Şanlıurfalı Muhammet, GATA'da Sağlığına Kavuştu - Son Dakika
Güncel

Şanlıurfalı Muhammet, GATA'da Sağlığına Kavuştu

Şanlıurfalı Muhammet, GATA\'da Sağlığına Kavuştu

Şanlıurfa'nın Bozova İlçesi'nden Ankara'ya getirilen, doğuştan idrarını yapamayan 11 yaşındaki Muhammet Akman, Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde (GATA) yapılan robotik cerrahi yöntem operasyonuyla sağlığına kavuştu.

13.03.2015 12:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanlıurfa'nın Bozova İlçesi'nden Ankara'ya getirilen, doğuştan idrarını yapamayan 11 yaşındaki Muhammet Akman, Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde (GATA) yapılan robotik cerrahi yöntem operasyonuyla sağlığına kavuştu.

GATA Üroloji Bölümü'nden Prof. Dr. Tabip Albay Yusuf Kibar, Şanlıurfa Bozova'dan Ankara'ya getirilen Yılmaz Akman'ın 5 çocuğundan ikincisi olan ve mesane sinirlerinin doğuştan çalışmaması nedeniyle idrarını tam yapamayan Muhammet Akman'a başarılı bir operasyon gerçekleştirildiğini belirtti. Robotik cerrahi yöntemle ince bağırsaklarının 30 santimlik bölümü alınan ve mesanesi büyütülen Muhammet, ameliyat sonrası sağlığına kavuştu.

Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Tabip Albay Yusuf Kibar, " Türkiye'de ilk defa uygulanan bir ameliyat. 'Nörojen Mesane' adı verilen bu hastalıkta, robot yardımı ile bağırsağı kullanarak 6 saat süren bir ameliyatla mesaneyi büyütmüş olduk. Bu vaka Türkiye'de kabaca her 500 kişiden birinde görülüyor ve ortalama 70 bin kişide bu hastalığın olduğunu tahmin ediyoruz. Bundan böyle mesanesindeki idrarı tam boşaltamayan bu hastaların yaşam kalitesi de artacak" dedi.

Prof. Dr. Kibar, doğuştan tam çalışmayan hastanın mesanesine 6 saat süren ameliyatla bağırsaklarının bir bölümünü eklemek suretiyle genişletip, rahat kullanır hale getirerek başarılı bir sonuç elde ettiklerini belirtti. Prof. Dr. Kibar şu bilgileri verdi:

"Oğlumuz Gülhane Askeri Tıp Akademisi'ne gelmeden önce ülkemizin değişik üniversite hastanelerinde birçok tedaviler görmüş. Bunlar içerisinde mesanenin kasılmasını engelleyen ilaçları ve mesaneyi kateter ile kendi kendine boşaltma tedavilerini sayabiliriz. Ancak bunlar yetersiz kalmış. Zamanla mesanenin bu boşaltım problemi nedeniyle böbrekler üzerine yük binip, böbrek yetmezliği belirtileri başlayınca hasta merkezimize sevk edilmiş. Biz hastamızın bağırsaklarının bir kısmını robotla alıp, mesanesini genişletmede kullandık. Oldukça başarılı geçen bu ameliyat sonrasında mesane içerisindeki basıncı düşürerek böbrekleri korumayı planlıyoruz. Bu çocuğumuza yaptığımız robotik mesane ogmentasyon sistoplasti operasyonu Türkiye'de yapılan ilk ameliyattır. Bu ameliyatı Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde gerçekleştirmekten büyük mutluluk duymaktayız."

OĞLUM 11 YIL SONRA SAĞLIĞINA KAVUŞTU

Robotik ameliyatla sağlığına kavuşan Muhammet'in babası Yılmaz Akman, "Muhammet'in doğuştan mesanesi çalışmıyordu. Bu nedenle altını ıslatıyor, sık sık böbrek enfeksiyonu geçiriyordu. Bu şikayetler nedeniyle birçok ilde üniversite hastanelerinde tedavi gördük. En son Ankara'ya geldik ve Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde Yusuf hocanın başarılı robot ameliyatı ile oğlum sağlığına kavuştu. Kendisine oğlumu sağlığına kavuşturduğu çok teşekkürler ediyorum" dedi.

ALAY KONUSU OLUYORDUM

Muhammet ise "Okulumda idrar kaçırdığım için arkadaşlarım arasında alay konusu oluyordum. Şimdi ben de normal olarak idrarımı yapabileceğim. Bu nedenle beni sağlığıma kavuşturan doktorlara teşekkür ediyorum" dedi. - Ankara

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Şanlıurfalı Muhammet, GATA'da Sağlığına Kavuştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement