Sarıçam'da Sel Tehlikesine Önlem - Son Dakika
Yerel

Sarıçam'da Sel Tehlikesine Önlem

Sarıçam\'da Sel Tehlikesine Önlem

Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (ASKİ), Sarıçam Bucak Deresi Islahı, Buruk Kanalizasyon Kolektörü ve Akıncılar Yağmur Suyu Kolektörü hizmetleriyle ilgili toplu temel atma töreni gerçekleştirildi.

19.05.2015 17:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (ASKİ), Sarıçam Bucak Deresi Islahı, Buruk Kanalizasyon Kolektörü ve Akıncılar Yağmur Suyu Kolektörü hizmetleriyle ilgili toplu temel atma töreni gerçekleştirildi. Adana Büyükşehir Belediyesi'nin 2018'a kadar il genelinde vereceği toplam 800 kilometrelik kanalizasyon ve içme suyu şebekesi hizmetinin ilk dilimi olarak temeli atılan projeler tamamlandığında, Sarıçam'ın yıllarca kanayan yarası olan su baskınları sorunuyla ilgili önemli yol alınmış olacak.

Sarıçam Kozan Yolu üzerinde düzenlenen temel atma törenine Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ, ASKİ Genel Müdürü Rahmi Pekar, belediye meclis üyeleri, Büyükşehir Belediyesi'nden çok sayıda bürokrat, muhtarlar ve Adanalılar katıldı.

Temeli atılan projelerle ilgili bilgi veren ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Yüksel Durna, "2014'te yaklaşık 210 km şebeke döşedik. 2015'te en az 300 km kanalizasyon ve 500 km içme suyu şebekesi olmak üzere, toplamda 800 km şebeke döşeyerek Türkiye'de rekor kırmak istiyoruz. Temelini attığımız proje 15 km'lik bir şebeke. Proje tamamlandığında Sarıçam ve Yüreğir'in altyapı problemleri büyük oranda giderilmiş olacak" dedi.

"SU VE KANALİZASYON SORUNU ORTADAN KALDIRILIYOR"

Seyhan'da Metal Sanayi Sitesi'nde Perşembe günü 20 kilometrelik drenaj kanalının temelinin atılacağını duyuran Yüksel Durna, yine Oto Tamirciler Sitesi'ndeki altyapı çalışmaları tamamlandığında, bir çok büyük fabrikayı da içende barındıran bir bölgenin sorunlarının azalacağını açıkladı. Durna, "Toplamda 45 kilometrelik bu projelerin ihalelerinin fiyatı yaklaşık 60 milyon lirayken, biz şeffaf ve açık ihalelerle 21 milyon liraya bu işi tamamlayacağız. Pazar günü de Göller Yaylası'na su getirecek projenin temelini atacağız ve yayla yaz ortasında suya kavuşacak. 26 Haziran'da Karataş İçme Suyu Projesi'nin ihalesi gerçekleştirilecek ve Çatalan suyu ilçeye gidecek. Kuzey Doğu Adana İçme Suyu Projesi ile de Sarıçam'ın üst köyleri Çatalan suyuna kavuşacak. Adana'nın tamamının konuyla ilgili bilgi haritası çıkarılıyor ve 2018'e kadar su ve kanalizasyon sorunu ortadan kaldırılacak" diye konuştu.

ASKİ Genel Müdürü Rahmi Pekar da, 2015 Ocak ayından itibaren sürdürülen çalışmaların meyvelerini almaya başladıklarını kaydederek, temeli atılan projeler tamamlandığında Sıraçam'da orta ve üst düzey yağmurlarda sel sorununun yaşanmayacağını ama felaket boyutlarındaki yağmur için önlem almanın kolay olmadığını anlattı.

"TARİHİMİZİ VE TALİHİMİZİ BAŞKAN SÖZLÜ'YLE DEĞİŞTİRİYORUZ"

Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ ise şunları söyledi:

"30 Mart öncesi Sarıçam'ın tarihini ve talihini değiştirmeye talibiz demiştik. Göreve başladıktan hemen sonra Adana'da yaşanan sel felaketinde 200 ev su altında kaldı, canlı hayvanlar telef oldu. Her yağmurla birlikte Sarıçam'da tedirginlik başladı. Belediye olarak aniden oluşabilecek bir sel felaketi için tedbir olarak gece nöbetlerine başladık. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Hüseyin Sözlü, afet yerini gezerken ASKİ'ye gerekenin yapılması talimatını verdi. 1 yıl dolmadan Büyükşehir ve ASKİ, Sarıçam Deresi'ni ıslah edecek projenin ve Sarıçam Kolektörü'nün temelini atarak sorunu çözme yolunda adım attı. Kendilerine teşekkür ediyorum."

"DERE YATAKLARI İŞGAL EDİLMEMELİ"

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana'da geçen yıl yaşanan sel felaketinin, metropol kente yakışmadığını ifade ederek, "1 yıl önce yağmur suları nedeniyle Sarıçam'da sel baskını yaşandı, hayvanlar telef oldu, evleri su bastı. Metropolün göbeğinde, Adana'nın yeni gelişim aksı Sarıçam'da, 21. yüzyılda böyle bir talihsizlik yaşadık. Sel felaketi dünyanın en modern ülkelerinde de olur ama göz göre bir dere yatağını kapatmak, onun havzasını işgal etmek, zamanında yapılan yanlış tercihlerdir. Burada dere yatağının daraltılmış olması ve daha sonra inşaat molozlarının dere yatağında birikmesi, kimi zaman da derenin önüne duvar gibi yapıların inşa edilmesi göz göre göre lades dedirten durum oluşturmuş. ASKİ çalışanlarına çok teşekkür ediyorum. Nihayetinde ASKİ, Adana'nın hem şehir merkezinde hem de Büyükşehir sınırının yeni genişlediği alanlarda, ilçelerde, köylerde, özellikle henüz içme suyu bulunmayan köylerde önemli hizmetler yaptı ve 2015 yılı itibariyle inşallah içme suyuyla ilgili tek problem yaşanmayacak. Geliştirme, iyileştirme, gelecekle ilgili plan yapma çabalarımız olacak ama susuzlukla ilgili bir ifade bundan sonra Adana halkının ifade kavramları içinde yer almayacak" dedi.

"ADANALILAR NE İSTİYORSA GERÇEKLEŞECEK"

Başkan Hüseyin Sözlü, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Belediye ve ASKİ'nin yeni yasayla hizmet alanı genişledi. Büyükşehir'in, İl Özel İdaresi'nden gelen bütçe aktarımıyla bu hizmetleri yapması mümkün değil. Arkadaşlarımızdan Allah razı olsun, var olan gelirlerimizi verimli kullanıyorlar. Bugün işte burada söylediler; 60 milyon liralık keşif bedelli işi, açık rekabet usulüyle 21 milyon lira gibi bir rakamla gerçekleştiriyoruz. Daha 1 ay olmadı, Büyükşehir Belediyesi, ilçe merkezlerinden köylere doğru bin 200 km yol inşatını 2 parçada yaptı. 110 milyon lira keşif bedelli işi, 29 milyona ve 30 milyon liraya iki parçada ihale bedelleriyle verdi. Biz rekabete açık, kaynağı halk için kullanan ve verimliliği de esas alan bir anlayışla çalışıyoruz. Geçmiş dönemden, metro da dahil olmak üzere oldukça borçlu bir belediyeyi devraldık. Kaynağımızı halk için kullanan bir anlayışla çalışıyoruz. Türkiye'de en borçlu belediyelerden birisiyiz ama hiç enkaz edebiyatı yapmadık. Çünkü size olan hizmet aşkımız, Adanamıza olan muhabbetimiz ve sevgimiz mazeret değil, hizmet üretmeyi emrediyor. Biz ne isterseniz onu yapacağız. Hiç bir mazeret bizim için geçerli değil. Göller Yaylası'na ASKİ su götürüyor. 5 yıl önce 40 milyon liraya yapılmış bir proje. Kimse o dönem için 40 milyonu telaffuz bile edemiyor ve kaynak bulamıyor. Biz henüz aday adayıyken gittik ve seçerseniz su işini çözeriz dedik. Geldik ve sözümüzde durduk, projeleri yeniden revize ettik. Yeni kaynak bulduk, sahayı kısalttık. 5 yıl önceki rakamlara göre 40 milyon lira olarak hesaplanan bir proje bugünkü reel rakamlarda 150-200 milyon lira gibi bir rakam tutar. 5 yıl önce 40 milyon liraya yapılamayan işe, anahtar teslim 7 buçuk milyon liraya gerçekleştirdik. Karaisalı'dan Kızıldağ'a 1950'lerde bir yol açılmış ve 2 araba sağmıyordu. 100 milyon liralık projeyi yine azmimizi ve millete olan hizmet isteğimizi ortaya koyarak, 10 milyon liradan daha az bir rakama gerçekleştirdik. 1 yılda çok iş yaptık ve 4 yılda daha işler yapacağız. Rehabilitasyon devam ediyor, ASKİ'nin ve Büyükşehir Belediyesi'nin gelirleri artıyor. Bürokratlarımız, mesai arkadaşlarımız hızıma uydular, kendilerine teşekkür ediyorum. Hizmet üretme noktasında kaynaksızlık gibi bir mazeretin arkasına sığınmıyorum. Bütçemizin sınırlarını biliyoruz fakat buna rağmen yola çıkıp ne ihtiyaç varsa gideriyoruz. Adanalılar ne istiyorsa gerçekleşecektir. Bununla ilgili bir tereddüdü olmasın kimsenin." - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sarıçam'da Sel Tehlikesine Önlem - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement