derneği Başkanı Mehmet Göbek, Şanlıurfa'da 20 bin çocuğun tarım işçisi olarak tarlalarda çalıştığını söyledi.

19.09.2014 10:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mevsimlik Tarım İşçileri Derneği Başkanı Göbek, yaptığı açıklamada Şanlıurfa'da 20 binin üzerinde tarım işçisi çocuk olduğunu söyledi. Çocukların sınıfları dolduran akranlarına nazaran tarlalarda çalışmak zorunda bırakıldığını belirten Göbek, özellikle hükümetin somut adımlar atarak konuyu çözüme kavuşturmasını istedi.

Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 2013 yılında yayımladığı verilere göre dünyadaki 168 milyon çocuk işçinin yarıdan fazlasının tarım işçiliği yaptığının altını çizen Göbke, "Türkiye aynı zamanda uluslararası anlaşmalarla bu sorunla mücadele için taahhütlerde bulunmuş durumda. Bunlardan biri de Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 182 nolu sözleşmesi. Bu sözleşme "Kötü şartlardaki çocuk işçiliğinin yasaklanması ve ortadan kaldırılmasına ilişkin acil önlemler" başlığını taşıyor.

Buna göre Türkiye'nin çocuk işçiliğinin en kötü uygulamalarıyla mücadele etmesi gerekiyor. Bunlardan biri de tarımda çocuk işçiliği. 2010 yılının Mart ayında Başbakanlık tarafından yayımlanan genelge bu sorunların önüne geçmeyi hedefliyordu. Genelgenin getirdiği olumlu adımlar olsa da uygulamalarda aksaklıklar olduğu belirtiliyor" dedi.

MİSAFİR ÖĞRENCİ TANIMLAMASI

Göbek, genelgede çocukların eğitimlerine devam etmeleri için teşvik verilmesi ve "kendi yörelerindeki veya gittikleri yerlerdeki Yatılı İlköğretim Bölge Okullarına misafir öğrenci olarak alınmaları veya taşımalı eğitim veya mobil eğitim gibi imkanlardan en uygun olanı seçilerek çocukların okula devamları" sağlanması maddelerinin öne çıktığını ifade etti.

Mevsimlik gezici tarım işçilerinin sorunlarının eğitimin yanı sıra sağlık, ulaşım, güvenlik, barınma, sosyal çevreyle ilişkiler, iş ve sosyal güvenlik vb. gibi çok boyutlu nitelikte olduğunu da sözlerine ekleyen Göbek, "Çocuklarımızın sınıflarda değil de tarlalarda olması bizleri derinden üzüyor" dedi.

Mevsimlik Tarım İşçileri Derneği Başkanı Mehmet Göbek, Gazi üniversitesi'nde 'Ailelerin Temel Eğitim Çağındaki Çocukları' ile ilgili araştırma yapan Ahmet Uzundere ile birlikte Konya'nın Ereğli ilçesi Bulgurlu Köyü'ne gittiklerini dile getirerek buradaki gözlemlerini aktardı.

Göbek, "Geçen hafta sonu Konya-Ereğli İlçesi'nde Mevsimlik tarım işçilere misafir olduk. MTİ olarak çalışan insanlarımızın yaşam koşullarını yerinde görme imkanı bulduk. Dernek üyelerimizin yanında bulunmak onları çok mutlu etti. Sorunları yerinde inceledik. Çocuklarla konuşma imkanı bulduk. Çocukların hepsi okumak istiyor. Ama aileleriyle birlikte mecbur işe gittiklerinden eğitimden mahrum kalmaktadırlar. Ailelere yönelik iş istihdamı oluşturulmalı, ekonomik nedenlerin ortadan kalkması, çocukların okula kazandırılması için de hükümet olarak, devlet olarak sosyal politika üretilmesi gerekir. Öğrenciler için pozitif ayrımcılık yapılmalı. Yoksa 2500 mevcudu olan bir okulun ilk gününde 300 öğrencisi geliyorsa bu düşündürücüdür. Öğretmenler tüm öğrencileri görmek umuduyla sınıfına girdiğinde sınıf mevcudunun yarısından az öğrenciyi görünce buruk karşılaşma oluyor. Heyecanları kayboluyor. Önlüğüyle, çantasıyla, kalemi defteriyle okul sıralarda olması gereken öğrencilerim şimdi tarlalarda…O öğrencilerim tarlalarda kitap kokusu duyamadan okumaları yavaşlaşmış bir şekilde gelecekler" diye konuştu.

URFA'DA 20 BİN TARIM İŞÇİSİ ÇOCUK VAR

Göbek, Şanlıurfa'da 600 binin üzerinde öğrencinin var olduğunu, yapmış oldukları tespitlere göre 20 bin çocuğun da mevsimlik tarım işçisi olarak tarlalarda çalıştığını da ifade ederek sözlerini şu cümlelerle sürdürdü: "Bu sayının çok önemli. Bu öğrencilerin eğitim ortamından, öğretmeninden, arkadaşlarından en önemlisi kitaplarından ayrı olmaması gerekiyor. 23.Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayında mevsimlik tarım işçi ailelerinin çocuklarının okula kazandırılması konusunu gündeme getirdik. Yine ülkemizin yetiştirmiş eğitimci duayenlerle bir araya gelme imkanı bulduk. Çözüme yönelik sorunları konuştuk. Araştırmacı arkadaşlarla birlikte Konya'da incelemelerde bulunduk. UNICEF Temsilcileri ile Çocuk İşçiliği İzleme Birimi ile irtibat halindeyiz. Gerçekten çocukların eğitim sorunları dışında da sıkıntıları olduğunu müşahede ettik."
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Şanlıurfa'da 20 Bin Çocuk Tarım İşçisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement