Santrale Türbin Taşıyan Tır'ların Yolunu Kapattılar - Son Dakika
Güncel

Santrale Türbin Taşıyan Tır'ların Yolunu Kapattılar

Santrale Türbin Taşıyan Tır\'ların Yolunu Kapattılar

İzmir'in Çeşme İlçesi'nde inşaatı devam eden rüzgar enerji santrallerinin (RES) yerleşim merkezlerine kurulmasına karşı çıkan Çeşme Sürdürülebilir Yaşam Platformu üyeleri ve kent sakinleri, şantiye alanına türbin taşıyan TIR'ların önünü keserek 4 saat süreyle eylem yaptı.

21.11.2014 12:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'in Çeşme İlçesi'nde inşaatı devam eden rüzgar enerji santrallerinin (RES) yerleşim merkezlerine kurulmasına karşı çıkan Çeşme Sürdürülebilir Yaşam Platformu üyeleri ve kent sakinleri, şantiye alanına türbin taşıyan TIR'ların önünü keserek 4 saat süreyle eylem yaptı. Eylem, polisin müdahalesiyle sona verdi.

Dün saat 07.30 sıralarında Fahrettin Paşa Mahallesi, Belkent Sitesi Yolu'nda toplanıp, türbin gövdelerini taşıyan TIR'ların şantiye alanına ulaşmasına engel olmak için platform üyeleri, oturma eylemi yaptı. Bir otomobil ile de yol kesilip, 3 TIR'ın geçişini engelledi. Yolun, geçen hafta Belediye İmar Müdürlüğü yetkililerince ve Lisanslı Harita Kadastro Bürosu (LİHKAB) tarafından yapılan ölçümler sonucu özel arazide kaldığını ve arazi sahibinin izni olmadan TIR'ların geçemeyeceğini iddia eden 30 kişilik grup ile şikayet üzerine alana gelen ve yolun kamuya ait olduğunu belirten polis yetkilileri, arasında gerilimli anlar yaşandı.

Çeşme İlçe Emniyet Müdürü Hakan Becel, kendilerinin bu yolun açılması ile mükellef olduklarını belirtip, RES yapacak şirketin şirketin türbin taşıyan TIR'lar için yolun 15 gün kapatılmasıyla ile ilgili UKOME'ye başvuru yaptığını kaydetti. Becel, eylemcilere "Yolu trafiğe kapatmış olan aracı çekeceğim. Özel bir arsaya giriş söz konusu değildir. Ben taraf değilim. Bana mahkemeden karar getirin. Ben kamudan yanayım. Yapmış olduğunuz eyleme son verin. Aksi takdirde kanunun bana verdiği yetki çerçevesinde sizi kaldırmak zorundayız. Bir gerginlik yaşanmasını istemiyoruz" dedi. 4 saat süren ve sert tartışmalara neden olan direniş sonrası polis ekiplerinin müdahalesiyle yol TIR'ların geçişine açıldı.

ARAZİ SAHİBİ ONAY VERMEDİ

Arazi sahiplerinden Faik Çağlayık da Belediye tarafından açılmış yolun, kendi arazilerinde kaldığını yeni öğrendiklerini ifade ederek, "Çeşme halkının arazimizden geçen yolu kullanmasından yana sıkıntımız yok. TIR'ların buradan geçmesini istemiyorum. 'Dava açacaksınız, savcılığa gideceksiniz, bu yol öyle kapanır' diyorlar. TIR'lar geçtikten sonra dava karara bağlanacak, yani iş işten geçtikten sonra" dedi. Çeşme Belediye Meclisi Üyesi ve Çeşme Yaşam Platformu üyesi Fatma Esen Kabadayı Whiting ise, "Özel mülkiyet sahibi kendi sınırlarını kapatacak. Çünkü kadastral yol değil. Ambulans, itfaiye geçecek şekilde geçiş bırakacak" dedi.

'YAPILAN HER ŞEY HUKUKSUZ' İDDİASI

Çeşme'nin yerleşim yerlerinin yakınına yapılacak olan rüzgar enerji santrallerine karşı aylardır mücadele ettiklerini belirten Çeşme Ortak Yaşam Platformu kurucularından Alev Çağlar, RES'lere karşı açılan davada kazandıkları sonuçlar olduğunu da söyledi. Çağlar, "İki tane yürütmeyi durdurma, bir de acele kamulaştırma kararının kamu yararına olmadığına ilişkin karar var. Acele kamulaştırma kararına karşı vatandaşın hukuksal mücadelesi var. Mahkemeler bitmeden, yani mülkler devletin eline geçmeden bu işler zorla yapılıyor. Üç türbin direği dikildi. Üç TIR da bugün polisin zoruyla, halkı hiçe sayarak geçti" dedi.

Fahrettin Paşa Mahallesi Muhtarı Rasim Özgül de "'Yasalara uyacağız' diyorlar ve devlet yetkilileri hiçbir şeye uymadan, hiçbir evrak beklemeden, yetkililerden yanıt gelmeden buradan tırları geçirdiler. Yani şirket adına çalışıyorlar. Halk adına çalışmıyorlar. RES'lerin burada, yaşam alanlarımızda olmaması için elimizden gelen her şeyi yapacağız" dedi.

Yolun açılmasından sonra vatandaşlar, Belediye İmar Müdürlüğü yetkililerince ve LİHKAB tarafından belirlenen kırmızı yuvarlağa kadar olan sınırların içini beton direk dikip, tel örgülerle çevirmek istedi. Ancak bunun için gelen iş makinesi belgeleri eksik olduğu gerekçesiyle polis tarafından geri gönderildi. Grubun, başka bir iş makinesi arayışı ise sonuçsuz kaldı. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Santrale Türbin Taşıyan Tır'ların Yolunu Kapattılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement