Şanlıurfa?da İlk Kez Badem Hasadı Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Şanlıurfa?da İlk Kez Badem Hasadı Yapıldı

Şanlıurfa?da İlk Kez Badem Hasadı Yapıldı

Şanlıurfa'da ilk kez badem hasadı yapıldıŞANLIURFA İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü tarafından İlhan Mahallesi'nde organik tarım metodu ile üretimi yapılan 'Badem Hasat Günü' etkinliği düzenlendi.

22.09.2016 22:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanlıurfa'da ilk kez badem hasadı yapıldı

ŞANLIURFA İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü tarafından İlhan Mahallesi'nde organik tarım metodu ile üretimi yapılan 'Badem Hasat Günü' etkinliği düzenlendi.

Karaköprü'ye bağlı İlhan Mahallesi'nde yaşayan çiftçi Mehmet Cevheri'ye ait 5 bin dönüm araziye ekilen badem hasadı için şenlik düzenlendi. Badem Hasat Günün bir konuşma yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Çakmaklı Şanlıurfa'nın badem yetiştiriciliğinde söz sahibi olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini söyledi. Şenliğe katılan Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, badem ülke için gelecek vaat edilen ürünlerin başında yer aldığını söyledi. Kuru tarımın yapıldığı Şanlıurfa'da bu yıl badem üretiminin yüzde 4'ünün kentte yapıldığını ifade eden Vali Tuna şöyle konuştu; 'GAP, bizim için çok önemli bir proje. Devletimizin yaptığı yatırımlar bugün çok güzel bir şekilde meyvelerini veriyor. İnşallah bundan sonra da planlı bir şekilde suyu da tasarruflu bir şekilde kullanarak, ürün çeşitliliğini artırarak bölge ekonomisine ve insanımızın cebine girdi sağlamaya çalışacağız. Biraz işi tarım boyutundan çıkararak sanayiye ve farklı sektörlerde kullanılabilirliğini değerlendirmek ve bu katma değeri biraz daha nasıl artırabiliriz bu konu üzerinde çalışma yapmak gerekiyor. Bu konuda bilim adamlarımıza ve aynı zamanda üniversitemize de teşekkür ediyoruz.ö diye konuştu.

Şanlıurfa'da ilk kez gerçekleştirilen ve alternatif ürün olan badem hasadında konuşan AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri ise kendi mahallelerinden yetiştirilen bademin bölgede daha önce yetiştirilen kırmızı mercimek ve arpaya göre daha avantajlı olduğunu söyledi. Bölgede yapılan kuru tarımda mercimek ve arpada dekar başına 400 kilogram rekolte elde edildiğini kaydeden Cevheri, 400 kilogram arpamız şu anda 280 lira yapıyor. Bu rakam maliyet haricinde elde edilen bir rakam. Bademde ise dekardan yaklaşık olarak 330 kilogram badem elde ediliyor. Bunun yüzde 30'u iç badem var sayarsak 100 kilo iç badem elde ediliyor. Şu anda iç bademin kilosu 40 lira. 100 kilo iç bademimiz 4 bin lira yapıyor. Bunun yüzde 25'ini masrafa ayırdığımızda elimizde 3 bin lira kalıyor. Yani kuru tarımı yapılan arpa ile badem arasında 15 kat gelir farkı var. O halde bizim bu bölgede acilen bademciliği teşvik etmemiz lazım. diye konuştu.

Konuşmaların ardından badem ağaçlarının bulunduğu bahçeye geçen protokol heyeti sopayla ağaçların dallarını silkeleyerek, ilk badem hasadını gerçekleştirdi. Badem hasadı ardından şenliğe katılanlara yer sofrasında kavurma ikram edildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Şanlıurfa?da İlk Kez Badem Hasadı Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement