Savaş Mağduru Engelliler Uluslararası Zirve Programı" - Son Dakika
Güncel

Savaş Mağduru Engelliler Uluslararası Zirve Programı"

Savaş Mağduru Engelliler Uluslararası Zirve Programı"

Savas¸ magˆdurlarıyla ilgili mevcut durum, sorunlar ve c¸o¨zu¨m o¨nerilerinin degˆerlendirileceği "Savaş Mağduru Engelliler Uluslararası Zirve Programı" başladı.

18.02.2017 13:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Savas¸ magˆdurlarıyla ilgili mevcut

durum, sorunlar ve c¸o¨zu¨m o¨nerilerinin degˆerlendirileceği "Savaş Mağduru Engelliler Uluslararası Zirve Programı" başladı.

Destekli Yas¸am Strateji, Aras¸tırma ve Uygulama Merkezi (DEYSAM) koordinato¨rlu¨gˆu¨nde yapılan, Sagˆlık Bakanlıgˆı, Ku¨ltu¨r ve Turizm Bakanlıgˆı, I·stanbul Bu¨yu¨ks¸ehir Belediyesi, Gaziantep Bu¨yu¨ks¸ehir Belediyesi, Anadolu Ajansı, TRT Arapc¸a, TRT Ku¨rdi destekleriyle hayata geçirilen zirve, Garrion Hotel'de gerçekleştiriliyor.

Zirve programının açılışında konuşan DEYSAM ve Savaş Mağduru Engelliler Zirve Programı Başkanı Aylin Çiftçi, savaşın sosyal ve politik yönleriyle ilgili birçok program yapıldığını belirterek, bunların uluslararası toplantılarda değerlendirildiğini söyledi.

Ancak savaş mağduru engellilerle ilgili bir zirvenin yapılmadığına dikkati çeken Çiftçi, "Savaşta engelli duruma gelen ya da savaş öncesi engelli olup da savaşı bu zorluklarıyla ayrıca yaşayan kişilerle ilgili, bir çalışma ne Türkiye'de ne de uluslararası düzeyde biz tespit etmedik. Bu nedenle zirve programını, savaş mağduru engelliler konusunda yaptık. Oturum başlıkları da sağlık hizmetlerine erişim, insan hakları, psikososyal destek hizmetleri, sosyal hizmetleri ve çalışmalarını oturum başlıkları olarak ayrı ayrı değerlendirdik." diye konuştu.

Zirveyle önlerine bir yol haritası çıkmasını istediklerini ifade eden Çiftçi, savaş mağdurlarıyla ilgili hiçbir istatistik verinin de ellerinde olmadığını vurguladı.

Çiftçi şunları kaydetti:

"Zirvenin devamındaki çalışmaları koordine etmek üzere de, Savaş Mağduru Engelliler İşbirliği Teşkilatı kurulacak. Bu iki günlük zirvenin sonunda, bildirimiz okunduktan sonra, böyle bir teşkilat oluşturulacak. Bu teşkilatın koordinatörü olacak ve ilgili bütün kurumları koordine edecek. Kimin hangi çalışmalarının hangi süreye kadar tamamlanacağını, organizasyonunu yapacak. Neticede, sonuç bildirgemiz, bütün program boyunca olan konuşmalar, kitaplaşmış olacak. İlgili kurumlara iletildikten sonra da sonuç bildirgesinde, kendilerinden beklenilen çalışmalarla ilgili, geri dönüşler bu iş birliği teşkilatı tarafından takip edilecek."

Açılış konuşmalarının ardından programda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Engelli Merkezi Grubu tarafından, savaş türkülerinden oluşan mini bir konser verildi. Zirve kapsamında Anadolu Ajansı foto muhabirlerinin çektiği fotoğrafların yer aldığı "Savaş Mağduru Engelliler Fotoğraf Sergisi" açıldı.

Zirve programına, Afganistan, Azerbaycan, Bosna-Hersek, I·ran, I·ngiltere, Kanada, Lu¨bnan, Suriye'den ve u¨lkemizden bakanlıklar, kamu kurumları, yerel yo¨netimler, u¨niversiteler, sivil toplum kuruluşlarından uzmanlar katıldı.

"Savas¸ Magˆduru Engelliler Zirvesi"

"Savas¸ Magˆduru Engelliler Zirvesi"nde, savas¸ nedeniyle engelli duruma gelen veya daha o¨nce engelli olup savas¸ nedeniyle sorunları daha da bu¨yu¨yen savas¸ magˆdurları ile alakalı mevcut

durum, sorunlar ve c¸o¨zu¨m o¨nerileri degˆerlendiriliyor. Zirvenin devamında, bu c¸agˆrının hayata gec¸irilmesine yo¨nelik arama konferanslarının organize edilmesi, detay aras¸tırma ve uygulamaların yapılması sagˆlanacak.

Zirve, bildiri kitapc¸ıgˆı, fotogˆraf albu¨mu¨, aras¸tırma raporlarının hazırlanması, arama konferansları, belgesel yapımı ve ulusal-uluslararası ilgili kurum/kurulus¸ bilgilendirme faaliyetleri ile yarın da devam edecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Savaş Mağduru Engelliler Uluslararası Zirve Programı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement