Sarayönü'nde 2 Bin Gebe Süt Sığırı Dağıtılacak - Son Dakika
Yerel

Sarayönü'nde 2 Bin Gebe Süt Sığırı Dağıtılacak

Sarayönü Süt Üreticileri Birliği tarafından ilçeye 2 bine yakın gebe büyükbaş hayvan getirecek.

24.12.2014 09:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sarayönü Süt Üreticileri Birliği tarafından ilçeye 2 bine yakın gebe büyükbaş hayvan getirecek.

Sarayönü Süt Üreticileri Birliği İktisadi İşletmesi ile Ziraat Bankası arasında yapılan protokol neticesinde hayvan alımı için üreticilere kredi desteği sağlanıyor. Birliğin garantörlüğünde yurt içindeki çiftliklerden toplam 2 bin civarında gebe düve alımı yapılacak. Alımlardan ilki gerçekleştirildi. Sarayönü'ne 30 adet gebe büyükbaş hayvan getirilerek üreticilerin evlerine teslim edildi.

Birlik Başkanı Mustafa Erdoğdu, ilçedeki hayvan varlığını ve süt üretimini ciddi derece arttırması hedeflenen çalışma hakkında bilgi verdi.

Sarayönü'nde hayvancılığın ve süt üretiminin gerilediğini gördüklerini ve Birlik olarak süt potansiyelini artırmak için bir çalışma başlattıklarını ifade eden Erdoğdu, şunları kaydetti:

"Değerlendirmelerimiz ve üreticilerimizin talebi doğrultusunda hayvan alımı ile Sarayönü'nü süt üretiminde daha yukarılara taşıma kararını aldık. Bunun için Ziraat Bankası ile görüşerek üreticimize uygun kredi desteği sağlamak için masaya oturarak protokol imzaladık. Protokol çerçevesinde banka tarafından üreticilerimize hayvan başına 4 bin 500 lira kredi desteği veriliyor. Üretici bu değerin üzerinde bir hayvan almak istediğine, kalan kısmını öz sermayesinden karşılıyor. Her üretici 10 adet hayvan alabilecek. Kredi ödemeleri süt paralarından 5 yıl süreyle aylık kesintiler halinde tahsil edilecek."

İlk etapta 30 adet gebe büyükbaş hayvanının ilçeye getirildiğini anlatan Erdoğdu, bu hayvanların 4-5-6-7 aylık gebe düveler olduğunu, hepsinin ultrasonla tek tek kontrolden geçirilerek alındığını aktardı.

Erdoğdu, "Tanesini 5 bin liraya aldığımız düvelerin 4 bin 500 lirasını banka kredisi,  500 lirasını ise üretici öz sermayesinden karşıladı. Hayvanlarımızın tamamı suni tohumla belgeli ve mavi sertifikalı. Şu anda 7 üreticimiz daha hazır bekliyor. Önümüzdeki hafta tekrar çiftçilerimizle birlikte Trakya'ya giderek seçtiğimiz hayvanları ilçemize getireceğiz. Ayrıca 80 üreticimiz daha şu anda evraklarını hazırlıyor" dedi.

-Hedef süt üretim kapasitesini 50 tona çıkarmak

Belli şartları sağlayan üreticilerin hayvan alabileceğini anlatan Erdoğdu, "Mandırası yüzde 60 işletmeye açık olan, faal olarak birliğimize süt veren üreticilerimiz bundan yararlanabiliyor. İlçemizde 3 bin 500, 4 bin civarında hayvan varlığı bulunuyor ve günlük süt üretimi 25 ton. İlçemize 2 bin adet gebe düvenin daha girmesiyle üretim kapasitemizi 50 tona çıkarmayı hedefliyoruz. Bizim buradaki en temel amacımız ilçemizdeki hayvan varlığını ve süt üretim kapasitesini arttırmak" şeklinde konuştu. - Konya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Sarayönü'nde 2 Bin Gebe Süt Sığırı Dağıtılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement