Savcıdan Baro Başkanı'na: Burada Yargıya Atıp Tutmayın - Son Dakika
Güncel

Savcıdan Baro Başkanı'na: Burada Yargıya Atıp Tutmayın

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi ve eski yönetim kurulu üyesi 10 avukat hakkında, CMK kapsamında otomatik avukat atama sistemini kapattıkları gerekçesiyle 'Görevi kötüye kullanma' iddiasıyla açılan davaya başlandı.

27.05.2015 15:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi ve eski yönetim kurulu üyesi 10 avukat hakkında, CMK kapsamında otomatik avukat atama sistemini kapattıkları gerekçesiyle 'Görevi kötüye kullanma' iddiasıyla açılan davaya başlandı. Baro Başkanı Tahir Elçi'nin savunma yapması sırasında, daha önce bir cinsel istismar davasında 150 yıl hapisle yargılanan sanığa 10 yıla kadar hapis cezası isteyerek gündeme gelen Savcı Şaban Özdemir'in araya girip, "Burada yargıya atıp tutmayın" demesi, duruşmada gerginliğe neden oldu.

Diyarbakır Barosu 18 Aralık 2012 tarihinde Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre zorunlu müdafi olarak görevlendirilen avukatlara yol masrafları için ödeme yapılmasını istedi. Başsavcılığın bu talebi Adalet Bakanlığı'na iletti. Bakanlık da sorunun Başsavcılık tarafından çözülmesini istedi. Sorunun çözülememesi üzerine toplanan Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu, ödenecek olan 25 liraya kadar yol ücreti için avukatların savcı ve hakim kapısında bekleyeceklerini ve bunun kabul edilemez olduğunu belirtti. Toplantı sonucunda zorunlu avukat atama sistemi olarak bilinen 'OCAS' sisteminin kapatılmasına ve soruşturma makamlarından gelecek avukat taleplerinin yazılı olarak bildirilmesine karar verildi.

20 GÜN YAZILI AVUKAT İSTENDİ

Yaklaşık 20 gün boyunca zorunlu avukat talebi yazılı olarak baroya yapıldı. Bakanlığın sorunun idari düzenleme ile çözüleceği yönündeki görüşü üzerine sistem yeniden açılırken, bu süreçte iki güvenlik görevlisi geç avukat görevlendirmesi yapıldığı iddiasıyla tutanak tuttu. Tutanaklar üzerine Başsavcılık, bakanlığı izniyle Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu hakkında soruşturma başlattı.

3 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

Hazırlanan iddianamede Baro Başkanı Tahir Elçi, ile dönemin yönetim kurulu üyeleri Nahit Eren, Kezban Yılmaz, Vedat Güleç, Eshat Aktaş, Sedat Aydın, Cihan Aydın, Yılmaz Demiroğlu, Ahmet Özmen, Özgür Yılmaz Biçen ve Ömer Şeran hakkında 'Görevi kötüye kullanma' iddiasıyla 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istendi. İddianamede alınan kararın usul ve yasaya aykırı olduğunu belirten savcı, şüphelilerin Ceza Muhakemesi Kanunu'nun zorunlu müdafilik öngören emredici nitelikteki maddelerini işletilemez hale getirdiklerini ve soruşturmaların sürüncemede kalmasına sebebiyet verdiklerini vurguladı.

GERGİNLİK YAŞANDI

İddianamenin kabulünün ardından Baro Başkanı Tahir Elçi'nin de bulunduğu 11 avukatın yargılanmasına 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Davanın ilk duruşmasına tutuksuz 11 sanık ile 100'den fazla avukat katıldı. Duruşmanın başında avukatlar, yargılamanın ses ve görüntü olarak kaydedilmesini talep etti. Mahkeme Başkanı ise bilgi işlem sisteminin uygun olmadığını söyledi. Yaşanan tartışmanın ardından konuşan Mahkeme Başkanı, "Gerekli adaba uyalım. Salonun telefonlarla kayıt altına alınması suç. Müdahale etmeyelim. Bu duruma başka anlamlar yükleyip zorlaştırmayalım. Burada kimsenin şahsına, makamına yapılmış bir hakaret yok. Kimlik tespiti yapamazsak, yargılama yapamayız" dedi.

KORKMAYIN SİZİ DE SAVUNACAĞIZ

İddianamenin okunmasının ardından savunma yapan Tahir Elçi, savunma makamı temsilcisi ve üyelerinin yargı karşısında olduğunu belirterek, "Bu yargılama kabul edilemez. Bu yargının kendine yaptığı kötülük. Türkiye'nin yüzde 77.5'i yargıya güvenmiyor. Bugün yakalama kararlarının infaz edilmediği, tahliye kararlarının yırtıldığı, hakimlerin tutuklandığı, ama yargının gıkını bile çıkarmadığı bir dönemi yaşıyoruz. Bu Afganistan'da olsa anlarız. Ama Avrupa Konseyi üyesi bir ülkede olmasına asla ihtimal vermezdim. Biz aslında yargıyı savunuyoruz. Korkmayın, biz sizi de savunacağız" dedi.

AVUKATLARDAN SAVCI'YA TEPKİ

Savunma sırasında Baro Başkanı Tahir Elçi'nin sözünü kesen duruşma savcısı Şaban Özdemir, "Burada yargıya çok atıp tutmayın" dedi. Bunun üzerine duruşmada bulunan avukatlar, daha önce 150 yıl hapisle yargılanan cinsel istismar sanığı için 3.5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası isteyerek gündeme gelen Savcı Özdemir'e tepki gösterdi. Yaşanan gerginlik Mahkeme Başkanı'nın müdahalesi ile sona ererken, avukatlar savcının sözlerinin tutanağa geçmesini istedi. Mahkme Başkanı bunun üzerine söylenenleri tutanağa yazdırdı. Daha sonra görüşü sorulan savcı, yaşanan gerginlik nedeniyle o sözleri sarf ettiğini belirterek, "Yeter artık, yerin dibine girdik. Bir an önce dosyaya geçelim diye araya girdim" dedi.

Diğer sanıkların ifadelerinin alınmasının ardından avukatlar savunma yaptı. Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme duruşmayı erteledi. - Diyarbakır

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Savcıdan Baro Başkanı'na: Burada Yargıya Atıp Tutmayın - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler seçimlerine hazır
    23:42 Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler seçimlerine hazır

    Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, seçim tedbirleri ve güvenlik çalışmaları ile ilgili toplantı düzenledi. Toplantıda, oy kullanılacak okullarda görev yapacak personel ve güvenlik uygulamaları hakkında bilgi sunumları yapıldı. Ağrı İl Emniyet Müdürü Yılmaz İpar, seçimlerin huzur ve güven içinde geçmesi için tüm imkanlarını seferber ettiklerini belirtti.

  • Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Terör belasını tamamen ortadan kaldırmak için kararlıyız
    23:35 Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Terör belasını tamamen ortadan kaldırmak için kararlıyız

    Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Kazandığımız başarıları daha geliştirmek ve nihayetinde terör belasını tamamen ortadan kaldırmak için kararlıyız. Kahraman Mehmetçiğin yürüttüğü operasyonlar, teröristlerin bu coğrafyadan tamamen yok olması için aralıksız sürecek.

  • Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de kıtlık başladığını belirtti
    23:30 Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de kıtlık başladığını belirtti

    Uluslararası Adalet Divanı, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin gıda ve diğer temel ihtiyaçlardan mahrum bırakılması nedeniyle artık bölgede kıtlık başladığını belirterek, İsrail'in engelsiz insani yardım konusunda gerekli ve etkin önlemleri bir an önce alması gerektiğine karar verdi. Mahkeme, İsrail'in BM ile koordineli bir biçimde Gazze'ye insani yardım konusunda gerekli ve etkili önlemleri bir an önce alması gerektiğini vurguladı.

  • Karşıyaka Taraftarları Yıkılan Stadyumun Yeniden Yapılması İçin Miting Yaptı
    23:27 Karşıyaka Taraftarları Yıkılan Stadyumun Yeniden Yapılması İçin Miting Yaptı

    İzmir'in Karşıyaka ilçesinde bir araya gelen taraftarlar, 10 yıl önce yıkılan stadyumun yeniden yapılması için miting düzenledi. Taraftarlar, Karşıyaka İlçe Stadı ve Yalı Tesisleri arazisinde bir araya gelerek meşale yaktı ve çeşitli sloganlar attı. Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı İlker Ergüllü, taraftarın yıllardır yapılmayan Karşıyaka Stadı için yaptığı etkinliğe kulüp yönetimi olarak destek verdiklerini belirtti. Etkinliğe siyasi parti adayları ve kulüp yöneticileri de katıldı.

  • Yeniden Refah Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Yücel Mollaismailoğlu: Cumhur İttifakı'nın Desteklendiği Açıklanmalıdır
    23:27 Yeniden Refah Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Yücel Mollaismailoğlu: Cumhur İttifakı'nın Desteklendiği Açıklanmalıdır

    Yücel Mollaismailoğlu, Milli Görüş'ün geleceği için Cumhur İttifakı'nda yer almanın önemine vurgu yaparak, destek çağrısı yaptı. Ayrıca, Türkiye'nin milli savunma sanayisi alanında kaydettiği gelişmeleri ve partilerinin tutarlılığını vurguladı.

  • Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi
    23:25 Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi

    Mersin Devlet Opera ve Balesi, Tim Rice'ın librettosunu yazdığı, Andrew Lloyd Webber'in müzikleri ile hazırlanan 'Evita Müzikali'nin prömiyerini Mersin Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdi. Müzikalin rejisörlüğünü Caner Akın üstlenirken, orkestra şefliğini Aytuğ Ülgen ve Orkhan Hashimov yaptı. Eserde dekor tasarımı Özlem Topuz, kostüm tasarımı Olcay Engin Kaymaz ve koreograf tasarımı Emre Karaca imzası taşıyor. Müzikalde, eski Arjantin devlet başkanlarından Juan Peron'un eşi Eva Peron'un hayatı anlatıldı. Prömiyere, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk de katıldı.

  • Karşıyaka Taraftarı Stadyumunu Geri İstiyor
    23:25 Karşıyaka Taraftarı Stadyumunu Geri İstiyor

    Karşıyaka taraftarı, yıllar önce yıkılan stadyumlarını geri istemek için Türkiye'nin ilk taraftar mitingini düzenledi. Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı ve diğer sporcular, camia ve taraftarlar, yeni stadyum için destek istedi.

  • Kastamonu'da Camiye Giden Vatandaşlar Tarafından İnşaat Alanında Erkek Cesedi Bulundu
    23:24 Kastamonu'da Camiye Giden Vatandaşlar Tarafından İnşaat Alanında Erkek Cesedi Bulundu

    Kastamonu'nun Kuzeykent Mahallesi'nde yatsı namazı için camiye giden vatandaşlar, inşaat alanında bir erkek cesedi buldu. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yapılan incelemeler sonucunda cesedin İsmail Konukçu'ya ait olduğu ve baş bölgesinden darbe aldığı tespit edildi. İsmail Konukçu'nun intihar ettiği şüphesi üzerinde duruluyor.


Advertisement