Savaş Muhabiri Adaylarının Zorlu Eğitimi - Son Dakika
Güncel

Savaş Muhabiri Adaylarının Zorlu Eğitimi

CEM ŞAN - Anadolu Ajansı (AA) Haber Akademisi ve Polis Akademisi Başkanlığınca ortaklaşa düzenlenen "7. Dönem Savaş Muhabirliği Sertifika Programı"nda muhabirlerin zorlu eğitimi devam ediyor.

01.09.2016 23:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MEHMET FATİH ASLAN - CEM ŞAN - Anadolu Ajansı (AA) Haber Akademisi ve Polis Akademisi Başkanlığınca ortaklaşa düzenlenen "7. Dönem Savaş Muhabirliği Sertifika Programı"nda muhabirlerin zorlu eğitimi devam ediyor.

Savaş, afet ve olağanüstü hallerde görev yapacak operasyonel muhabirler yetiştirmek amacıyla düzenlenen programda kursiyerler, Türkiye'nin ve dünyanın sayılı uzman polis ve askerleri tarafından eğitiliyor.

AA habercilerinin yanı sıra ulusal ve uluslararası medya kuruluşlarında çalışan muhabir, foto muhabiri ve kameramanların da katıldığı programda, kursiyerler, savaş, doğal afet ve diğer olağanüstü hallerde görev yapabilecek şekilde yetiştiriliyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri ve Polis Akademisi ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) uzman kadroları tarafından verilen eğitimlerde haberciler, görev başında maruz kalabilecekleri saldırı ve tehlikelere karşı hayatta kalabilmeleri için donatılıyor.

Saldırılarda kendilerini savunmayı öğreniyorlar

Eğitimin ilk bölümünde Rota Belirleme ve Harita Okuma, Hava ve Deniz Operasyonları, Teknoloji ve Bilgi İletim Teknikleri, Ortadoğu Jeopolitiği başlıklarında teorik dersler alan savaş muhabiri adaylarına yaralanmadan kendini savunma, vücudun hassas ve kritik noktaları, mesafe kontrolü ve odaklanma, silahsız saldırgana karşı savunma, bıçaklı veya sopalı saldırgana karşı savunma, yakın savunma taktikleri, gazetecilere yönelik saldırılarda yapılması gereken savunma hareketleri hem teorik hem de uygulamalı olarak anlatıldı.

AFAD tarafından deprem, sel, heyelan, çığ düşmesi gibi doğal afetlerde hayatta kalma eğitimleri verilen kursiyerler daha sonra kurulan iplerle karşıdan karşıya yaralı kurtarma, duvara tırmanma, üst katlardan ipli kurtarma konularında uygulamalar yaptı.

Kimyasal, biyolojik, radyasyon ve nükleer (KBRN) saldırılarında korunma yöntemleri hakkında da eğitimler alan kursiyerler, UTV aracıyla arazide yaptıkları geziyle stres attı.

Kursiyerlerden Zehra Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her türlü koşul altında muhabirlik yapmak için verilen eğitimlerin önemli olduğunu söyledi.

Eğitimin hem mesleğine hem de hayatına çok fayda sağlayacağına inandığını belirten Yılmaz, "Eğitimler özellikle savaş, deprem, sel gibi olaylarda hayatta kalmak adına bize çok katkı sağlayacak. Binadan iple yaralı kurtarma, duvardan tırmanma ve yine karşıdan karşıya iple geçişleri zor olmasına rağmen kolay bir şekilde gerçekleştirdim." dedi.

AA foto muhabiri Erçin Top da yükseklik korkusu olduğunu ancak iple yaralı kurtarma eğitimiyle korkusunu yendiğini belirtti.

Savaş bölgelerinde hayatta kalmak için bu eğitimleri almanın zorunlu olduğunu vurgulayan Top, "Savaş bölgelerinde bu eğitim sayesinde elimden geldiğince işimi en iyi şekilde yapmayı düşünüyorum. İyi ki bu eğitimi alıyoruz." diye konuştu.

Uygulamalı eğitimlerde hayatında nadir karşılaşabileceği anları yaşadığını ifade eden Anıl Kuru ise eğitimlerin bazen kendileri için stresli geçmesine rağmen sonuçlarının iyi olduğunu ve eğitimde yer aldığı için mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Dağda kamp ve suda hayatta kalma dersi

Program kapsamında kursiyerlere, deniz polislerince Kesikköprü Barajı'nda suda hayatta kalma, Özel Harekat Dairesi Başkanlığınca Elmadağ'da gerçekleştirilecek kampta ise silah, balistik, adam kaçırma, rehin alma, kontrol noktaları ile kişisel güvenlik, kurşun geçirmez ekipman ve gaz maskesi kullanımı ile Çevik Kuvvet ekipleri tarafından da toplumsal olaylara müdahale sırasında yaşanabilecekler konusunda eğitimler de verilecek.

24 kişinin katılımıyla başlayan eğitim, 9 Eylül'e kadar devam edecek.

Savaş Muhabiri Adaylarının Zorlu Eğitimi
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Savaş Muhabiri Adaylarının Zorlu Eğitimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Erzincan Valiliği, ALES sınavı saatlerinde gürültü kirliliği yapmamaları konusunda uyarıda bulundu
    08:27 Erzincan Valiliği, ALES sınavı saatlerinde gürültü kirliliği yapmamaları konusunda uyarıda bulundu

    Erzincan Valiliği, bu hafta sonu yapılacak olan ALES sınavı saatlerinde vatandaşlardan gürültü kirliliği yapmamalarını istedi. Sınavın yapılacağı binaların yakınında klakson çalınmaması, sirenlerin çalışmaması ve her türlü gürültünün yapılmaması gerektiği belirtildi.

  • İstanbul, Marmara depremine hazırlanmaya başlasa 15-20 seneye hazır olur
    08:25 İstanbul, Marmara depremine hazırlanmaya başlasa 15-20 seneye hazır olur

    Bilim Akademisi üyesi, yer bilimci ve deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, erken uyarı sisteminin can kurtarıcı olmadığını, asıl önemli olanın İstanbul'un depreme hazırlanması olduğunu belirtti. Ayrıca, çalışmalara bugün başlanması halinde ortalama 15-20 yıl içerisinde İstanbul'un depreme hazır olabileceğini ifade etti.

  • İzmir'de kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti
    08:06 İzmir'de kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti

    İzmir'in Konak ilçesinde iki aile arasında çıkan kavgada tabancayla yaralanan 35 yaşındaki adam, hastanedeki yaşam mücadelesini kaybetti. Kavganın ardından gözaltına alınan bir kişiyle diğer iki kişinin yakalanması için çalışmalar devam ediyor.

  • Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi
    07:53 Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kenti, yaşanan depremlerde zarar görmedi. Antik kentin, Anadolu Ajansı tarafından dron ile yapılan görüntüleme sonucunda zarar görmediği belirlendi. Sebastapolis Antik Kenti, M.S 98-117 yıllarında Kapadokya eyaletine dahil edilmiş ve Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olarak biliniyor. Ancak zamanla önemini kaybeden ve unutulan antik kent, 1986 yılında başlayan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılmaya başlandı.


Advertisement