Saraybosna'da Sırplar'dan provokasyon - Son Dakika
Güncel

Saraybosna'da Sırplar'dan provokasyon

Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna yakınlarındaki Zlatişte tepesine, 10 metre uzunluğunda metalden yapılmış "haç" dikildi.

21.09.2014 16:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna yakınlarındaki Zlatişte tepesine, 10 metre uzunluğunda metalden yapılmış "haç" dikildi.

Bosna Savaşı (1992-1995) sırasında Sırp askerlerinin kontrolünde olan, ağır silahlar ve keskin nişancılarla donatılan Zlatişte tepesine, bu sabah saatlerinde, haç dikildiği görüldü. Saraybosna'ya hakim bir tepe olan ve ülkenin iki entitesinden biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti sınırlarında bulunan bölgeye dikilen 10 metre uzunluğundaki haçın, halen kimler tarafından dikildiğine dair resmi bir açıklama yapılmadı.

Kuşatma Altındaki Saraybosna'da Öldürülen Çocukların Aileleri Derneği Başkanı Fikret Grabovitsa, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, Zlatişte tepesinde dikilen 10 metrelik haçın Saraybosna halkına yönelik bir provokasyon olduğunu söyledi.

Sırp askerlerinin bu tepeden savaş boyunca açıkları ateş sonucu Boşnak halkı ve çocukları katlettiğini belirten Grabovitsa, "Bu davranış büyük bir provokasyondur. Bildiğim kadarıyla Zlatişte tepesi gibi devlete ait olan topraklarda izinsiz bir şekilde park ya da herhangi bir heykel dikilmesi yasak. Özellikle de böyle provokatif bir haçın dikilmesi yasak olmalı" diye konuştu.

Bu tür bir eylemin "kurban ile saldırganı eşitleme" amacı taşıdığını vurgulayan Grabovitsa, ilgili kurumlara haçın sökülmesi için gerekli adımları atma çağırısında bulundu.

Saraybosnalılar'ın kendi şehirlerinde bu tür provokasyonlara ihtiyacı olmadığını ifade eden Grabovitsa, sözlerine şöyle devam etti:

"Haçın, 'Saraybosna'da öldürülen yaklaşık 6 bin Sırp'ın anısına dikildiğini' duydum, fakat bu sadece bir yalandan ibaret. Kurban ile saldırganı eşitleme fikri asla başarılı olmayacak. Önümüzde seçimler var ve bu bir seçim oyunu da olabilir. Her halükarda, Saraybosna'ya haç dikilmesinin birden fazla anlamı var. Bence ilgili kurumlar haçı yerinden sökmeli ve bu şekilde herkese gerekli mesajı vermeli."

Bu arada, Zlatişte tepesine haç dikme fikri ilk kez 2003 yılında, ülkenin iki entitesinden biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti'ndeki bazı "sivil toplum kuruluşlarının" girişimiyle ortaya atıldı. Söz konusu dernekler, "savaş boyunca Saraybosna ve çevresinde ölen Sırp askerlerini onurlandırmak" için bu alana 26 metre uzunluğunda bir haç dikmek istedi. Bosna Sırp Cumhuriyeti Toplama Kampı Kurbanları Derneği Başkanı Branislav Dukiç, 2014 yılının ilk aylarında bu konuyu tekrar gündeme getirerek, 26 metrelik haçın üzerine ölen Sırpların isimlerinin yazılı olacağını söylemişti.

-Mostar ve Üsküp'e de haç dikilmişti

Öte yandan, daha önce de Bosna Hersek'in tarihi ve turistik kenti Mostar ile Makedonya'nın başkenti Üsküp'e de haç dikilmişti. Mostar'ın batısında bulunan ve kentin en hakim noktasındaki Hum Dağı'nın tepesine 2000 yılında 33 metre yüksekliğinde dikilen, gece de ışıklandırılan haç kente gelenlerin dikkatini çekiyor.

Balkanlar'da Osmanlı kültürünün en fazla yaşatıldığı kentlerden biri olan Makedonya'nın başkenti Üsküp yakınlarındaki Vodno Dağı'na da 2001 yılında "milenyum" hatırası olarak Avrupa Birliği'nden alınan krediyle yaklaşık 50 metre uzunluğunda haç dikildi. Geceleri de aydınlatılan haç, kentin her yerinden rahatça görülüyor

Saraybosna\'da Sırplar\'dan provokasyon
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Saraybosna'da Sırplar'dan provokasyon - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Enerji Bakanı Bayraktar, yeni doğal gaz rezervi umuduyla kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı
    20:29 Enerji Bakanı Bayraktar, yeni doğal gaz rezervi umuduyla kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak programı kapsamında yaptığı ziyaretlerde, doğal gaz arama çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bayraktar, Sakarya gaz sahasında günlük gaz üretimini artırmak için yeni bir kuyu kazmaya başladıklarını ve birkaç hafta içinde yeni bir keşif ve ilave bir rezerv beklentilerinin bulunduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak adına yenilenebilir enerji yatırımlarının önemine vurgu yaptı.

  • Sosyal medya fenomeni Banu Parlak, Küçükçekmece Adliyesinde icra memuruyla tartıştı
    20:26 Sosyal medya fenomeni Banu Parlak, Küçükçekmece Adliyesinde icra memuruyla tartıştı

    Banu Parlak, borçlu olduğu bir dosyayla ilgili gittiği Küçükçekmece Adliyesinde icra memuruyla tartıştı. Adliyeyi birbirine kattan Parlak, savcı tarafından ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. Banu Parlak'ın köpeği, komşusunun köpeğini parçalayarak öldürmüştü.

  • Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, koruyucu ailelerle iftarda buluştu
    20:25 Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, koruyucu ailelerle iftarda buluştu

    Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce düzenlenen iftarda koruyucu ailelerle bir araya geldi. Programda konuşan Vali Köşger, Adana'nın koruyucu aile sıralamasında 4. olduğunu belirterek, çocuklara sahip çıkmanın önemini vurguladı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yetkilileri de programa katıldı.

  • Türk Kızılay Genel Başkanı Hatay'da depremzedelerle iftarda buluştu
    20:23 Türk Kızılay Genel Başkanı Hatay'da depremzedelerle iftarda buluştu

    Türk Kızılay Genel Başkanı Fatma Meriç Yılmaz, Hatay'da düzenlenen iftar programında depremzedelerle bir araya geldi. Yılmaz, çocuklara patlamış mısır ve pamuk şeker dağıttı. Konuşmasında, depremzedelere desteklerinin devam edeceğini belirten Yılmaz, Ramazan ayının birlik ve beraberlik ayı olduğunu vurguladı.

  • Trabzon'da Aile Sağlığı Merkezleri ve 112 Acil Sağlık Hizmet Binaları İnşa Ediliyor
    20:23 Trabzon'da Aile Sağlığı Merkezleri ve 112 Acil Sağlık Hizmet Binaları İnşa Ediliyor

    Trabzon'un Maçka, Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerinde aile sağlığı merkezleri ile 112 acil sağlık hizmet binalarının inşası devam ediyor. Maçka ilçesindeki inşaatın 15 Nisan'da tamamlanması planlanırken, Akçaabat ilçesindeki iki aile sağlığı merkezi ve acil sağlık hizmetleri binasının tamamlanmasıyla kısa sürede hizmete başlayacağı belirtildi. Çarşıbaşı ilçesinde ise Yavuz Aile Sağlığı Merkezi binasının tamamlanma tarihi 26 Nisan olarak açıklandı.


Advertisement