Sarayiçi, Mülteci Kampına Dönüştü - Son Dakika
Güncel

Sarayiçi, Mülteci Kampına Dönüştü

Sarayiçi, Mülteci Kampına Dönüştü

Avrupa ülkelerine gitme umuduyla 6 gün önce Edirne'ye gelen Suriyeli sığınmacılar, tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapıldığı Sarayiçi Er Meydanı'na yerleştirildi.

20.09.2015 13:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa ülkelerine gitme umuduyla 6 gün önce Edirne'ye gelen Suriyeli sığınmacılar, tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapıldığı Sarayiçi Er Meydanı'na yerleştirildi. Mülteci kampına dönen Sarayiçi'nde sığınmacılar kurdukları çadırlarda ve battaniyeler üzerinde uyudu. Sığınmacıların 28 saat eylem yaparak kapattığı TEM yolu, dün geceden itibaren yeniden trafiğe açılırken, yolu kapatıp sığınmacıların yönlendiren, jandarma ve polis barikatlarına saldırdığı tespit edilen Nurettin Hamza ve Muhammed İyad Al Jabiri'nin de aralarında bulunduğu 30 kişi, Osmaniye'deki kamplara gönderildi.

Yaşadıkları ülkelerden ekonomik koşullar ya da iç savaş nedeniyle kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler'in Yunanistan'a geçme hayali, bu kez tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapıldığı Sarayiçi'nde noktalandı. Geçen Pazar gecesi, otobüslerle Edirne'ye gelerek Yunanistan'ın kendilerine sınırı açacağı umudunu taşıyan yaklaşık 2 bin kadar Suriyeli TEM otobanı Edirne gişelerine 1 kilometre kala durdurulmuş, 4 günlük bekleyişin ardından yeniden yürüyüşe geçmişti. TEM otobanında jandarma ve polis ekiplerince durdurulan sığınmacılar Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne Emniyet Müdürü Armağan Adnan Erdoğan ve Jandarma Komutanı Albay Kamuran Ersan'ın yoğun ikna çabaları sonucu 28 saatlik otoban kapatma eyleminin ardından dün gece Tarihi Kırkpınar Güreşleri'nin yapıldığı Sarayiçi'ne götürüldü.

30 TEMSİLCİ OSMANİYE'YE GÖNDERİLDİ

TEM otobanında sığınmacıları yönlendiren, Yunanistan'a yürümek için kışkırtan, polis ile jandarma ekiplerine saldırdığı tespit edilen, taşkınlık yapan aralarında Nurettin Hamza ve Muhammed İyad Al Jabiri'nin de aralarında bulunduğu 30 temsilci güvenlik güçleri tarafından Osmaniye'deki kamplara gönderildi. Edirne'deki aileleri de çocuklarının Osmaniye'ye gönderildiğinin söylenmesi üzerine kampa dönmek istediklerini iletti. Polis ve jandarma ekipleri temsilcilerin yaklaşık 150 kişilik ailelerini de otobüslerle Osmaniye'deki Suriyeliler kampına götüreceği öğrenildi.

ÇOCUKLAR ŞİMDİ DAHA MUTLU

Sığınmacıların kilometrelerce yürümesi, TEM otobanında sabahlaması en çok yanlarındaki bebek ve çocukları etkiledi. Asfalt üzerinde uyumak zorunda kalan, çoğu zaman ailelerin derneklerinin dağıttığı yardımları almak istememeleri üzerine aç kalan Suriyeli çocukların, Sarayiçi'nde yüzleri gülmeye başladı. Çimenlik alanlarda ve çocuk parklarında vakit geçiren Suriyeli çocuklar, günlerdir süren bekleyişin ardından ilk kez çocukluklarını yaşamaya başladı.

MERCİMEK KUYRUĞU

Sarayiçi'ne gelen insani yardım derneklerinin yanı sıra Vakıflar Edirne Bölge Müdürlüğü tarafından ihtiyaçları karşılanan Suriyeli sığınmacılar, sabah uyandıklarında önce güreşlerin yapıldığı stadyumdaki tuvalet ardından da dağıtılan kahvaltı için 'mercimek çorbası' kuyruğuna girdi. Yüzlerce Suriyeli uzun kuyruklarda sabah kahvaltısı için dağıtılan mercimek çorbası, ekmek ve suyu alabilmek için dakikalarca kuyrukta bekledi.

BAŞBAKAN İLE GÖRÜŞEN TEMSİLCİLER EDİRNE'YE DÖNDÜ

Edirne ve İstanbul'da son 6 gündür süren sığınmacıların sorunlarını dinlemek için Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suriyelilerin temsilcilerini Çankaya'da kabul etmişti. Dün akşam ki görüşmenin ardından temsilciler sığınmacıların kaldığı Sarayiçi'ne döndü. Başbakan Davutoğlu ile yaptıkları görüşmeyi sığınmacılara anlatan Fadi Alhoussin ve Yaser Alsaleh, sorunlarının Birleşmiş Millet Genel Kurulu'nda Başbakan Davutoğlu tarafından gündeme getirileceğini ifade ederek, "Başbakan, Salı günü Birleşmiş Milletler toplantısında gündeme getirecek. Çarşamba günü karar verilecek. Bizlerde o güne kadar bekleyeceğiz. Biz Türkiye'ye çok teşekkür ederiz. Bizim yaptığımız eylem sesimizi dünyaya duyurmak içindi. Tüm dünyaya haber vermek için bekliyoruz. Bizler müjdeli bir haber için bekliyoruz" diye konuştu.

UMUTLARINI KAYBETMEDİLER

Suriyeli sığınmacılar Yunanistan'ın kendilerine sınırı açacağı ve Almanya'ya gideceği umudunu hala taşıyor. Gelecek mutlu bir haberi beklediklerini ifade eden Suriyeliler, "Yunanistan sınırı açacak ve biz Almanya'ya gideceğiz inşallah" dedi.

Avrupa ülkelerine gitme umuduyla Edirne'ye gelen 200 kadar Suriyeli kent merkezindeki İlhan Koman parkında, yaklaşık 1300 sığınmacının da Sarayiçi mevkiindeki bekleyişleri sürüyor. - Edirne

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Sarayiçi, Mülteci Kampına Dönüştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement