Sarıkamış Şehitlerini Anma ve Top Yolu Yürüyüşü Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Sarıkamış Şehitlerini Anma ve Top Yolu Yürüyüşü Yapıldı

Sarıkamış Harekatı şehitlerini anmak için düzenlenen ve 4 gün devam eden "Sarıkamış Şehitlerini Anma ve Top Yolu Yürüyüşü" Erzurum'un Şenkaya ilçesinde tamamlandı.

24.08.2014 12:08  Güncelleme: 15:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sarıkamış Harekatı sırasında şehit olanları anmak için organize edilen "Sarıkamış Şehitlerini Anma ve Top Yolu Yürüyüşü" tamamlandı.

Arama Kurtarma Derneği (AKUT) üyeleri, Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez ve askerlerin de aralarında bulunduğu 70 kişilik grup, Erzurum'un Narman ilçesine bağlı Çimenli köyü güzergahından başlayan ve üç gece 4 gün devam eden 70 kilometrelik yürüyüşü, Şenkaya ilçesinin Gaziler köyü şehitlik anıtında düzenlenen törenle tamamladı.

Törene Şenkaya Kaymakamı Murat Şener, Şenkaya Belediye Başkanı Görbil Özcan, Sarıkamış Belediye Başkanı Göksal Toksoy, Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Rektörü Prof.Dr. Sami Özcan, Kars il genel meclisi üyeleri, Sarıkamış belediye meclisi üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Prof. Dr. Bingür Sönmez, yaptığı konuşmada, 1914-1915 yıllarında 29'uncu tümenin Narman'ın çimenli köyünden başlayıp 65 kilometre yürüyerek Sarıkamış'a geldiği yürüyüşü sembolize etmek amacıyla bir araya geldiklerini söyledi.

Sarıkamış Şehitlerini Anma ve Top Yolu Yürüyüşü'nün bu yıl altıncısını gerçekleştirdiklerini belirten Sönmez, şöyle devam etti:

"Top yolu dediğimiz bu güzergahta 29'uncu tümenin askerlerinin yarısı bu yolda şehit olmuş. Her taraf şehitliklerle dolu. Yürüyüşe katılan harita mühendisi emekli bir komutanımız da mevcut şehitliklerin yerleri ile birlikte, dağdaki sahipsiz şehitliklerin yerlerini tespit etti. Dağlar soğuk, karanlık ve acımasız, hakikaten çok yorulduk. İşin dehşetini bir kez daha yaşadık. Biz bunu yaşadıysak onlar bin mislini yaşamışlardır. Hepsinin ruhları şad olsun"

AKUT Erzurum Grup Sorumlusu Bünyamin Akbulut da şehitlerin yolundan giderek bir kez daha ruhlarını şad ettiklerini, yürüyüşün anlamına uygun şekilde tamamlandığını ifade etti.

Akbulut, "Yürüdüğümüz yol basit bir yol değil. Türkiye'de herkesin, her dağcının, her insanın yürüyebileceği bir yol değil. En azından burada ikmal sıkıntısı var, su sıkıntısı var. Ama bütün bunlara rağmen gayet keyifli ve güzel bir yürüyüş oldu" diye konuştu.

Yürüyüş grubuna katılan şehit torunu 75 yaşındaki Kemal Sakarya ise top yolu yürüyüşüne üçüncü kez katıldığını söyledi.

Sarıkamış Harekatı'nın Türkiye'deki hemen her alilenin hayatına dokunduğunu vurgulayan Sakarya, şunları kaydetti:

"Bunun çok önemli tarihsel olgu olduğunu düşünüyorum. Sarıkamış'ta savaşarak, donarak şehit olan 90 bin mehmetçiğin yaşadığı bu olayı kamuoyumuzun yeterince bilmediğini düşünüyorum. Yürüyüşe katılmamın bir nedeni de Sarıkamış'ta askerliğimi yapmış olmamdır. Ayrıca Bingür hocamızın başlatmış olduğu bu etkinliğe küçücük bir katkı sağlamak istedim. Gençlerimize bu sisli kalmış tarihimizin bölümünü aktardıkça, kanıtlarıyla gösterdikçe, hatta önemini anlattıkça, inanıyorum ki ileriki yıllarda bu gelenekselleşerek devam edecek."

Konuşmaların ardından şehitler için Kur'an-ı Kerim okundu, dua edildi.

Törenin ardından Gaziler köyüne inen yürüyüş grubu için Şenkaya Kaymakamlığı ile belediye başkanlığının organize ettiği cirit gösterisi düzenlendi. Heyecanlı ve renkli cirit gösteresinden sonra katılımcılara Gaziler Köyü İlkokulunda yöresel yemekler ikram edildi.

Daha sonra Sarıkamış'a gelen yürüyüş kafilesi buradaki Divik Yayla, Tekçam, Yukarı Sarıkamış ve Hamamlı Şehitliği ile Allahu Ekber Şehitlik anıtını ziyaret etti.

Sarıkamış Belediye Başkanı Göksal Toksoy tarafından kayak merkezindeki bir otelde yürüyüşe katılanlara belgeleri verildi. - Kars

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sarıkamış Şehitlerini Anma ve Top Yolu Yürüyüşü Yapıldı - Son Dakika


Advertisement