Saraybosna'da Tomaşitsa-Ölüm Madeni Konulu Oturum Düzenlendi - Son Dakika
Güncel

Saraybosna'da Tomaşitsa-Ölüm Madeni Konulu Oturum Düzenlendi

Saraybosna\'da Tomaşitsa-Ölüm Madeni Konulu Oturum Düzenlendi

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da, 'Tomaşitsa-Ölüm Madeni' konulu açık oturum düzenlendi.

13.12.2013 17:45  Güncelleme: 17:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da, "Tomaşitsa-Ölüm Madeni" konulu açık oturum düzenlendi.

Boşnak Aydınlar Kongresi Konseyi binasında düzenlenen açık oturuma, Boşnak Aydınlar Kongresi Konseyi Genel Sekreteri Emir Zlatar, Bosna Hersek Kayıp Kişiler Enstitüsü (INO) Müdürü Amor Maşoviç ve Yönetmen Avdo Huseinoviç katıldı.

Huseinoviç, burada yaptığı konuşmada, savaş sırasında öldürülüp, topluca gömülen 400'e yakın Boşnak ve Hırvat'ın cesedinin bulunduğu Tomaşitsa'daki toplu mezarın, bölgede Sırp olmayan sivil halka yönelik soykırım yapıldığını göstergesi olduğunu savundu.

Siyasetçilerin, Tomaşitsa'da bulunan toplu mezara ilgisiz davrandığını ifade eden Huseinoviç, "Kazı çalışmalarında kullanılan kepçelerden birinin parasını kurban yakını ailelerin karşılıyor olması gerçeği, aslında Tomaşitsa'nın hiçkimsenin umrunda olmadığının göstergesi" dedi.

Tomaşitsa'da cesetleri bulunan kurbanların öldürülmesi konusunda hala hiçkimsenin yargı önüne çıkarılmadığını söyleyen Huseinoviç, bu bölgede işlenen ve bin 800 sivilin hayatına mal olan suçlara 2 binden fazla Sırp askerinin iştirak ettiğini iddia etti.

-"Tomaşitsa'nın, dünya tarihinde benzeri yok"

Zlatar da  "Tomaşitsa'nın, dünya tarihinde benzeri yok" diye konuştu.

Tomaşitsa'nın sadece kurban yakınlarını değil, aynı zamanda devleti de ilgilendiren bir mesele olduğunu belirten Zlatar, yöneticilerin Tomaşitsa konusunda daha hassas olması gerektiğini söyledi.

Zlatar, Bosna Hersek'te, hayvanları korumaya yönelik bir yasa bulunmasına karşın, savaş mağdurlarının korunmasına yönelik bir yasa olmadığını kaydetti.

Tomaşitsa'daki kazı çalışmalarını yürüten Maşoviç ise 460 sivile ait cesedin çıkarıldığı Tomaşitsa'daki toplu mezardan, yaklaşık 200 cesedin daha çıkarılmasını beklediklerini kaydetti.

Bosna Hersek'in kuzeyindeki Priyedor kenti yakınlarında bulunan Tomaşitsa'daki toplu mezarda, 2006 yılında çıkarılanlarla birlikte, 800'ün üzerinde ceset kalıntısına ulaşılmıştı. - Federation of Bosnia and Herzegovina

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Saraybosna'da Tomaşitsa-Ölüm Madeni Konulu Oturum Düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement