Sason'da İpek Böceği Yetiştiriciliği Yaygınlaşıyor - Son Dakika
Yerel

Sason'da İpek Böceği Yetiştiriciliği Yaygınlaşıyor

Sason\'da İpek Böceği Yetiştiriciliği Yaygınlaşıyor

Batman’ın Sason ilçesinde 5 yıl önce 3 aile ile başlayan ipek böceği yetiştiriciliği, ailelerin geçim kaynağı haline gelmeye başladı.

14.06.2016 17:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Batman'ın Sason ilçesinde 5 yıl önce 3 aile ile başlayan ipek böceği yetiştiriciliği, ailelerin geçim kaynağı haline gelmeye başladı. Devlet tarafından desteklenince şuan 40 aile geçimini sağlıyor.

Sason'a bağlı Karşıyaka ve Dereköy köyünde ipek böceği yetiştiriciliği ile uğraşan vatandaşlar, kozanın veriminden oldukça memnun. Daha önce bölge köylerinde yaşayan insanların tütün ekimi ile meşgul olduğunu, ancak sonraları tütünün men edilmesiyle alternatif tarım ürünlerine yöneldiğini belirten Koza yetiştiricilerinden Kubettin Yıldırım, bazı yerlerde çilek ekiminin yapılmaya başlandığını söyledi. Yıldırım, "Çilek ekiminde sonra ikinci veyahut üçüncü alternatif olarak ipek böceği yetiştirmeyi planlıyoruz. Dut ağacının olduğu yerde ekim yapılırsa bu aileye kaynak sağlar. Bir de bunların uzun vadede bir çalışma durumu yok, sadece 30 ile 40 günlük bir çalışma durumundan sonra bunlar elde edilir. Bir de istediğimiz şu; gerçekten bunlara prim anlamında olsun veyahut da diyelim ki bunların bölgemizde, ilçemizde gelişmesine dönük dut ağacı veyahut da dut ağacına dönük teşviklerin yapılması dönüşebilir. Onun için bu isteklerimiz de olmuş olacaktır. Yani tavsiyemiz dut ağacı olan her köyde veyahut da her şahısların bu gibi durumlarda faydalanmasını istiyoruz" dedi.

Sason Koza Birliği Başkanı Mehmet Zülküf Aktaş ise, 3 aile ile başlanan koza yetiştiriciliğinde bu sayının 35 aileyi bulduğunu söyledi. İlçede 2010 yılından bu yana 3 adet besim evi yapıldığını dile getiren Aktaş, "Bu besim evlerinin artması iyidir, yalnız bunların etrafına kaplama dut bahçeleri yapılması gerekiyor ki daha yüksek ürün elde edilsin" dedi. - BATMAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sason'da İpek Böceği Yetiştiriciliği Yaygınlaşıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement