Şarap Sektörü Ağır Vergi ve Yasaklarla Engelleniyor - Son Dakika
Güncel

Şarap Sektörü Ağır Vergi ve Yasaklarla Engelleniyor

Şarap Sektörü Ağır Vergi ve Yasaklarla Engelleniyor

Antalya'nın Elmalı İlçesi'nde üretilen Likya Şarapları'nın Yönetim Kurulu Başkanı Burak Özkan, sektöre yatırım yapan üreticinin yasaklar ve ağır vergilerle boğuştuğunu kaydetti.

07.10.2014 13:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya'nın Elmalı İlçesi'nde üretilen Likya Şarapları'nın Yönetim Kurulu Başkanı Burak Özkan, sektöre yatırım yapan üreticinin yasaklar ve ağır vergilerle boğuştuğunu kaydetti.

Elmalı Likya Şarapları Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Burak Özkan, Türkiye'de ve yurt dışında sektörün önde gelen firmalarıyla rekabet çabası harcadıklarını, ancak 'yasak' ve 'vergi' engeline takıldıklarını belirtti. Sektörün büyük sorunlarla boğuşmaktan ileriye yönelik tanıtım ve yatırım yapamadığını aktaran Burak Özkan, uluslararası platformda aldıkları altın madalyalarla Türkiye'ye övgü sağladıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Türk şarap sektörü iç pazarda ağır vergiler altında eziliyor. Sadece bizim küçük bir işletme olarak gelir vergisi dışında ödediğimiz KDV, yıllık 7 milyon lirayı buluyor. Dünyada hiçbir şarap üreticisi ülkede özel vergi uygulanmazken Türkiye'de Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) uygulaması var. Bunun yanı sıra sektöre yatırım yapmış birçok üretici reklam yasakları neticesinde markasını tanıtamıyor ve yasaklarla mücadele ediyor. Reklam yasağı yüzünden üretim tesislerimizi gösteren yönlendirme levhalarını bile asamıyoruz. Hiçbir tabelaya markamızı, adımızı yazamıyoruz. Ürünlerimizi ihraç edebilmek veya iç piyasaya satabilmek için düzenlediğimiz 'tadım etkinlikleri' bile yasaklandı. Hiçbir ülkede şarap tadılmadan satılmaz."

BAĞ BOZUMU TURLARI DA YASAKLANDI

Sektörde rakip ülkelerde aynı zamanda turizm sektörünün de canlı olduğunu dile getiren Burak Özkan, bu ülkelerde turistler için 'bağbozumu turları'nın düzenlendiğini hatırlatarak, "Bizde böylesi bir etkinlik de yasak. Tur operatörü ve acentelerin bu konudaki isteklerini maalesef cevaplandıramıyoruz. 'Yasak' dediğimizde de şaşkına dönüyorlar" dedi.

Anadolu topraklarında yetiştirilen üzümden asırlardır elde edilen şarabın aslında cari açığın ilacı olduğunu, katma değerli tarımsal bir üretim olduğunu hatırlatan Burak Özkan, şöyle devam etti:

"Diğer şarap ülkelerinde rakip şarap üreticileri ihracatta destekleniyor. Ülkeler şaraplarının tanıtımını büyük pazarlarda devlet politikası olarak yapıyor. Hiçbir ihracat desteği ve tanıtım desteği alamayan Türk şarap üreticisi büyük pazarlara yelken açmakta zorlanıyor. Oysa özellikle yerel cinslerden yapılmış olan Türk şarapları dünya pazarlarında çok hızlı trend olabilme potansiyeline sahip. Düşük alkol içeren şarap gelişmiş ülkelerde yemeğin tamamlayıcısı bir gıda içeceği görülürken, maalesef alkolizm probleminin olmadığı ülkemizde üretimi ve tüketimi pek hoş karşılanmıyor."

Sorunu üretici açısından da değerlendiren Özkan, "Şarap üreticileri stokları kapasitenin üzerinde olduğundan üzüm alımını azalttı. Bu sebeple bağcılıkla geçinen köylü üzümünü satamadığı için ya dalında bırakıyor, ya da yok pahasına satıyor" dedi. - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Şarap Sektörü Ağır Vergi ve Yasaklarla Engelleniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı
    22:23 Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı

    Bulancak ilçesindeki bir kuyumcunun dün gerçekleştirilen maskeli ve silahlı soygunla ilgili olarak gözaltına alınan 3 şüpheli, çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı. Şüpheliler, 'nitelikli yağma ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından yargılanacak.

  • Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti
    22:09 Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti

    Edirne'de 2 ay önce toprağa verdiği ağabeyinin acısını sindiremeden geçen hafta Perşembe günü yine bir ağabeyini daha toprağa veren Edirne'nin meşhur ciğercisi Bahri Dinar, uyurken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Edirne'nin tanıtıma büyük katkı sağlayan kentin sevilen yüzü, Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı 63 yaşındaki Bahri Dinar, hayatını kaybetti.

  • İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti
    22:08 İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti

    İsrail ordusunun iki gündür saldırılarını sürdürdüğü işgal altındaki Batı Şeria'nın Tulkerim kenti ile kentte bulunan Nur Şems Mülteci Kampı'nda hayatını kaybeden Filistinli sayısı 7'ye yükseldi.


Advertisement