Şanlıurfa'da Domuz Gribi Endişesi - Son Dakika
Güncel

Şanlıurfa'da Domuz Gribi Endişesi

Şanlıurfa\'da Domuz Gribi Endişesi

Şanlıurfa'da domuz gribinden bir hastanın öldüğü yönünde haberlerin ve söylentilerin ortaya çıkması üzerine yetkililer peş peşe açıklama yaptı.

08.01.2016 12:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanlıurfa'da yüksek ateş şikayetiyle hastaneye giden 3 kişi, H1N1 virüsü (domuz gribi) şüphesiyle karantinaya alındı. İsimleri öğrenilemeyen ancak Şanlıurfa'nın farklı bölgelerinden gelen 3 kişi, yüksek ateş şikayetiyle Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesine müracaat etti.

Acil servisteki müdahalenin ardından ateşi düşürülen hastaların domuz gribi şüphesiyle kan örnekleri alındı. Sonuçlar gelinceye kadar hastalar karantinaya alındı. Hastane yönetimi acil servise gelen hastalara ve sağlık çalışanlarına maske dağıttı. Hastanede durum böyleyken bazı medya yayın organlarının karıştığı bir söylenti çıktı ortaya. İddiaya göre Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesine gelen hastalardan birisi domuz gribinden ölmüştü.

DEDİKODULARA KARŞI BASIN TOPLANTISI DÜZENLENDİ

Kamu Hastaneler Birliği Tıbbi Hizmetler Başkanı Doktor Faruk Günak ve Enfeksiyon Hastalıkları Doktoru Leman Karaağaç da artan dedikodular üzerine basın toplantısı düzenleyerek iddialara cevap verdi. Şanlıurfa Kamu Hastaneleri Birliği Konferans Salonu'nda yapılan basın toplantısında konuşan Doktor Faruk Günak, bugüne kadar Şanlıurfa'da domuz gribinden kimsenin ölmediğini belirtirken, Mehmet Akif İnan Devlet Hastanesi Başhekim Vekili İdris Dağ, yoğun bakım ünitesinde yatan hastalarının bulunmadığını aktardı. Şanlıurfa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uz. Dr. Cihan Erkmen de, tahlil sonuçlarını beklediklerini, acil serviste ise gereken önlemlerin alındığını söyledi.

HER BİR YETKİLİ AYRI BİR SAYI VERDİ

Sayı konusunda Günak, 4 hastanın müşahede altında, 3'ünün taburcu olduğunu söylerken, Şanlıurfa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uz. Dr. Cihan Erkmen, önceki akşam saatlerinde 3 farklı adresten gelen vatandaşların yüksek ateş şikayeti ile hastaneye başvurduklarını belirtti. En ilginç açıklama ise Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Devlet Hastanesi Başhekim Vekili İdris Dağ'dan geldi. Sayı konusunda verdiği rakamdan kararsız olduğu anlaşılan Dağ, H1N1 virüsü (domuz gribi) şüphesiyle hastanelerinde 4-5 kişinin bulunduğunu söyledi.

GÜNAK: 4'Ü MÜŞAHEDEDE 3'Ü TABURCU OLDU

Hastanedeki her vefatı domuz gribine bağlamamak gerektiğini kaydeden Günak, "Bir bayan hastanın ölümü ile ilgili çeşitli spekülasyonlar yapıldı. Grip nedeniyle vefat eden bir hasta değildir. Farklı bir nedenden dolayı ölen bir arkadaşımızdır. Gribal enfeksiyon sebebiyle ölen bir hastamız değildir. Gerçeği yansıtmayan speküsyonlara açıklık getirelim. Geçmiş yıllara baktığımızda gribal enfeksiyonlarda ciddi bir artış söz konusu değildir. Mevsimsel olarak bir artış yaşanmıştır gribal hastalıklarda. H1N1 hastalık grubu ile ilgili değildir. Bize başvuran hastalarda bu hastalık grubunu dikkate alarak çeşitli testlerimizi yapıyoruz. Olası durumlara karşıda hastanelerimizde de yataklar ayrılmıştır. Şüphelenilen hastalardan gereken numuneler alınıp, tetkikleri yapılmaktadır. Bu zamana kadar şüphelenilen 4 hasta vardı, onlarda gerekli işlemleri yapılıp taburcu edilmiştir. Önceki gün KOAH hastalığı nedeniyle vefat eden bir hastamız vardı. Bunlar gribal enfeksiyon nedeniyle değildir. Hastanelerimizde ölümler yaşanıyor. Her vefat durumunu domuz gribine bağlamamak gerekiyor. İlimizde bununla ilgili her hangi bir durum söz konusu değildir. Normal gribal enfeksiyon seyrinde devam etmektedir." diye konuştu.

Günak, 4 hastanın müşahede altında olduğunu belirterek, diğer üç hastanın ise gerekli tetkikleri yapılıp taburcu edildiklerini ifade etti.

BAŞHEKİM VEKİLİ DAĞ: 4-5 VAKA YATMAKTA

Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Devlet Hastanesi Başhekim Vekili İdris Dağ ise hastanede yaptığı basın açıklamasında, H1N1 virüsü (domuz gribi) şüphesiyle hastanelerinde 4-5 kişinin bulunduğunu söyledi. Dağ, acil servislerine yüksek ateş şikayetiyle başvuran bazı kişilerin, H1N1 virüsü şüphesiyle tedavi altına alındığını belirtti. Tedavi altına alınanların sayısının 4-5 kişi olduğunu kaydeden Dağ, "Hastanemizde H1N1 şüphesiyle 4-5 vaka yatmakta olup yatan bu hastaların durumları iyi, hayati tehlike yaratacak bir durum söz konusu değildir" dedi. H1N1 şüphesiyle yoğun bakım ünitesinde yatan hastalarının bulunmadığını aktaran Dağ, bu yönde yapılan haberlerin doğru olmadığına dikkati çekti. Hastanenin karantinaya alınması ve acil servise hasta alınmamasının söz konusu olmadığını öne süren Dağ, "Şu anda 4-5 vaka ile ilgili gerekli kan tahlilleri alındı ve ilgili yerlere gönderildi. Bunların sonuçlarını bekliyoruz" diye konuştu.

'HAYATİ TEHLİKELERİ YOK'

Bir gazetecinin H1N1 şüphesiyle hastaneye başvuran bir kişinin hayatını kaybettiği yönündeki sorusu üzerine Dağ, "Hastalarımızda yaşamını yitiren, hayatını kaybetme söz konusu değildir. Hastaların hayati tehlikesi yok, sonuçları bekliyoruz" şeklinde yanıtladı. Dağ, H1N1 şüphesiyle tedavi altında bulunan kişilerin farklı yerlerde yaşadıklarını da sözlerine ekledi. Şanlıurfa'da akşam saatlerinde yüksek ateş şikayetiyle hastaneye giden 3 kişi, H1N1 virüsü (domuz gribi) şüphesiyle tedavi altına alınmıştı.

ERKMEN: SONUÇLARI BEKLİYORUZ

Şanlıurfa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uz. Dr. Cihan Erkmen de, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 farklı adresten gelen vatandaşların yüksek ateş şikayeti ile hastaneye başvurduklarını söyledi. Gerekli önlemlerin alındığını ifade eden Erkmen, "Şüpheli olan 3 hastamızın kan örnekleri alındı. Şu anda tahlilleri yapılıyor. Şüpheli hastalarımız şu an karantina altına alınmış durumda. Tahlil sonuçlarını bekliyoruz. Biz de acil serviste gereken önlemi aldık" diye konuştu.

Gribe Karşı Alınacak Önlemler nelerdir?
•Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınmalıdır.
• Grip benzeri bir hastalık geçirildiğinde evde istirahat etmelidir.
•Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas sınırlandırılmalıdır.
•Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız kâğıt mendille kapatılmalı ve kullanılan kağıt mendil çöp kutusuna atılmalıdır.
•Sabun ve su ile eller sık sık yıkanmalıdır.
•Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınmalıdır.
•Yüzeyler sık sık temizlenmelidir.
•Kapalı alanlarda ortam sık sık havalandırılmalıdır .

Risk gruplarına grip aşısı uygulanmalıdır (içerisinde bulunduğumuz hafta itibariyle halen grip aşısı yaptırılması mümkündür.)

Kimler daha çok risk altındadır?

f
•Sağlık çalışanları
•65 yaş ve üzerindeki kişiler,
•Yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişiler,
•Astım dâhil kronik akciğer ve kalp-damar sistemi hastalığı olanlar,
• Şeker hastaları,
•Gebeler
•Kronik böbrek yetmezliği olanlar,
•Kan hastalığı olanlar,
• Bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar.
•6 ay - 18 yaş arasında olup uzun süreli aspirin kullananlar.

Grip geçirdiğimde ne yapmalıyım?

Yukarıda sayılan risk gruplarındaysanız hekime müracaat ediniz. Ayrıca grip geçirdiğinizde belirtileriniz ağırlaşırsa (nefes darlığı, göğüs ağrısı, bilinç bulanıklığı, yüksek ateş, öksürük gibi belirtilerin ortaya çıkması) bir hekime başvurun ve tavsiyelerine göre gerekli ilaçları kullanın. Antibiyotikler gribi tedavi etmezler bu nedenle hekim tavsiyesi dışında antibiyotik kullanmayın.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Şanlıurfa'da Domuz Gribi Endişesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement