IŞİD Takas İçin Türkiye Sınırını Seçti, Dünya Basının Gözü Akçakale'de - Son Dakika
Güncel

IŞİD Takas İçin Türkiye Sınırını Seçti, Dünya Basının Gözü Akçakale'de

IŞİD Takas İçin Türkiye Sınırını Seçti, Dünya Basının Gözü Akçakale\'de

IŞİD'in Japon rehineye karşılık Sacide el Rişavi'nin takası için Türkiye sınırını seçmesi üzerine tüm dünyanın gözü Akçakale Sınır Kapısı'na çevrildi.

29.01.2015 14:26  Güncelleme: 15:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

IŞİD, Japon rehine Kenji Goto'nun sesinden olduğu iddia edilen bir video mesajıyla ültimatom yayınlamış, buna göre IŞİD, Ürdün'de tutuklu bulunan Sacide el Rişavi'nin gün batımına kadar teslim edilmesini istemişti. Örgütün teslim için randevu verdiği yer ise Türkiye sınırıydı.

BEKLEYİŞ SÜRÜYOR

IŞİD'in rehin aldığı Japon gazeteci Kenji Goto'nun serbest bırakılacağı söylentilerin ardından, Türkiye'ye getirilebileceği ihtimaline karşılık Şanlıurfa'nın Akçakale Sınır Kapısı'nda bekleyiş sürüyor.

Dün gece geç saatlerine kadar Akçakale Sınır Kapısında bekleyen, ancak bir sonuca ulaşamayan gazeteciler, sabah saatlerinden itibaren yeniden aynı noktada beklemeye başladı.

ÇOK SAYIDA YERLİ VE YABANCI BASIN SINIRDA BEKLİYOR

Çok sayıda yerli ve yabancı gazeteci, sınır hattında Japon meslektaşlarının serbest bırakılmasını bekliyor.

ACI HABER

IŞİD'in elindeki Japon meslektaşı Kenji Goto'nun serbest bırakılma sürecini takip etmek için Akçakale'ye giden gazeteci Kazumi Takaya, geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti.

Şanlıurfa-Akçakale karayolunun yedinci kilometresinde, Japon gazeteci Kazumi Takaya'nın içinde bulunduğu araç, önünde ilerleyen İbrahim Halil Şikak'ın kullandığı kamyona arkadan çarptı.

Eski havaalanı yakınlarında gerçekleşen kazada kimliği belirlenemeyen sürücü hayatını kaybederken, Takaya da kaldırıldığı hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

NELER YAŞANMIŞTI?

Irak Şam İslam Devleti, 20 Ocak'ta Haruna Yukava ve Kenji Goto adlı iki Japon rehinenin görüntüsünü yayımlayarak, hayatlarına karşılık Japon hükümetinden 72 saat içinde fidye olarak 200 milyon dolar istemişti. İstekleri yerine getirilmeyen terör örgütü, cumartesi günü Haruna Yukava'nın infaz görüntülerini yayınladı. Talebini değiştiren IŞİD, sağ kalan gazeteci Kenji Goto'nın hayatı için 2005'te Amman'da 57 kişinin öldüğü 'Kara Çarşamba' saldırılarına katılan, Ürdün'ün idama mahkûm ettiği Irak uyruklu Sacide er-Rışavi'nin serbest bırakılması şartı koydu. Goto cumartesi günkü videoda, örgütün Sacide'yi 'bacıları' olarak gördüğünü belirterek "Artık para istemiyorlar. Sadece tutuklu bacıları Sacide'nin serbest kalmasını istiyorlar. Sacide'yi onlara vereceksiniz. Ben serbest kalacağım. Benim karşılığımda o" demişti.

MİT DEVREDE Mİ?

Önceki gün yayınlanan videoda ise Japon gazeteci örgütün, Ürdün hükümetine Sacide'yi serbest bırakması için 24 saat süre verdiğini, aksi halde kendisinin ve aralık ayında uçağının düşmesiyle rehin alınan Ürdünlü pilot Muaz Safi el-Kesasibe'nin öldürüleceğini açıkladı. Süre dün TSİ 16.00'da dolmadan önce Ürdün açıklama yaparak hükümetin IŞİD'in elindeki pilota karşılık, Rişavi'nin takas edilmesine hazır olduğunu söyledi. İlerleyen saatlerde ise takasın Türkiye sınırında yapılacağı iddia edildi. Çoğunluğu Japonlardan oluşan gazeteciler, olası takası görüntülemek için Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine gelerek Gümrük Kapısı önünde beklemeye başladı. Cihan ajansı, rehinelerin MİT'in kontrolünde Türkiye'ye alınmasının beklendiğini bildirdi.

KİM BU SACİDE

Iraklı 44 yaşındaki Sacide 2005'te kocası Hüseyin Ali El Şamari ve üç erkekle birlikte Irak'ın Ramadi kentinden Ürdün'e gitmişti.

Radisson otelini kana bulayan saldırıda kocası bombalarını patlatarak intihar saldırısı düzenledi. 38 kişinin öldüğü bu saldırıda Sacide de bombaları patlatacaktı. Ancak bombalar infilak etmedi ve Sacide panik içindeki kalabalığa karışarak kaçmayı başardı. Daha sonra yakalanan kadın, televizyonda yayınlanan itirafında soğukkanlı bir şekilde "Otelde düğün vardı. Kocam bombalarını patlattı. Ben de bombaları patlayacaktım ama infilak etmedi" dedi. 2006'da idama mahkûm edilen Sacide'nin cezası mahkemenin ertelemesiyle infaz edilmemişti. Ürdün Başbakan Yardımcısı Marvan Muaşer, Sacide'nin erkek kardeşlerinden birinin, bugünkü IŞİD'in temellerinin atıldığı Irak El Kaide'sinin kurucusu, 2006 yılında ABD saldırısında öldürülen El Zarkavi'nin sağ kolu olduğunu açıkladı. Muaşer, Felluce'de öldürüldüğü belirtilen kardeşin ismini açıklamadı. IŞİD'in kadın teröristten 'kardeşimiz' diye bahsetmesi "Sacide (IŞİD lideri) El Bağdadi'nin kardeşi mi" yorumlarına yol açtı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel IŞİD Takas İçin Türkiye Sınırını Seçti, Dünya Basının Gözü Akçakale'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (15)

  • bayburtlu: rabbım cc pkk ya karsı kafırlere karsı ısıd ı zaferlere ulastırır ınsaallah 25 22 Yanıtla
  • mikrop: . kurtler abd'yi destekleyip iraklilara ihanet eti, ama sanirim sonrasini dusunmediler bu bolgedeki kurtlere ne olduysa kendi hatalari nedeniyle oldu sirf ulkeyi bolup kurdistan kuracaklar diye ulkeyi aninda satilar, ama satmasalardi ve irakin butunlugunu korusalardi simdi bu durumda olmazlardi HAINLIK ISTE NAPACAN GARDAS. 28 15 Yanıtla
  • LAZ KEMALİN SELAMI VAR: HERHALDE TAKASI TÜRKLER YAPAR ÇÜNKÜ İŞİT BAŞKASINA GÜVENMEZ)) 17 17 Yanıtla
  • zeynel agrasyan: PKK SIZI DESTEKLIYORUZ ARMANIA 14 20 Yanıtla
  • PİKAÇU: KORKUYA GEREK YOK POLAT VE SAZ EKİBİ İKİ DAKİKADA KURTARIR Bİ TELEFONA BAKAR YAVVV 16 10 Yanıtla
  • LAZ KEMALİN SELAMI VAR: BENCE İŞİD TÜRKLERDEN BAŞKA KİMSEYE GÜVENMEZ) 7 13 Yanıtla
  • MahooAgaaa: DESENIZE AKP GARDAS ELBOGDANi iSiD CELLATLARINA KAVUSiY. . 4 13 Yanıtla
  • murad: erdoğanda karşılamada puahaha 14 3 Yanıtla
  • caner dogulu: sacide bır mumın sehadetınız mubarek olsun kardeslerım pkk kufurdur pkk kufur 6 8 Yanıtla
  • rize: akp kaç milyon dolar fidye verdi acaba bilen varmı bari türk bayrağına satmayıın alllah rızaı için 6 6 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • CHP Milletvekili Bingöl: Türkiye'nin tekstil sektörü kan ağlıyor
    11:57 CHP Milletvekili Bingöl: Türkiye'nin tekstil sektörü kan ağlıyor

    CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, Türkiye ekonomisindeki yanlış ekonomi politikalarının tekstil sektörünü olumsuz etkilediğini belirterek, sektörün yarısının iflas noktasına geldiğini söyledi. Bingöl, sektör temsilcileriyle bir araya gelerek sorunları dinledi ve sektörün geleceği konusunda endişelerini dile getirdi. Maliyetlerin artması, kredi imkanlarının azalması ve dış rekabetin artması gibi faktörlerin sektörü zor durumda bıraktığını ifade eden Bingöl, gereken önlemlerin alınmaması halinde Türkiye'nin üretim potansiyelinin kaybedileceğini vurguladı.

  • Çanakkale'de Batan Botun Kaybolan Göçmenleri Arama Çalışmaları Devam Ediyor
    11:55 Çanakkale'de Batan Botun Kaybolan Göçmenleri Arama Çalışmaları Devam Ediyor

    Çanakkale'nin Eceabat ilçesi açıklarında, bulundukları lastik botun batması sonucu denizde kaybolan düzensiz göçmenleri arama çalışması 5. gününde devam ediyor. Arama kurtarma çalışmaları, jandarma, polis, sağlık, AFAD, Liman Başkanlığı ekiplerinin işbirliğinde sürdürülüyor. Bugüne kadar 2 kişi kurtarılırken, 22 kişinin cesedine ulaşıldı ve 1 kişi göçmen kaçakçılığı şüphesiyle tutuklandı.

  • Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz'ün ev ziyareti mitinge dönüştü
    11:55 Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz'ün ev ziyareti mitinge dönüştü

    Dikili Belediye Başkanı ve CHP Adayı Adil Kırgöz'ün ev ziyareti, yoğun ilgi nedeniyle mitinge dönüştü. Kırgöz, 'Az laf, çok iş üreterek Dikili'mize hizmet ettik, yeni dönemde de hizmetlerimiz devam edecek' dedi.

  • Kastamonu'da Durdurulan Araçta 555 Adet Uyuşturucu Hap Ele Geçirildi
    11:54 Kastamonu'da Durdurulan Araçta 555 Adet Uyuşturucu Hap Ele Geçirildi

    Kastamonu'da polis ekipleri tarafından durdurulan bir araçta yapılan aramada, torpido bölümüne zulalanmış halde 555 adet uyuşturucu hap ele geçirildi. Olayla ilgili 2 kişi gözaltına alındı.

  • Çanakkale'de alabora olan botta kayıp düzensiz göçmenleri arama kurtarma çalışmaları devam ediyor
    11:54 Çanakkale'de alabora olan botta kayıp düzensiz göçmenleri arama kurtarma çalışmaları devam ediyor

    Çanakkale'nin Eceabat ilçesi açıklarında 15 Mart'ta alabora olan botta kayıp düzensiz göçmenleri arama kurtarma çalışmaları 5'inci günde de devam ediyor. Olay sonucunda 4 göçmen sağ kurtarılırken, 22 göçmenin cansız bedenine ulaşıldı. Çanakkale Valiliği tarafından yapılan açıklamada, arama kurtarma çalışmalarının Sahil Güvenlik Batı Marmara Grup Komutanlığı koordinesinde devam ettiği belirtildi.

  • Eskişehir'de İl Emniyet Müdürlüğü Tarafından Aranan 92 Kişi Yakalandı
    11:53 Eskişehir'de İl Emniyet Müdürlüğü Tarafından Aranan 92 Kişi Yakalandı

    Eskişehir'de İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalarda, aranan şahıslara yönelik gerçekleştirilen operasyonlarda toplamda 92 kişi yakalandı. Yakalanan şahıslar arasında uyuşturucu madde suçundan 4, dolandırıcılık suçundan 9, hırsızlık suçundan 18, yağma suçundan 2 ve çeşitli suçlardan 59 kişi bulunmaktadır. Yakalananların 36'sı hükümlü, 56'sı ise ifadeye yönelik aranmaktadır.

  • Zeytinburnu'ndaki İş Merkezinde Yangın Çıktı
    11:51 Zeytinburnu'ndaki İş Merkezinde Yangın Çıktı

    İstanbul Zeytinburnu'nda bulunan 12 katlı bir iş merkezinde çıkan yangına itfaiye ekipleri müdahale ediyor. Maltepe Mahallesi'ndeki bir iş merkezinin 5'inci katında çıkan yangın nedeniyle olay yerine itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekipleri yangını söndürme çalışmalarına devam ediyor.

  • Çiftçiler 'patates diyarı'nda ekim mesaisinde
    11:51 Çiftçiler 'patates diyarı'nda ekim mesaisinde

    Bolu'da patates ekimi başladı. Geçtiğimiz yıllarda patates ekmeyi bırakarak dane mısıra yönelen çiftçiler, bu yıl tekrar patates ekmeye başladı. Üreticiler yeni sezondan umutlu olsa da tohum maliyetleri ve satış fiyatları konusunda belirsizlik yaşıyor.

  • Pursaklar Belediyesi, Beyaz Masa Birimi ile Vatandaş Taleplerine Cevap Veriyor
    11:49 Pursaklar Belediyesi, Beyaz Masa Birimi ile Vatandaş Taleplerine Cevap Veriyor

    Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin, vatandaşların taleplerini hızlı bir şekilde çözmek adına Beyaz Masa birimini hizmete aldı. Beyaz Masa birimi, 5 yıldır vatandaşların sıkıntı ve beklentilerini dinleyerek çözüme kavuşturuyor.

  • Yalova'da Tersane Kazası: Operatör Hayatını Kaybetti
    11:49 Yalova'da Tersane Kazası: Operatör Hayatını Kaybetti

    Yalova'nın Altınova ilçesinde bir tersanede kule vincinin devrilmesi sonucu kabinde sıkışan operatör hayatını kaybetti. Şiddetli rüzgar nedeniyle meydana gelen kaza sonucunda operatörün cansız bedenine ulaşıldı.


Advertisement