Savaş Mağdurlarının Yüzü Barınma Merkezlerinde Gülüyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Savaş Mağdurlarının Yüzü Barınma Merkezlerinde Gülüyor

Görüntü Dökümü : Altınözü Tekel Barınma Merkezi'nden detay Suriyelilerin günlük yaşamı Sarınma merkezindeki yaşam alanları, çamaşırhane, kurslar, sağlık merkezi, muayene olan çocuk Kampta kalan sığınmacılarla röportaj Savaş mağdurlarının yüzü barınma merkezlerinde gülüyor LALE KÖKLÜ/HALİT DEMİR - İç savaştan kaçarak sığındıkları Türkiye'de, kendileri için oluşturulan ve içerisinde her türlü yaşam alanı düşünülen barınma merkezlerinde kalan Suriyeliler, sunulan imkanlar için Türkiye'ye teşekkür ediyor.

10.01.2016 11:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Görüntü Dökümü :

Altınözü Tekel Barınma Merkezi'nden detay

Suriyelilerin günlük yaşamı

Sarınma merkezindeki yaşam alanları, çamaşırhane, kurslar, sağlık merkezi, muayene olan çocuk

Kampta kalan sığınmacılarla röportaj Savaş mağdurlarının yüzü barınma merkezlerinde gülüyor

LALE KÖKLÜ/HALİT DEMİR - İç savaştan kaçarak sığındıkları Türkiye'de, kendileri için oluşturulan ve içerisinde her türlü yaşam alanı düşünülen barınma merkezlerinde kalan Suriyeliler, sunulan imkanlar için Türkiye'ye teşekkür ediyor.

Türkiye'deki onlarca barınma merkezinden biri olan Hatay'ın Altınözü ilçesindeki Tekel Geçici Barınma Merkezi'nde de 13 bin metrekare alandaki 263 bölünmüş odayla, bin 345 Suriyeliye hayatlarına sürdürebilecekleri her türlü rahatlık sağlanıyor.

Barınma merkezinde, Türk Kızılayı tarafından yapılan çocuk dostu alanları, sağlık merkezi, pazar, çamaşır yıkama salonları, cami, kadınlara ve çocuklara özel el işi kursu alanlarıyla sığınmacılara adeta küçük bir şehir imkanı sunuluyor.

Ortalama 5-6 kişilik ailelerin rahatça kalabileceği, yanmaz malzemelerle yapılı bölünmüş odalarda, mutfaklar bulunuyor. Suriyeliler, burada, soğuk kış gecelerinde radyatörler yardımıyla ısınıyor.

Kamp müdürü Ercüment Ülkümen, AA muhabirine, Suriyelilerin savaşın ilk gününden bu yana en iyi imkanlarla misafir edildiğini söyledi.

Barınma merkezinde kalanların 725'inin çocuk, 321'inin ise kadın olduğunu belirten Ercüment, "Burada onların sağlığı ve rahatlığı için elimizden geleni yapıyoruz. Özellikle çocuklarımızın soğuk kış günlerinde, sıcak bir ortamda yaşayabilmesi için dağıtılan radyatör ısıtıcılarla onlara sıcak bir yuva imkanı sağlıyoruz. Sağlık merkezinde bulunan doktorumuzla, bebek veya çocuklarımızın en ufak bir rahatsızlığında müdahale ediliyor" diye konuştu.

Yaklaşık 10 gün önce 3 çocuğuyla barınma merkezine gelen Meryem İsmail ise savaşın son bulacağı umuduyla 5 yıldır ülkesini terk etmediğini ancak Cebel Ekrad'taki evinin bombalanmasıyla, kaçmaktan başka çaresinin olmadığını anlattı.

"Amacım namusumu ve çocuklarımı koruma altına almak"

Türkiye'ye sığındığını ve geride kalan eşinden de haber alamadığını belirten Meryem İsmail, şöyle devam etti:

"Rus uçakları bulunduğumuz bölgeye yağmur gibi bomba yağdırıyordu. Yanıma sadece çocuklarımı aldım ve kaçtım. Türkiye'ye sığınmamızın amacı, namusumu ve çocuklarımı koruma altına almak. Biliyoruz ki Türkiye bizim için tek güvenli ülke. Başka gidecek yerimiz yok. Buraya gelince çocuklarımla bana bir oda tahsis ettiler. Suriye'de bulunduğumuz yerden çok daha güvenli, çocuklarımın da sıhhati yerinde, her türlü ihtiyacımız karşılanıyor. Burada çocuklarım ölmeyecek. Bunu bilmek bir anne olarak bana yetiyor. Allah herkesten razı olsun."

Ziyad El Tab da Lazkiye'den 4 yıl önce geldiği Türkiye'de yaşlı annesi ve diğer aile bireyleriyle barınma merkezine yerleştiklerini aktardı.

Henüz bir aylık bebeği Meryem'in sevincini yaşayan baba El Tab, huzurlarının yerinde olduğunu ve kendilerine bu imkanlar sağlandığı için Türkiye'ye minnettar olduğunu belirtti.

Kendisi için en önemli unsurun ailesinin güvenliği olduğunu kaydeden El Tab, "Burada içimiz çok rahat. Eşim, yaşlı annem ve çocuklarım burada huzurlu. Türkiye'nin yaptığını kimse bize yapmadı. Kızım geçen ay dünyaya geldi. Doğumda bizden ücret almadılar, eşim çok rahat ve sağlıklı bir hamilelik geçirdi, ilaçlarımızı verdiler. Bebeğimle çok iyi ilgilendiler. Herkese çok teşekkür ederim" dedi.

Barınma merkezinin küçük konuğu Ela El Ced (11) ise onu en çok mutlu eden durumun eğitimine devam edebilmesi olduğunu söyledi.

Kendilerine sağlanan imkanlar için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a minnettar olduklarının altını çizen El Ced, "Biz burada misafiriz, savaş var diye kaçmak zorunda kaldık. Bizi ağırladığınız için teşekkür ederim" diye konuştu.

Savaş Mağdurlarının Yüzü Barınma Merkezlerinde Gülüyor
Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Savaş Mağdurlarının Yüzü Barınma Merkezlerinde Gülüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement