Sapanca Gölü'nden "İzinsiz Su Çekme" Davası - Son Dakika
Güncel

Sapanca Gölü'nden "İzinsiz Su Çekme" Davası

Sapanca Gölü\'nden "İzinsiz Su Çekme" Davası

Sapanca Gölü'nden izinsiz su çektikleri iddiasıyla haklarında dava açılan eski Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut ve eski İzmit Rafineri Müdürü Mustafa Mesut İlter'in yargılanmasına devam edildi.

09.11.2016 11:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sapanca Gölü'nden izinsiz su çektikleri iddiasıyla haklarında dava açılan eski Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut ve eski İzmit Rafineri Müdürü Mustafa Mesut İlter'in yargılanmasına devam edildi.

Körfez 1. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya şikayetçi Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş ile tarafların avukatları katıldı.

Duruşmada, söz alan taraf avukatları, Sapanca Gölü'nde keşif yapılması talebinde bulundu.

Talepleri değerlendiren Mahkeme Hakimi Serkan Büyükçıkrıkçı, suç vasfının tespit ve tayini açısından olay yeri incelemede uzman teknik bilirkişi ile Sapanca Gölü'nde keşif yapılmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

"Bakanlığın katılma talebinde bulunması sevindirici"

SASKİ Genel Müdürü Keleş, adliye çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, önceki celsede davanın ağır ceza mahkemesinde görülmesi kararı verildiğini fakat kararın Yargıtaydan döndüğünü hatırlattı.

Mahkemenin Sapanca Gölü'nde bilirkişi eşliğinde keşif yapılmasına karar verdiğini belirten Keleş, daha önce kendilerinin de Sapanca Gölü'nden izinsiz su kullanımının uzmanlar tarafından tespiti için bu yönde talepleri olduğunu söyledi.

Keleş, Sapanca Gölü'nde 30 Kasım'da keşif yapılacağını dile getirerek, "Karşılıksız yararlanma var mı, yok mu, bedelsiz kullanma var mı, tespit edilmiş olacak. Ondan sonra da duruşmalarımız devam edecek. Biz de inşallah hem keşif de hem de sonraki duruşmalarda Sapanca Gölü'nün hakkını savunmaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Orman ve Su İşleri Bakanlığının davaya katılma talebinde bulunduğuna dikkati çeken Keleş, "Sapanca Gölü'nden Tüpraş'ın su çektiği tesisi kontrol altına alma talebinde bulundu. Bu da güzel bir gelişme. Esasen bu konuda hem Bakanlığın hem de Su Yönetimi Genel Müdürlüğünün en üst düzeyde müdahil olması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"100 milyon metreküp su kullanımından söz ediyoruz"

Keleş, Tüpraş'ın 2006 yılında özelleştirildiğini anımsatarak, şöyle devam etti:

"10 yıldır özelleştirilmiş bir kurum dünyada ve Türkiye'de hiçbir örneği olmadan Sapanca Gölü'nden bedelsiz su kullanıyor. Yani dünyada hiçbir kurumun yapmadığını yapıyor. Bu, Sapanca Gölü'nün kontrolsüz, bedelsiz kullanımı açısından Sapanca Gölü'nün sürdürülebilir ekosistemi ele alındığında son derece yanlış bir uygulama. Sapanca Gölü'nün sürdürülebilirliği açısından biz buna itiraz ediyoruz. Proses suyu olarak kullanmaya devam ediyor, biz buna itiraz ediyoruz."

Tüpraş'ın yaklaşık 10 yıldır yılda 10-15 milyon metreküp su kullandığını iddia eden Keleş, "Son yıllarda kendileri biraz azalttıklarını söylüyorlar ama ne kadar aldıklarını bilmiyoruz tabii, bizim elimizde böyle bir ölçüm yok. Zaten 2014 yılından itibaren debimetre takıldı. Bir defa 2006 yılından 2014 yılına kadar Sapanca Gölü'nden Tüpraş'ın ne kadar su çektiği herhangi bir kayıtta yok. 2014 yılında debimetre takıldı ve Devlet Su İşleri takip ediyor. Öyle tahmin ediyorum, kullanılan su minimum 10 milyon metreküp olarak dikkate alınsa 100 milyon metreküp su kullanımından ve kamu kaynağından söz ediyoruz." şeklinde konuştu.

"Tüpraş, su kullanmaya devam ediyor"

Keleş, temel tezlerinin Sapanca Gölü'nün Sakarya ve Kocaeli illeri arasında içme suyu olarak planlanması ve Tüpraş gibi kurumların da proses suyu için alternatif kaynaklara yönelmesi olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz yıllarda İstanbul, çok ciddi su sıkıntısına girdi ve Sakarya Nehri'nden su kullanmak zorunda kaldı. Bu yıl yine İstanbul özelinde dikkate alındığı zaman barajlar geçtiğimiz yıla göre yarı yarıya düşmüş durumda. Bu, şu demek, eğer önümüzdeki günler kurak geçmeye devam edecek olursa yine önümüzdeki sene bizi ciddi bir sıkıntı bekliyor.

Siz şimdi iki ili besleyen birinci sınıf içme suyunu kontrolsüz şekilde proses suyu olarak kullanırsanız bunun hiçbir şekilde su yönetimi açısından izahı yoktur."

Keleş, "Tüpraş, İSU'nun kendisine verdiği atık suyu arıtarak kullanıyormuş gibi algı meydana getiriyor. Doğru, kullanıyor fakat bu, çok az bir miktar. Yani günlük kullanımının çok azıdır bu. Tüpraş, halen Sapanca Gölü'nden aktif olarak birinci sınıf içme suyunu kullanmaya devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sapanca Gölü'nden 'İzinsiz Su Çekme' Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement