Savaş Mağduru 11 Kadın Aynı Evde Buluştu - Son Dakika
Güncel

Savaş Mağduru 11 Kadın Aynı Evde Buluştu

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan 11 Suriyeli kadın, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde hayırsever bir kadın tarafından kiralanan evde hayata tutunmaya çalışıyor.

15.06.2016 11:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CEM GENCO - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan 11 Suriyeli kadın, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde hayırsever bir kadın tarafından kiralanan evde hayata tutunmaya çalışıyor.

Suriye'deki iç savaşın mağdurları arasında yer alan kadınlar, yaşadıkları acılara rağmen çocukları ve gelecekleri için mücadele ediyor. Kimi eşini, kimi çocuklarını veya yakınlarını kaybeden kadınlar, zor da olsa yaşama tutunuyor.

Ülkelerinde rejim güçlerinin hava saldırıları ve çatışmalar nedeniyle bazıları uzuvlarını kaybeden kadınlar, Reyhanlı'da kötü günlerini unutmaya çalışıyor.

İlçede hayırsever bir kadın tarafından kiralanan üç odalı evde kalan Suriyeli 11 kadın da yeni yaşamlarında ayakta kalabilmek için birbirlerine destek oluyor.

Suriyelilerden 20 yaşındaki Fida el-Hasan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İdlip kentinde evlerine varil bombasının isabet etmesiyle iki kardeşinin öldüğünü, kendisinin sağ bacağını kaybettiğini söyledi.

Ülkesinde yaşama şansı kalmadığı için Türkiye'ye geldiğini anlatan Hasan, "Olay sonrası tekerlekli sandalyeye mahkum oldum. Acılarımızı unutmanın imkanı yok, daha hiçbir şeyin acısı dinmeden babamı da keskin nişancıların kurşunlarıyla kaybettik." dedi.

Hasan, 3,5 aydır Reyhanlı'da bulunduğunu belirterek, "Burada benim gibi savaşın hayatını kararttığı Suriyeli kadınlarla kalıyorum. 3 evladım ile annem ülkede kaldı ve uzun süredir görüşemiyorum. Hayata evlatlarım için tutunuyorum. Bir gün çocuklarımla bir arada olacağım günlerin hayaliyle kendimi teselli ediyorum." diye konuştu.

Başhemşire yatağa mahkum kaldı

Suriye'de birçok yaralının tedavisine yardım eden 38 yaşındaki başhemşire Feyha Abide de evine varil bombası isabet etmesi sonucu felç olduğunu dile getirdi.

Vücudunun birçok yerine gelen şarapnel parçaları nedeniyle yatağa mahkum kaldığını anlatan Abide, "Humus'ta insanların yardımına koşuyordum ancak savaş beni de hedef aldı. 5 ay önce kaldığım evin üzerine isabet eden varil bombaları yüzünden o günden bu yana ayağa kalkamadım." dedi.

Sağlığına kavuşup tekrar ülkesinde şifa dağıtmak istediğini kaydeden Abide, 4 aydır Reyhanlı'da kendisi gibi yaralı Suriyeli kadınların bulunduğu evde kaldığını ifade etti.

Estetik ameliyatı olmak istiyor

Evlerine varil bombası isabet etmesi sonucu üst dudağı yanan 20 yaşındaki Hüda el Dağ da yakınlarının yardımlarıyla Reyhanlı'ya getirildi.

Hayırsever tarafından kiralanan eve sığınan Dağ, "6 aydır Reyhanlı'dayım. Suriye'de hayatım bitti. Aynaya bakmak dahi istemiyorum. Sesimi duyanlara sesleniyorum ve estetik ameliyatı olmak istiyorum." diye konuştu.

Dağ, günün büyük bölümünü aynı evi paylaştığı kadınlarla geçirdiğini ve ağır yaralılara yardım etmeye çalıştığını söyledi.

Beline gelen şarapnel parçalarının felç bıraktığı 57 yaşındaki Fehmiye Şahan da yaralandığı olayda 2 evladının hayatını kaybettiğini belirtti.

Yaşadığı acı günleri unutmaya çalışan Şahan, 1 yıldır Reyhanlı'da kendisi gibi savaş mağduru kadınlarla birbirlerine destek olarak yaşam mücadelesi verdiklerini anlattı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Savaş Mağduru 11 Kadın Aynı Evde Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement