Şanlıurfa, Malatya ve Safranbolu da Gelecek Turizmde Dedi - Son Dakika
Güncel

Şanlıurfa, Malatya ve Safranbolu da Gelecek Turizmde Dedi

Anadolu Efes, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı işbirliğiyle yürütülen Gelecek Turizmde Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu 2015 projeleri belli oldu.

10.11.2014 16:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu jürisi tarafından bu yıl başvuran 417 proje arasından, Şanlıurfa Göbeklitepe'den "Dünyanın En Eski Tapınağı Göbeklitepe'de Taş İşçiliği", Malatya'dan "Malatya'nın Mirası Arslantepe" ve Safranbolu'dan "Safranbolu Hatırası" projeleri seçildi.

Anadolu Efes, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle yürütülen Gelecek Turizmde-Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu Projesi'ne bu yıl 66 ilden 417 adet başvuru yapıldı.

Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu jürisi tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda, Şanlıurfa Göbeklitepe'den "Dünyanın En Eski Tapınağı Göbeklitepe'de Taş İşçiliği", Malatya'dan "Malatya'nın Mirası Arslantepe" ve Safranbolu'dan "Safranbolu Hatırası" projeleri seçildi.

Göbeklitepe, Urfa mimarisine yön verecek

Destek almaya hak kazanan projelerden ilki Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Şanlıurfa Valiliği ortaklığı ile yürütülecek olan 'Dünyanın En Eski Tapınağı Göbeklitepe'de Taş İşçiliği' oldu. Projeyle, dünyanın ilk tapınağı Göbeklitepe'de 12 bin yıl önce başlamış olan taş işçiliğinin gelecek kuşaklara aktarılması, bölgedeki nitelikli turist sayısının ve turizm gelirlerinin artırılması amaçlanıyor. Göbeklitepe'de nihai hedef; turistik ürünlerde kullanılabilecek geleneksel taş işçiliği motiflerinin tespit edilip, paralelinde yeni taş ustaları yetiştirmek üzere bir 'Taş İşçiliği Atölyesi'nin kurulması ve bölgeye gelen turistlere bu otantik deneyimin yaşatılması olarak belirlendi.

Ayrıca, turizm sektöründeki KOBİ'leri güçlendirip kentteki geceleme oranını yükselterek turizm gelirlerini artırmayı hedefleyen proje ile bir Göbeklitepe Sempozyumu düzenlenmesi ve paralelinde bir 'Taş İşçiliği Atölyesi' kurulması da planlanıyor. Dünyanın en eski 'tapınak merkezi' olduğu belirtilen Göbeklitepe, yakın bir geçmişte UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmıştı.

5 bin yıllık Arslantepe Höyüğü 'Gelecek Turizmde' sayesinde canlanacak

Fon desteği almaya hak kazanan "Malatya'nın Mirası Arslantepe" ile Arslantepe'nin sosyal ve kültürel potansiyelini harekete geçirecek bir yerel kalkınma projesi planlandı. Proje ile tarihi günümüzden 5.000 yıl öncesine dayanan Malatya'nın Battalgazi ilçesindeki arkeolojik yerleşim alanı olan Arslantepe Höyüğü tanıtılacak ve geliştirilecek. Arslantepe Destekleme ve Geliştirme Derneği ve Battalgazi Belediye Başkanlığı tarafından tasarlanan projeyle Arslantepe'nin bir turistik cazibe merkezi olmasını sağlamak; tanıtımına katkıda bulunmak; bölge halkına Arslantepe'yi sahiplenme, gurur duyma ve koruma bilinci vermek ile ilçedeki ekonomiyi canlandırmak amaçlanıyor.

'Gelecek Turizmde'den Safranbolu'nun hem turizmine hem de ekonomisine destek

Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu'ndan yararlanmaya hak kazanan üçüncü proje 'Safranbolu Hatırası'. Proje kapsamında, Safranbolu'yu ziyaret eden turistlerin hediyelik eşya satın alma davranışları ile beklentileri belirlenecek ve bu doğrultuda yeni hediyelik eşya tasarımlarının ortaya çıkarılmasına öncülük edilecek. Karabük Üniversitesi ve Safranbolu Esnaf ve Sanaatkarlar Odası işbirliği ile gerçekleştirilecek projede hedef; Safranbolu'ya özgü hediyelik ürünlerin çeşitliliğini artırmak ve bölge halkı için bu çerçevede yeni iş imkanları yaratmak.

"Turizm eksenli yerel kalkınma modelleri oluşturuyoruz"

'Gelecek Turizmde' projesi ile sürdürülebilir turizm ve yerel ekonomik kalkınmaya destek olduklarını belirten Anadolu Efes Genel Müdürü Altuğ Aksoy, "Gelecek Turizmde ile turizm eksenli bir sürdürülebilir kalkınma modeli oluşturduk. Proje yürüttüğümüz bölgelerde sürdürülebilir turizm modelleri yaratıyoruz ve bu modeller üzerinden yerel kalkınmaya destek veriyoruz. Diğer

yandan doğal, tarihi ve kültürel mirasın da korunmasını sağlıyoruz. Uygulama bölgelerindeki yerel aktörlerin projenin bir parçası olması bizim için oldukça önemli. Kamu ve yerel yönetimlerin işbirliği projeleri sürdürülebilir kılıyor'' diye konuştu.

Gelecek Turizmde'ye Stevie Awards'tan İki Ödül

Her yıl 3 sürdürülebilir turizm fikrine fon desteği sağlayan "Gelecek Turizmde Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu", bu yıl 6 binden fazla başvuru alarak bir rekora koşan Stevie Ödülleri'nde "Avrupa'nın En İyi Sosyal Sorumluluk Projesi" ve "Toplum İlişkilerinde En İyi Halkla İlişkiler Projesi" olmak üzere 2 ayrı kategoride Bronz Madalya alarak başarısını ortaya koydu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Şanlıurfa, Malatya ve Safranbolu da Gelecek Turizmde Dedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çin, Görme Engelli İnsanların Yardımına Koşan Robot Rehber Köpek Geliştirdi
    16:35 Çin, Görme Engelli İnsanların Yardımına Koşan Robot Rehber Köpek Geliştirdi

    Çin'de geliştirilen yapay zeka destekli robot rehber köpek, görme engelli insanların hayatını kolaylaştırmak için tasarlandı. İnsan talimatlarını anlayabilen, sohbet edebilen ve rehberlik yapabilen bu robot köpek, görme engelli insanların yaşam kalitesini artırabilir.

  • vivo V30 ile gelen pil sağlığı garantisi her şeyi değiştirecek
    16:35 vivo V30 ile gelen pil sağlığı garantisi her şeyi değiştirecek

    Akıllı telefonlar günlük yaşamımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Ancak sürekli kullanım pil ömrünü olumsuz etkileyebiliyor. vivo V30 modeli, kullanıcılara dört yıl boyunca pil sağlığı garantisi sunuyor ve pil sağlığı yüzde 80'in altına düştüğünde ücretsiz pil değişimi hakkı tanıyor. Ayrıca, uzun ömürlü bir pil, iki kat pil ömrü, yenilikçi pil malzemeleri ve güvenlik ile kalite kontrollerini birleştiriyor. vivo V30 ayrıca Süper Pil Tasarrufu ve BlueVolt teknolojileri ile kesintisiz bir deneyim sunuyor. Pil sağlığı takip fonksiyonu sayesinde kullanıcılar pil sağlığını kontrol edebiliyor ve kullanım kolaylığı ve güvenilirlik sunuyor.

  • Ünlü Sanatçı Onur Akın, Uzun Süre Sonra CHP Mitinginde Sahne Alacak
    16:35 Ünlü Sanatçı Onur Akın, Uzun Süre Sonra CHP Mitinginde Sahne Alacak

    CHP'den milletvekili adayı gösterilmemesi üzerine siyaseti bıraktığını açıklayan Onur Akın, CHP mitinginde şarkılar söyleyecek. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve CHP Marmaris Belediye Başkan Adayı Acar Ünlü'nün konuşacağı mitingde Onur Akın sahne alacak. Daha önce siyasette vefa görmediğini belirten sanatçı, 2009 yılından bu yana CHP için beste yapmıştı.

  • SpaceX Starship Enkaz Parçaları eBay'de Satışa Çıktı
    16:35 SpaceX Starship Enkaz Parçaları eBay'de Satışa Çıktı

    Elon Musk'ın özel uzay şirketi SpaceX, Starship'in ilk iki test uçuşunda fırlatma araçlarını kaybetti. Şimdi bu patlamalardan kalan enkaz parçaları, eBay alışveriş sitesinde binlerce dolara satılıyor ve SpaceX, uzay aracını geri almak konusunda gevşek bir tutum sergiliyor. Bir eBay satıcısı, şirketin son fırlatma girişiminden kalan bir karo parçasını 'South Padre Adası'ndaki mendireklerin sonunda sudan yüzerken bulduğunu' söyledi. SpaceX'e 'enkaz bildirme sıcak hattı ve e-postası' üzerinden bilgi verdikten sonra şirket, satıcıya 'parçaları kendilerine göndermeyi ya da tutmayı' seçebileceğini söyledi. SpaceX Starship, patlamalarıyla ve çarpıcı paslanmaz çelik dış görünümüyle tanınıyor, ancak roketin alt kısmı ısı kalkanı olarak 18 bin siyah silika bazlı altıgen karo ile kaplı. Bu yeniden kullanılabilir karolar 2 bin 500 derece üzerindeki sıcaklıklara dayanacak şekilde tasarlanmış, bu nedenle roketler patladığında sağlam kalması bekleniyordu. Karoların kendileri maddi bir değere sahip değil ve esas olarak hatıra olarak değerlendiriliyor. SpaceX, NASA ile büyük sözleşmeleri olan başarılı bir işletme olsa da, şirket henüz Musk'ın şirket için belirlediği hırslı hedeflerin hiçbirine ulaşmadı ve ulusal uzay programlarının hatırladığı başarılara erişemedi. Yetkililerin bu parçalara sahip çıkamaması sonucu, bu enkaz parçalarını bulan kişiler eBay alışveriş sitesinde satışa çıkardı.

  • Volvo, Son Dizel Motorlu Otomobilini Üretti
    16:35 Volvo, Son Dizel Motorlu Otomobilini Üretti

    İsveç asıllı otomobil üreticisi Volvo, geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamada artık dizel motorlu otomobiller üretmeyeceğini belirtmişti. Şirketin Torslanda fabrikasında üretilen son dizel motorlu Volvo otomobilin modeli ise XC90 oldu. Volvo, gelecek yıllarda tüm satışlarını elektrikli otomobillerle gerçekleştirmeyi hedefliyor.

  • Samsun'da Uyuşturucu Operasyonu: 7 Kişi Yakalandı
    16:34 Samsun'da Uyuşturucu Operasyonu: 7 Kişi Yakalandı

    Samsun'un İlkadım, Atakum ve Bafra ilçelerinde düzenlenen operasyonda, uyuşturucuyla mücadele kapsamında 7 kişi yakalandı. Operasyonda, sentetik ecza hap, sentetik uyuşturucu, kokain, ruhsatsız tabanca ve tüfekler ile mermiler ele geçirildi. Yakalananlar arasında, uyuşturucu madde kullanmak suçundan hapis cezası bulunan 1 kişi ve 4'ü suça sürüklenen çocuklar da bulunuyor. Gözaltına alınanlar emniyet müdürlüğüne götürüldü.

  • Akıllı tesiste fide yetiştiriciliğinin çeşitli görüntüleri
    16:34 Akıllı tesiste fide yetiştiriciliğinin çeşitli görüntüleri

    Çin'in Qingyuan kentindeki akıllı bir tesiste çekilen görüntüler, modern teknolojilerin fide yetiştiriciliğine nasıl destek olduğunu gözler önüne seriyor. Xinhua Haber Ajansı muhabirleri Qingyuan'dan bildiriyor. (XHTV)

  • Madonna, Brezilya'daki Son Konserini Ücretsiz Verecek
    16:34 Madonna, Brezilya'daki Son Konserini Ücretsiz Verecek

    Dünyaca ünlü şarkıcı Madonna, turne provasında geçirdiği ciddi bakteriyel enfeksiyonun ardından yoğun bakıma kaldırılmıştı. Uzun bir tedavi sürecinin ardından dünya turnesine devam eden Madonna, Brezilya'nın Rio de Janerio şehrinde vereceği son konserin ücretsiz olacağını duyurdu. Ayrıca, geçtiğimiz günlerde Los Angeles'taki konserindeki bir olayla da gündeme gelen Madonna, oturan bir dinleyiciye yönelik yaptığı hareketle sosyal medyada tepki çekti.

  • Xiaomi, Redmi Note 13 Turbo Modelini Tanıtacak
    16:34 Xiaomi, Redmi Note 13 Turbo Modelini Tanıtacak

    Xiaomi, Redmi Note 13 serisine yeni bir model ekleyerek Redmi Note 13 Turbo'yu tanıtacak. Qualcomm Snapdragon 8s Gen 3 işlemcisiyle güçlendirilen telefonun tasarımı da sızdırıldı. Delikli OLED ekran ve çıkıntılı güç tuşu gibi özelliklere sahip olan cihazın küresel olarak POCO F6 Pro adıyla piyasaya sürülmesi bekleniyor.

  • Samsung Galaxy C55 Özellikleri ve Beklentileri
    16:34 Samsung Galaxy C55 Özellikleri ve Beklentileri

    Samsung, yedi yıl sonra ilk defa Galaxy C serisi için bir telefon çıkaracak. Galaxy C55, Snapdragon 7 Gen 1 işlemci ve düşük performanslı özelliklerle kullanıcılara sunulacak. Telefonun tanıtım ve satış tarihi henüz bilinmiyor.

  • Türkiye'nin güneş enerjisi kurulu gücü 12 bin MW'ı aştı!
    16:34 Türkiye'nin güneş enerjisi kurulu gücü 12 bin MW'ı aştı!

    Türkiye, güneş enerjisi alanında önemli bir kilometre taşını geride bıraktı. Güneş enerjisi kurulu gücü ilk defa 12 bin megawatt (MW) seviyesini aşarak 12 bin 425 MW'a ulaştı. Aynı zamanda, yenilenebilir enerjinin elektrik üretimindeki payı son iki aydır yüzde 51'in üzerinde gerçekleşti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yenilenebilir enerjinin Türkiye'nin enerjide tam bağımsızlığının anahtarı olacağını vurgulayarak, 2035 yılına kadar her yıl 5 bin MW'lık kurulu güç artışı hedeflediklerini belirtti.


Advertisement