Güneydoğu Anadolu'da Elektrik Kesintileri Savaşa Dönüştü - Son Dakika
Ekonomi

Güneydoğu Anadolu'da Elektrik Kesintileri Savaşa Dönüştü

Güneydoğu Anadolu\'da Elektrik Kesintileri Savaşa Dönüştü

Siverek Belediyesi DEDAŞ'ın yaptığı elektrik kesintilerine misilleme olarak firmanın binasını mühürledi. Diyarbakır'da ise şirket elektrikleri kesince sular da gitti.

21.01.2015 13:32  Güncelleme: 18:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DEDAŞ elektrik borcu bulunan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nden borcunu tahsil edemeyince son çare olarak ŞUSKİ'ye ait su kuyularının elektriğini kesti. Siverek Belediyesi zabıta ekipleri ise kesintilere misilleme yaptı. Zabıta ekipleri, saat 10.30 sıralarında kurumda bulunan çalışanları dışarı çıkararak, şaşkın bakışlar arasında işletmenin kapısını mühürledi.

TEPKİ GÖSTERDİLER

Yapılan mühürleme işleminin ardından gazetecilere bir açıklama yapan Siverek Zabıta Müdürü Abdurrahman Gümüştaş, DEDAŞ'ın yaptığı kesintilere şöyle tepki gösterdi: "Siverek Belediyesi olarak DEDAŞ'a hiçbir borcumuz olmamasına rağmen ilçemiz ve kırsalında bulunan 9 sulama kuyusunun elektriğini keserek vatandaşlarımızı mağdur etmiştir. Biz, Siverek Belediyesi olarak iş yeri şartlarına uygun olmayan hizmet binalarının açılış ruhsatı olmadığından dolayı gerekli mühürleme işlemini gerçekleştirdik" diye konuştu

DİYARBAKIR'DA HEM ELEKTRİK HEM SU KESİLDİ

DİCLE Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin (DEDAŞ) Diyarbakır'da elektrik borcu bulunduğu gerekçesiyle belediyelere ait su istasyonlarının elektriğini kesmesi üzerine 7 ilçede yaklaşık 500 bin kişi susuz kaldı. Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürü Yaşar Sarı, DEDAŞ'in kendilerinden hayali, şişirilmiş ve mükerrer fatura karşılığında çıkardığı borç için ödeme istediğini kendilerinin de bunu kabul etmemesi nedeniyle bütün kenti susuz bırakmak için trafodan parça söktüğünü belirterek, "Trafonun parçasını gece bulduk ve çalıştırıyoruz. Şu anda trafoyu zabıta ve kendi görevlilerimiz ile kent susuz kalmasın diye koruyoruz. Ancak, DEDAŞ kentin katı atık arıtma tesisinin elektriğini kesti, tesisi şimdilik jeneratör enerjisi ile çalıştırıyoruz"dedi. Benzer sorun Mardin'de de yaşanıyor. Birçok ilçede elektrik ve sular kesik.

DİSKİ GENEL MÜDÜRÜ: KRİZLE KARŞI KARŞIYAYIZ

DEDAŞ'ın geçmiş borçlarından dolayı Diyarbakır'da belediyelere ait su pompa istasyonlarının elektriğini kesmesi büyük tepkilere neden olurken, DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı, dünden bu yana Ergani, Dicle, Çermik, Hani, Silvan, Bismil ve Kocaköy ilçelerindeki yaklaşık 500 bin kişinin susuz kaldığını söyledi. Sarı, "Şu anda gerçekten bir kriz ile karşı karşıyayız. Haksız bir kriz ve sorumsuzca yapılan bir iş. Şu anda 7 ilçemizin tamamının içme suyu kesik. Maalesef orada herhangi bir önlem alamadık. Şu anda 7 ilçemizdeki 500 bin nüfus dünden beri susuz"dedi.

DEDAŞ ELEKTRİĞİ KESTİ, BELEDİYELER DEDAŞ BİNALARINI MÜHÜRLEDİ

DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı, DEDAŞ'in atık suyunu aratan tesisin elektriğini de dünden beri kestiğini ifade ederek, "Bu tesis, 1 milyonluk nüfusu olan şehrimizin atık suyunu arıtan bir tesistir. Tek kuruş borcu olmayan tesisimizin elektriği sorumsuzca pervasızca kesilebiliyor. Ama biz Dicle Nehri'nde herhangi bir sıkıntı yaşanmaması, çevre skandalı yaşanmasın diye saatte 200 litre mazot kullanarak jeneratör ile tesisi çalıştırıyoruz. Son 24 saattir sistemi böyle çalıştırıyoruz. Günlük 150 bin ton suyu burada arıtıyoruz. Bunu arıtmadan Dicle Nehri'ne bıraktığımız zaman bütün canlılar ve balıklar yok olacaktır" dedi.

"TRAFOYU ZABITA KORUYOR"

DEDAŞ ekiplerinin dün gece kentte su pompalayan Dicle Barajı'ndaki kendilerine ait trafoya girdiğini belirten Sarı, "Trafo merkezimizin kapısı kırılarak yedek trafo parçası sökülerek götürüyor ki kent tamamen susuz kalsın. Özelleştikten sonra güncel tek kuruş su borcu olmayan pompa istasyonundan söz ediyoruz. Geçmişle ilgili yaptığımız yapılandırmalar ve protokollerle tamamının borcunu ödememize rağmen bu sorumsuzca davranış maalesef yapılıyor. Buna rağmen halkımız sıkıntı çekmesin, susuz kalmasın diye yine gece yedek parçalar bulup trafoyu devreye alıp kendi trafomuzu kendi zabıta ve güvenlik elemanlarımız ile korumaya almaya çalışıyoruz" dedi.

DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı, DEDAŞ'ın her defasında doğru olmayan, hayali faturalarla kendilerinden para talep ettiğini ileri sürerek, "Bunu hiç bir zaman kabul etmedik. Daha önce 18 ve 20 milyonluk iki faturayı inceleyerek birini 3 milyon diğerini 3 milyon 700 bine anlaşarak taksit ile ödedik. Üzerinde anlaştığımız hiçbir borcumuz kalmadı. Ancak, yasa ile devir olunan ve sorumluluk alanımıza giren gerek ilçe ve gerek beldelerin geçmişteki problemleri üzerinde yine bütün çabamıza ve anlaşma taleplerimize rağmen hayali, yanlış ve mükerrer faturalar gönderilerek bizden sürekli para talep edilmektedir. Bu haksız talepler bizi bugün bu noktaya getirmiştir" dedi.

Diyarbakır'da dün DEDAŞ tarafından elektriği kesilen ve günde kanalizyasyon suyunda 150 ton katı atık ayıklayıp Dicle Nehri'ne veren arıtma tesisinin müdürü Eşref Dağdelen, tesisin elektriğinin dün saat 15.30 sıralarında borcu olduğu gerekçesiyle kesildiğini söyledi. Dağdelen, "Arıtma tesisleri halk sağlığı açısından önemli bir yer tutmaktadır. Diyarbakır kanalizyasyon suları arıtıldıktan sonra verildiği yer Dicle Nehri'dir. Kentin sularının arıtılmadan Dicle Nehri'ne verilmesi bir çevre sorunu olarak ortaya çıkıyordu. Dicle Nehri'nin fauna ve ekolojik denge olarak önemli bir yer tutuyor. DEDAŞ hattı tesis içinde değil 8.5 kilometre öteden kesti. Kesinti yapıldığı andan itibaren acil jeneratör ile tesis çalıştırıyoruz. Jeneratörler ile bu tür tesisleri sürekli işletmek doğru değildir. Bu sorunun ivedi şekilde çözülmesi gerekiyor. Burada günlük 150 bin metreküp atık su tesise geliyor. Bazen yağışlı dönemde artıyor. Günlük tesis içinde biriktirilen atık miktarı günlük 150 tondur" diye konuştu.

MARDİN MERKEZ VE İLÇELERE DE SU VERİLEMİYOR

MARDİN'de Büyükşehir Belediyesi dahil tüm ilçe belediyelerine içme suyu sağlayan Mardin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MARSU) pompaj istasyonuna giden elektrikler, belediye borçları yüzünden kesildi. Mardin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut Yılmaz, DEDAŞ'ın uygulamasına tepki göstererek, "İnsanlığa, insana ve ekolojik sisteme karşı kullanılabilecek en büyük silahın su olduğu ve bunun ikame edilmesi şansı olmadığını çok iyi bilmekteyiz. Kürdistan'da ve dünyada suyun alternatifinin olmaması nedeniyle, bugün su stratejik bir silaha dönüşmüştür" dedi.

Elektrik kesintisine tepki göstermek ve kesinti ile birlikte yaşanacak su sıkıntısına dikkat çekmek amacıyla Mardin Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerden yetkililerin katıldığı basın açıklaması yapıldı. Mardin Büyükşehir binası önünde yapılan açıklamaya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mahmut Yılmaz, Genel Sekreteri Ahmet Zirek, daire başkanları ve çalışanlarının yanı sıra Nusaybin, Mazıdağı, Derik, Dargeçit, Savur ile Kızıltepe Belediyeleri başkan ve yardımcıları katıldı. Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mahmut Yılmaz, DEDAŞ'ın su kaynaklarını tehdit unsuru olarak kullandığını belirterek, "İnsanlığa, insana ve ekolojik sisteme karşı kullanılabilecek en büyük silahın su olduğu ve bunun ikame edilmesi şansı olmadığını çok iyi bilmekteyiz. Kürdistan'da ve dünyada suyun alternatifinin olmaması nedeniyle, bugün su stratejik bir silaha dönüşmüştür" dedi.

800 BİN KİŞİ SORUN YAŞIYOR

Suyun kapitalist sistemlerin içinde ihtiyaç olmaktan çıktığını ifade eden Yılmaz, su kaynakları üzerinde oluşturulan HES'ler ve barajların yanı sıra, suyun satılmasının, suyun bir ticari metaya dönüştürüldüğünün göstergesi olduğunu söyledi. Yılmaz, "Ekolojik sistem yok edilmesine rağmen elde edilen enerjiden bölgenin yararlanmadığı ortadadır. Türkiye'de elektrikte özelleştirme ve piyasalaştırma politikaları ile elektrik bir kamu hizmeti olmaktan çıkarılarak, kâr amaçlı bir meta haline dönüştürülmüş, üretimden tüketime ulaştırılıncaya kadar çok sayıda aracının kârını ilave ettiği bir kaynağa dönüştürülmüştür" diye konuştu.

Elektrik kesintisinin ne kadar süreceğinin belli olmadığını belirten Yılmaz, bu yüzden 800 bin kişinin ciddi sorunla karşı karşıya kaldığını belirterek merkezi köylerle birlikte ilçelerde yaşanan elektrik kesintisinin ciddi anlamda çekilmez bir hale geldiğini anlattı. Bölgede elektrik kesintisinin sadece kışın olmadığını, yaz mevsiminde de olduğuna dikkat çeken Yılmaz, yaşananlardan dolayı çiftçinin sulama yapamadığını ve kuyu motorlarının devamlı arızalandığını ifade ederek, "Bu yüzden uzun süreli su kesintileri belediye hizmetlerinden dolayı değil tamamı ile devletin enerji politikalarından kaynaklanmaktadır. DEDAŞ'ın bu tutumunu kabul etmediğimizi belirtiyor, hükümeti sorumlu davranmaya ve yaşananları gözden geçirmeye çağırıyoruz" şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmanın ardından, belediye binası önündeki kalabalık, alkışlarla DEDAŞ'ın uygulamasını protesto ederek olaysız bir şekilde dağıldı.

DEDAŞ'DAN YANIT

Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) Genel müdürü Murat Karagüzel, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı'nın "Borcumuz bulunmuyor" açıklamasına yanıt vererek, "Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin yaklaşık 90 milyon lira borcu var. Arıtma tesislerinin borcu olmadığı iddia ediliyor. Arıtma tesislerine ait 2 aboneleri var. 28016 No'lu abonenin sadece 49 milyon lira borcu bulunuyor. Bu borçlar nedeni ile elektrikler kesildi" dedi.

SON ÇAREYDİ

DEDAŞ Genel Müdürü Murat Karagüzel, borç tahsilatında son çare olarak kesinti uygulaması yaptıklarını söyledi. Karagüzel, "Bütün diyalog kanallarını açık tutuyoruz. 6 ilde borcu bulunan belediyelerin elektriğini kestik. Batman Belediyesi, İller Bankası aracılığı ile uzun vadeli Kredi talebinde bulundu borcunu ödemek için. Burada kesme işlemi yapmadık. Diğer belediyeler de borçları ile ilgili aynı uygulamayı yapabilirler. İller Bankası acil borçlara karşılık Kredi veriyor. Batman Belediyesi de bunu uyguladı.

BELEDİYE SUYUMUZU KESTİ

Kesintileri yapılan yerlerin birçoğunda usulsüz şekilde elektrik bağlandı. Bunun yanı sıra 4 hizmet binamızın suları kesildi. İşletmelerimiz mühürlendi. 'Sayaç kontrolü yapıyoruz' diyerek sayaçlarımızı alıp götürdüler. Oysa biz de sayaç işi yapıyoruz. Bu durumda joker sayaç takıp suyu kesmemeleri gerekiyordu. 1 kuruş borcumuz olmadığı halde suyumuz kesildi. Ama borcu olanların ise elektrikleri var. Ticari kuruluşuz ama kamu hizmeti sunuyoruz. Para kazanmak için elektriği kesmiyoruz, ticari faaliyetlerimizin devamı, vatandaşın hizmet alabilmesi için kesmek zorundayız. Borcu olmayan tesisin elektriğini kesmiyoruz. Öyle olsa DİSKİ ile Büyükşehir Belediyesi'nin, başkanın, genel müdür makamının elektriklerini keserdik. Ama biz DİSKİ'ye ait 45 abonenin elektriğini borcundan dolayı kestik. Protokolden bahsediliyor. Büyükşehir Belediyeleri Yasası'nda yüzde 2'lik dağıtım bedelinin alınmamasından bahsediliyor. Enerji bedelinin ödenmemesi gibi bir durum söz konusu değil. Buna rağmen, faturaların bölünmemesi gerektiği halde biz, belediyenin faturalarında yüzde 2'lik dağıtım bedelini ayırıyor, faturaları öyle gönderiyorduk. 'İçme suyu nasılsa kesilmez' düşüncesi ile hizmet binalarının borcunu ödüyor, içme suyu tesislerinin ise ödemiyorlar. Belediyelerin 6 ilde 260 milyon lira elektrik borcu var. Diyarbakır'da kesme işlemi yapacağımızı daha önce valiliğe bildirmiştik. Zamanlama konusunda bir kasıt yoktur. Bizim halka karşı Savaş açma gibi bir düşüncemiz olamaz. Diyaloğa hep açıktık, hala da kesmiş değiliz. Diyalog ve ziyaretlere açığız" dedi

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Güneydoğu Anadolu'da Elektrik Kesintileri Savaşa Dönüştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (8)

  • mg: 'ol çeşmenin suyundan it iç kürde nasip olmaya' adam ne güzel demisti 19 12 Yanıtla
  • Türk: Sizin neyinize su elektirik adi herifler 16 12 Yanıtla
  • haramzadeler: Biz en dusuk sicaklikta isinalim yine de her ay sizin de faturanizi odeyelim..her seyde denetlenelim siz at oynatim var mu lan böyle adalet hirsizlar belese alışmış kul hakki yiyen haramzadeler. .burasi türkiyede orası libya mi ulann ..haram zikkim olsun haram haram 20 2 Yanıtla
  • zazaların ahı tuttu: her yerde sattığımız zazana dergisini diyarbakır zabıtası sattırmadı. . zazalara tahammül edemiyorlar. 10 11 Yanıtla
  • cırcır: burda bazıları bız kacak kullacagız sızde parasını vereceksınız dıyor, ohhhhhh boyle elektrıksız susuz kalırsın, yalnız karanlıkta kalınca doğru ınsanı bulda arada akrabalarından başkaları gümbürtüye gitmesin 16 1 Yanıtla
  • hakkım haram olsun. zehir zıkkım olsun: çok hor kullanıyorlarSADECE KAÇAK KULLANSA İYİ. . . BENİM KOYUNLAR İLIK SU İÇECEK DİYE KUYUYU ISITIYOR. . . KAR ERKEN ERİSİN OTLAR BUYÜSÜN DİYE DAĞA ELEKTİRİK VERİYOR. GERİ ZEKALILAR YAAA. ARKADAŞLAR BENDEN SÖYLEMESİ BİZİM ADAMLARIMIZ BİR ALEM. BEN DE BATMANLIYIM. KAÇAK KULLANMIYOM AMA SALAKLIK MI EDİYORUMDUR BİLMEM. . kaçak kullan ama her ev bir fabrika kimi kullanıyor. 14 3 Yanıtla
  • KULANICI: VELEE ĞEŞŞBUUU :) 2 2 Yanıtla
  • ...: BUNLARIN EN İYİSİ MEZARDA OLANI. . . 1 1 Yanıtla
  • Şahinbey Belediyesi 10 Milyon Fide Dağıtımı Gerçekleştirdi
    13:53 Şahinbey Belediyesi 10 Milyon Fide Dağıtımı Gerçekleştirdi

    Şahinbey Belediyesi tarımsal üretimi desteklemek amacıyla 10 milyon adet domates, biber, patlıcan, salatalık, kavun ve karpuz fidesi dağıttı. Dağıtımın birkaç gün süreceği ve tüm çiftçilere ulaşılması hedeflendiği açıklandı.

  • GATHİB 2023 Genel Kurulu'nda İhracat Düşüşü Değerlendirildi
    13:41 GATHİB 2023 Genel Kurulu'nda İhracat Düşüşü Değerlendirildi

    Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB), 2023 yılı Olağan Genel Kurulu'nu gerçekleştirdi. Toplantıda, 2023 yılında yaşanan ihracat düşüşü ve sektördeki zorluklar değerlendirildi. GATHİB Başkanı Fikret Kileci, üyelerin dirençli bir duruş sergilediğini belirtirken, uluslararası talep daralması ve 6 Şubat depremlerinin ihracatı olumsuz etkilediği vurgulandı. Ayrıca, 2023 yılında en fazla ihracat yapılan mal grupları ve ülkeler de açıklandı. GATHİB, 2024 yılında da yoğun bir takvimle çalışmalarına devam edeceğini duyurdu.

  • Türkiye-Çin Ekonomik Forumu İstanbul'da düzenlendi
    13:39 Türkiye-Çin Ekonomik Forumu İstanbul'da düzenlendi

    Türkiye-Çin Ekonomik Forumu, İstanbul'da gerçekleşti. Forumda, iki ülkenin ikili ekonomik ve ticari ilişkilerinin büyüme kaydettiği vurgulandı. Türk ve Çinli şirketlerin temsilcileri, yeni ortaklıklar geliştirmek üzere ikili görüşmelerde bulundu. Türkiye ve Çin arasındaki ticari ve ekonomik işbirliği güçlü seyrediyor.

  • CHP Milletvekili Gürer, Et ve Süt Kurumu'nun yaptığı zamın geri alınmasını istedi
    13:35 CHP Milletvekili Gürer, Et ve Süt Kurumu'nun yaptığı zamın geri alınmasını istedi

    CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Et ve Süt Kurumu'nun et fiyatlarına yaptığı yüzde 25 zammın geri alınmasını talep etti. Gürer, dar gelirli vatandaşların et alabilme imkanının zorlaştığını belirterek, zamın geri alınması ve sübvansiyonlarla desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

  • CHP Milletvekili Ali Öztunç: Emekliler Açlık Ücretine Mahkum Ediliyor
    13:31 CHP Milletvekili Ali Öztunç: Emekliler Açlık Ücretine Mahkum Ediliyor

    CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, SGK'ya yapılan transferlerin artmasına rağmen emeklilerin açlık ücretine mahkum edildiğini belirtti. Öztunç, bu durumun AKP, saray düzeni ve Erdoğan'ın sorumluluğunda olduğunu ifade etti.

  • Bitlis Adilcevaz'da Şeker Pancarı Ekimi Başladı
    13:21 Bitlis Adilcevaz'da Şeker Pancarı Ekimi Başladı

    Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde havaların ısınmasıyla birlikte üreticiler şeker pancarı tohumlarını toprakla buluşturmaya başladı. Ülke ekonomisinde önemli bir yeri olan ve her anı zahmetle geçen şeker pancarı üretimi, aylar süren emeklerin sonunda sökülmeye başlanıyor. Devletin verdiği desteklerle çiftçilerin yüzü gülerken, on binlerce dekar alanda ekim mesaisi sürüyor. Pancar üretimiyle hem aile bütçesine hem de ilçe ekonomisine büyük katkı sağladıklarını söyleyen Adem Zengin isimli çiftçi, 'Allah devletimize zeval vermesin. Bizlere sağladığı imkanları kullanarak on binlerce dönüm alanda pancar ekiyoruz' dedi.

  • Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı, lokanta ve kafe boykotuna tepki gösterdi
    13:15 Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı, lokanta ve kafe boykotuna tepki gösterdi

    Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Karabacak, sosyal medyada başlatılan lokanta ve kafeler için iki günlük boykot çağrısına sert tepki gösterdi. Karabacak, boykot çağrısının esnafların itibarını zedelediğini ve yanlış olduğunu belirtti. Ayrıca, devletin denetim organlarının fahiş fiyat uygulayan işletmelere yönelik önlemler aldığını ve odaların da denetim çalışmalarını sürdürdüğünü vurguladı.


Advertisement