Saraybosna'da "Birinci Dünya Savaşı, Osmanlı Devleti ve Balkan" Konferansı - Son Dakika
Kültür Sanat

Saraybosna'da "Birinci Dünya Savaşı, Osmanlı Devleti ve Balkan" Konferansı

Uluslararası Saraybosna Üniversitesi, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları ile İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen konferansa Türkiye ve Balkan ülkelerinden çok sayıda akademisyen katıldı.

17.09.2014 16:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da  "Birinci Dünya Savaşı, Osmanlı Devleti ve Balkan" konferansı başladı.

Uluslararası Saraybosna Üniversitesi (IUS), Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı ile İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi iş birliğiyle IUS'ta düzenlenen konferansa Türkiye ve Balkan ülkelerinden akademisyenler katıldı.

IUS Uluslararası İlişkiler Ofisi Koordinatörü Mesut İdriz, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, Birinci Dünya Savaşı'nın bu sene 100. yıl dönümünün olduğunu hatırlattı.

Bu sebepten dolayı çok sayıda üniversite, sivil toplum ve devlet kuruluşunun farklı etkinlikler düzenlendiğini ifade eden İdriz, "IUS olarak, biz de bu konferans ile bir katkımız olsun istedik. Birinci Dünya Savaşı'na Osmanlı Devleti ve Balkan ülkeleri açısından bakmaya karar verdik. Özellikle bu konferansın Saraybosna'da düzenlenmesinin büyük önem taşıdığını düşünüyorum, çünkü her şey Saraybosna'da başladı" diye konuştu.

İdriz, konferans kapsamında Birinci Dünya Savaşı'nın sosyal ve ekonomik yönleriylee savaşın ardından doğan büyük güçler gibi konular üzerinde durulacağını kaydetti.

IUS Rektörü Yücel Oğurlu ise Birinci Dünya Savaşı'nın dünyanın siyasi haritasını sonsuza dek değiştirdiğini söyledi. Dört sene süren savaşta onlarca farklı milletin çatıştığını belirten Oğurlu, Birinci Dünya Savaşı'nın sonuçlarının yıkıcı olduğunu ve bugün kimsenin üçüncü bir dünya savaşının meydana gelmeyeceğini garantilemeyeceğini ifade etti.

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Mehmet Bulut da Birinci Dünya Savaşı sırasında belki de en büyük trajedilerin Balkan ülkelerinde gerçekleştiğine işaret ederek, katılımcılara "Birinci Dünya Savaşı'nın büyük güçleri arasındaki ekonomik rekabet" isimli çalışması hakkında bilgi verdi.

Türkiye'den ve Balkan ülkelerinden çok sayıda akademisyenin katıldığı konferans 19 Eylül'de sona erecek. - Federation of Bosnia and Herzegovina

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Saraybosna'da 'Birinci Dünya Savaşı, Osmanlı Devleti ve Balkan' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement