Sarımsaklı Plajı Kirlilikten Kurtulacak - Son Dakika
Güncel

Sarımsaklı Plajı Kirlilikten Kurtulacak

Sarımsaklı Plajı Kirlilikten Kurtulacak

Türkiye'nin en güzel plajları arasında yer alan deniz ve kumuyla dünyaca tanınan Ayvalık'taki Sarımsaklı Plajını kirleten Nikita Deresinin ıslahı için çalışmalar başladı.

19.01.2015 13:17  Güncelleme: 13:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SUAT SALGIN - Türkiye'nin en güzel plajları arasında yer alan, deniz ve kumuyla dünyaca tanınan Balıkesir'in Ayvalık ilçesindeki Sarımsaklı Plajı'nı kirleten, karışan arıtılmamış sular nedeniyle büyükbaş, küçükbaş hayvanlar ve balıkların ölümüne yol açtığı belirtilen Nikita Deresi'nin, ıslahı ve temizlenmesi için çalışmalar başlatıldı.

Ülkede zeytin ve zeytinyağı üretimi ile turizm açısından önemli konumda bulunan Ayvalık'ta, Ege Denizi'ne dökülen Nikita Deresi, kirliliği nedeniyle çevreyi, hayvanları ve turizmi olumsuz etkiliyor.

Türkiye'nin en güzel plajları arasında yer alan, deniz ve kumuyla dünyaca tanınan Ayvalık'taki Sarımsaklı Plajı'nı kirlettiği belirtilen derenin ıslahı ve temizlenmesi için çalışma başlatıldı.

Ayvalık Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Halil Coşkun, çevreyi tehdit eden Nikita Deresi'nin Küçükköy merasından geçtiğini belirterek, "Bu merada küçük ve büyükbaş hayvancılık yapan üreticiler, dereye boşaltılan atık sular nedeniyle büyük zorluklar yaşıyorlar" dedi.

Bölgenin göçmen kuşların da uğrak yeri olduğunu vurgulayan Coşkun, "Çevresel olarak göçmen kuşların etkilenmesiyle doğadaki diğer hayvanlar da bu etkilenmeden direkt olarak nasibini almaktadır. Dereden ağır metaller aktığı için insan yaşamı açısından da büyük risk bulunmaktadır" diye konuştu.

Sarımsaklı Plajı'nın bulunduğu Küçükköy Mahallesi'nde hayvancılık yapan Hüseyin Azizoğlu ise Nikita Deresi'ne zeytinyağı ve sabun imal eden fabrikaların, arıtma ünitesini kullanmadığını ileri sürdü. Küçükköy merasını boydan boya takip eden bu dereden hayvanlarının zehirli su içtiğini belirten Azizoğlu, "Zehirli maddeyle karışık bu suyu içen gebe hayvanlarımız düşük yapıyor. Bazı hayvanlarımız ölüyor. Bu dereden su içen hayvanlarımızdan sağdığımız sütü satıyoruz. Derenin döküldüğü noktada balık ölümleri de yaşanıyor" ifadesini kullandı.

"Nikita Deresi'nin ıslahı ve temizliği yapılacak"

AK Parti İlçe Başkanı Hakan Kayaalp, Nikita Deresi ile ilgili adımların atıldığını, çalışmaların başladığını söyledi.

İlçe teşkilatı olarak halktan gelen şikayetler üzerine harekete geçerek, dereyle ilgili sorunun çözümlenmesi için Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur'a konuyu taşıdıklarını anlatan Kayaalp, şunları kaydetti:

"Başkanımız bize tam destek verdi. Bu derede sanayi atıklarının eskiden kalma kimyasallarla şişerek denize doğru gittiğini tespit ettik. Bu durum denizimizi, plajımızı kirletiyor, hem de çevreye ciddi zararlar veriyor. Son derece çirkin bir görüntüyü de beraberinde getiriyor. Projelendirme talimatı verildi, çalışmalar başladı. Nikita Deresi'nin ıslahı ve temizliği yapılacak."

Kayaalp, Nikita Deresi aracılığıyla atık suların, 7 kilometrelik uzunluğuna sahip dünya harikası Sarımsaklı Plajı'na dökülmesinin engelleneceğini belirterek, böylece bölgenin kurtarılarak turizmden daha fazla faydalanılacağını söyledi. - Balıkesir

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sarımsaklı Plajı Kirlilikten Kurtulacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement