Şanlıurfa'da Kanser Taraması - Son Dakika
Yerel

Şanlıurfa'da Kanser Taraması

Şanlıurfa\'da Kanser Taraması

Şanlıurfa Halk Sağlığı Müdürlüğü ''Kanser Taramaları Yapılmayan Köyümüz Kalmasın'' sloganıyla çalışmalarına devam ediyor.

19.06.2014 11:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Önlenebilir kanserlere karşı mücadele yürüten Şanlıurfa Halk Sağlığı Kanser Şubesi ''Kanser Taramaları Yapılmayan Köyümüz Kalmasın'' sloganıyla çalışmalarını yürütüyor. Kelime anlamı olarak kanserin, bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz olarak bölünüp çoğalmasıyla beliren kötü urlara denildiğini belirten Şanlıurfa Halk Sağlığı İl Müdürü Osman Koyuncu Genel anlamda kanserin vücudumuzun çeşitli bölgelerindeki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile oluşan 100'den fazla hastalık grubundan olduğunu söyledi. "Çok çeşitli kanser tipleri olmasına rağmen, hepsi anormal hücrelerin kontrol dışı çoğalması ile başlar" diyen Koyuncu, "Tedavi edilmez ise ciddi rahatsızlıklara, hatta ölüme dahi neden olabilir" diye konuştu.

BİN 190 KİŞİ TARAMADAN GEÇTİ

"Kanserin artan önemi ve maliyeti, kanserin önlenmesi, erken tanı ve tarama faaliyetlerini ön plana çıkarmaktadır" diye kaydeden Koyuncu, "Şanlıurfa Halk Sağlığı Müdürlüğü Kanser Şubesi olarak ulusal kanser tarama standartları çerçevesinde, ''Kanser Taramaları Yapılmayan Köyümüz Kalmasın'' sloganıyla çalışmalarımıza devam etmekteyiz. İl ve ilçe genelindeki tüm toplum sağlığı merkezlerimiz, aile hekimlerimiz ve aile sağlığı elemanlarımız ile birlikte yürüttüğümüz taramalarda, donanımlı gezici tarama araçlarımızla ilçelerdeki tüm köylere, tüm mezralara ulaşıp, tek tek evleri ziyaret ederek, taranabilir kanserler hakkında kişilere bilgi verilip, taramalar yapılmaktadır. 20 yaş üstü kadınlara meme kanserinin erken teşhisi için kendi kendine meme muayenesi eğitimi verilip, 30 yaş üstü kadınlara rahim ağzı kanserinin erken teşhisi için smear testi ve 50 yaş üstü kadın ve erkeklere bağırsak kanserinin erken teşhisi için gaitada gizli kan testi yapılmaktadırlar. Ayrıca 40 yaşından sonraki bayanlar meme kanseri tarama yöntemlerinden olan mamografi için, mamografi çekilen merkezlere yönlendirilmektedir. Hilvan'da başlayan taramalarımız şu anda Bozova ilçemizde devam etmektedir. Bu süreçte toplam bin 190 kişi taranmış ve taraması yapılamayan kişiler ise aile hekimlerine ve KETEM'lere başvurmak üzere yönlendirilmiştir" dedi.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Şanlıurfa'da Kanser Taraması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement