Santral Özelleştirmeleri - Son Dakika
Politika

Santral Özelleştirmeleri

Santral Özelleştirmeleri

CHP Muğla Milletvekili Demir: "Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin özelleştirilmesinde kamu yararı yok"

21.04.2014 12:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin özelleştirilmesinde "kamu yararı" olmadığını öne sürdü.

Demir, beraberinde CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin ve CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ile birlikte düzenlediği basın toplantısına, özelleştirme nedeniyle eylem yapan Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinde çalışan işçiler ve sendikacılar da katıldı. Üç termik santralinde çalışan işçilerin özelleştirmeye karşı mücadelelerini sürdürdüklerini anlatan Demir, bunun sadece Ankara'da özelleştirme İdaresi Başkanlığı karşısında değil, santrallerde de devam ettiğini kaydetti.

Bin 500 işçi ve işçi ailesinin özelleştirmeye karşı ekmek teknelerini korumak için direniş  gösterdiğini ifade eden Demir,  termik santraller ve kömür ocaklarının "değerinin çok altında yağmalandığını" savundu. Yılda 300 milyon lira kar eden kurumun "babalar gibi satıldığını" ileri süren Demir,  "Üç termik santrali, Türkiye'nin elektrik dağıtım ağına hizmet eden, Ege bölgesini aydınlatan, insanlara ekmek kapısı olarak Muğla'nın aşı, işi, umudu olmuştur. Santrallerde yaklaşık 5 bin işçi çalışıyor. Aileleriyle birlikte 25 bin kişi ediyor. Özelleştirme bu insanlar için yoksulluk, kölelik, yıkım; Muğla için ise bölge ekonomisinin can damarının kesilmesidir. Milli varlıklarımız peşkeş çekiliyor. Cuma günü ihaleyi izledik. Bu kadar ucuza peşkeş çekilen ihaleyi hiç görmedik. Zarar etmeyen kurum niye satılıyor? Kamu zarara uğratılmaktadır, vatan hainliği yapılmaktadır. Santrallerin sıkıntılarını çeken yöre halkı da bu özelleştirmeyi istemiyor" ifadelerini kullandı.

İzzet Çetin de  AK Parti döneminde gerçekleştirilen özelleştirmelerin pek çoğunun "kamu yararı olmadığı" gerekçesiyle iptal edildiğini, ancak iktidarın yargı kararlarının gereğini yerine getirmediğini, bunun için Bakanlar Kurulu kararı alındığını söyledi.

Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santralinin ihalesinin Cuma günü yapıldığını ve alınan aralar, telefonlar, ihaleye katılanların birbirlerine kaş göz işareti yapmasıyla 2 milyar 671 milyon lirayla ucuza kapatıldığını ileri süren Çetin,  "Bu özelleştirme, türedi zenginlerin AKP eliyle zengin edilmesinin somut göstergesidir" dedi.

Özelleştirmeye karşı mücadele veren işçilere Kurtuluş Parkı'nda "tomalarla, atlarla, köpeklerle, basınçlı su, plastik mermi, jopla şiddet uygulandığını" savunan Çetin, cep telefonundan plastik mermiyle yaralanan işçilerin ve sendikacıların fotoğrafını gösterdi. Çetin,  işçilerin 10 Nisan'dan beri özelleştirmeye karşı takdire şayan bir mücadele verdiğini belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Muğla'da verdiği sözü yerine getirerek, ihalenin iptal edilmesi gerektiğini kaydetti.

Çetin, 1 Mayıs ile ilgili bir soru üzerine, "1 Mayıs'in yasaklı demokrasinin somut göstergesi olduğunu" belirterek, "Bu günü  belli alanlara sıkıştırmak AKP'nin yeni demokrasi anlayışının tezahürüdür. İşçiler termik santrallerini  nasıl ekmek tekneleri olarak  görüp koruyorlarsa, 1 Mayıs'ı da öyle görürler, seslerini duyurmak için alanlara çıkarlar. Başbakan ve İstanbul Valisi'nin de böyle algılaması gerekir. Vali emir kuludur, aldığı emirleri uyguluyor. Ne yaparlarsa yapsınlar 1 Mayıs'ı yasaklayamayacaklar, işçiler ve sendikalar özgür biçimde kutlamanın yolunu bulacak" karşılığını verdi.

Tanal da Başbakan Erdoğan'ın 1 Mayıs ile ilgili açıklamasının  "yetki gaspı" olduğunu belirterek, yetkisini kanundan almadan,  kanun dışına çıkarak açıklama yaptığını öne sürdü. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Santral Özelleştirmeleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi
    22:54 CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi

    Aliağa Belediyesi CHP'li Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül, meclis toplantısında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'nın ismine 'Cemil Bayık' dedi ve Gemi Söküm sektörüne 'uyuşturucu trafiğinin durağı' iddiasında bulundu.

  • Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı
    22:39 Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı 'sus payı' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi. Olay sonrası şahıs hastaneye kaldırıldı ve soruşturma başlatıldı.

  • Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkeme önünde bir kişi kendini ateşe verdi
    22:36 Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkeme önünde bir kişi kendini ateşe verdi

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı "sus payı" davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi.

  • ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı
    21:52 ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi 'sus payı' davasının görüldüğü mahkeme binasının önünde bir kişi kendini yaktı. Görgü tanıkları, ABD'nin New York kentinde havaya broşürler atan bir erkeğin bir tenekeden kendisini yakıta buladığını ve ateşe verdiğini anlattı. Olay yerinden sedyeyle götürülen kişinin durumu bilinmiyor. Polis, olay yerini kordon altına alırken, yerde kalan bir sırt çantası ve çantanın kenarında 'şeytan milyarderler' başlıklı bir broşür olduğu belirtildi. Trump'ın suçlu bulunması halinde dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

  • 29 Yıl Önce Terör Saldırısında Şehit Edilen Babasının Koltuğuna Oturdu
    21:22 29 Yıl Önce Terör Saldırısında Şehit Edilen Babasının Koltuğuna Oturdu

    Tunceli'nin Nazımiye ilçesinde 29 yıl önce terör örgütü PKK tarafından şehit edilen dönemin Belediye Başkanı Kemal Tekin'in oğlu Ali Emrah Tekin, 31 Mart 2024 tarihinde yapılan yerel seçimlerde belediye başkanı seçildi. Mazbatasını alarak göreve başlayan Tekin, babasının ilkeleri doğrultusunda Nazımiye halkına hizmet etmenin birinci amaçları olduğunu belirtti.


Advertisement