Savcının Şehit Edilmesinde İhmal İddiasına Soruşturma İzni Yok - Son Dakika
Güncel

Savcının Şehit Edilmesinde İhmal İddiasına Soruşturma İzni Yok

Tunceli'nin Ovacık İlçesi'nde iki yıl önce PKK'lı teröristlerin silahlı saldırısında şehit olan Cumhuriyet Başsavcısı 34 yaşındaki Murat Uzun'un eşi Cihan Uzun, olayda ihmali olan kamu görevlilerinin tespit edilip cezalandırılması için yaptığı suç duyurusu İçişleri Bakanlığı'na takıldı.

16.04.2014 11:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tunceli'nin Ovacık İlçesi'nde iki yıl önce PKK'lı teröristlerin silahlı saldırısında şehit olan Cumhuriyet Başsavcısı 34 yaşındaki Murat Uzun'un eşi Cihan Uzun, olayda ihmali olan kamu görevlilerinin tespit edilip cezalandırılması için yaptığı suç duyurusu İçişleri Bakanlığı'na takıldı. İçişleri Bakanı Muammer Güler imzasıyla 16 Aralık 2013 tarihinde savcılığa gönderilen yazıyla 10 kamu görevlisi hakkında soruşturma izni verilmedi. 6 kamu görevlisi hakkında da ön incelemeye gerek duymadı. Şehit eşi Cihan Uzun, "Neden sorumluları hukuk yerine bakanlık aklıyor? Neden soruşturmaya bile izin verilmiyor? Kim kimi koruyor? Bu kararla şehit eşimin kanı Ankara'nın üzerine sıçramıştır" dedi.

Tunceli'nin Ovacık İlçesi Başsavcısı Murat Uzun, 19 Eylül 2012 tarihinde eşi ve iki çocuğuyla birlikte yaşadığı lojman binasının girişinde terör örgütü üyesi veya üyelerinin silahlı saldırısında şehit edildi. Olay sonrasında MİT tarafından 12.08.2012 tarihinde düzenlenen raporda, 'Tunceli kırsalında faaliyet gösteren örgüt mensuplarının, Tunceli merkez ve ilçelerinde görev yapan Cumhuriyet Savcıları hakkında keşif faaliyetlerini tamamladıkları ve eylem gerçekleştirmek üzere talimat bekledikleri' istihbaratının yapıldığı, bu istihbaratın da bölgede ilgili kamu kurumlarına iletildiği ortaya çıktı.

Daha sonra şehit eşi 35 yaşındaki Cihan Uzun Ovacık Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunarak ihmali olan kamu görevlilerinin tespit edilip cezalandırılmasını istedi. Suç duyurusu sonrasında Ovacık Cumhuriyet Başsavcılığı görevsizlik kararı vererek dosyayı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi.

İKİ MÜLKİYE BAŞMÜFETTİŞİ RAPOR HAZIRLADI

Suç duyurusu üzerine İçişleri Bakanlığı tarafından görevlendirilen iki Mülkiye Başmüfettişi'nin 23.08.2013 tarihinde hazırladıkları araştırma raporunda, '...12.08.2012 tarihinde MİT tarafından Tunceli kırsalında faaliyet gösteren örgüt mensuplarının, Tunceli merkez ve ilçelerinde görev yapan Cumhuriyet Savcıları hakkında keşif faaliyetlerini tamamladıkları ve eylem gerçekleştirmek üzere talimat bekledikleri istihbaratının alındığı, bu bilginin Ovacık İlçe Jandarma Komutanlığı, Emniyet Müdürlüğüne bildirildiği, bu bilgilere rağmen can güvenliği tehlike altında olan ilçe hakimi ve Cumhuriyet savcıları için ne lojman içerisinde ne de lojman çevresinde gerekli güvenlik önlemlerinin alınmadığı, bu boşluğu fırsat bilen bölücü terör örgütü mensuplarının gerekli keşif faaliyetlerini tamamladıktan sonra, 19.09.2012 tarihinde Ovacık İlçesi'nde görev yapan Cumhuriyet Savcısı Murat Uzun'u korumasız ve silahsız olmasından faydalanarak herhangi bir güvenlik önlemi bulunmayan adliye lojmanı girişinde yakın mesafeden başına bir el ateş etmek suretiyle şehit ettikleri, bu nedenle Ovacık hakim ve savcılarına saldırı düzenleneceği istihbaratının alınmasına rağmen güvenlik önlemi almayan şikayet edilenlerin görevlerini kötüye kullandıkları..." ifadeleri yer aldı.

10 KAMU GÖREVLİSİYLE İLGİLİ SORUŞTURMA İZNİ VERİLMEDİ

Bunun üzerine Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından yazılan ve dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler'in de imzası bulunan 01.10.2013 tarihli yazıda aralarında Tunceli Valisi, Tunceli Garnizon Komutanı, İl Jandarma Komutanı, İl Emniyet Müdürlüğü Koruma Şube Müdür Vekili, Ovacık Kaymakamı ve Ovacık İlçe Emniyet Amiri aralarında bulunduğu 6 kamu görevlisi hakkında ön incelemeye gerek duyulmadığı belirtildi. Aynı yazıda 10 kamu görevlisi ile ilgili ise ön incelemenin devam ettiği bilgisi yer aldı. İçişleri Bakanlığı tarafından 10 kamu görevlisi ile ilgili yapılan çalışma sonlandı ve 16 Aralık 2013 tarihli Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler imzalı savcılığa gönderilen yazıda söz konusu 10 kamu görevlisiyle ilgili soruşturma izni verilmemesine karar verildi.

İDDİALAR DAYANAKSIZ

Bakanlığın savcılığa gönderdiği yazıda, söz konusu istihbarat bilgi notunda bir kadınbölücü terör örgütü mensubunun Tunceli il merkezinde bulunan askeri birlik, emniyet, kamu kurum ve kuruşları ile personeline yönelik canlı bomba türü eylem yapmak amacıyla geldiği bilgisinin yer al aldığı belirtilerek, "Ülkemizde terör olaylarının en yoğun yaşandığı bir bölge olan ve kırsalında halen dört silahlı örgütün faal olduğu Tunceli'de sık sık kamu kurumlarına ve kamu görevlilerine yönelik eylem yapılacağı benzeri istihbari bilgiler alındığı, MİT tarafından 12.08.2012 tarihinde verilmiş olan istihbari bilginin de diğerleri gibi 'genel' nitelikte olduğu, başka bir değişle bu istihbari bilginin 'Tunceli geneli, yani il merkezi ile bütün ilçeler hakkında ve bir meslek grubuna' yönelik olduğu, münhasıran Ovacık ilçesine ve bu ilçedeki savcılara yönelik bir bilgi olmadığı 'Ovacık hakim ve savcılarına saldırı düzenleneceği istihbaratı gelmesine rağmen güvenlik önlemi alınmadığı' iddiasının, dosyadaki bilgi ve belgeler karşısında dayanaksız olduğu kanaatine varılmıştır" denildi. Yazılı metinde ayrıca Savcı Murat Uzun'un koruma talebinde de bulunmadığı belirtildi.

KARAR 4 AY SONRA GELDİ

Bakanlığın soruşturma izni vermemesine dair karar yazısı geçen 4 Nisan tarihinde Samsun İl Sağlık Müdürlüğü'nde görev yapan hemşire şehit eşi Cihan Uzan'a ulaştı. Karar yazısını görünce şoke olduğunu belirten Cihan Uzan, Danıştay 1'nci Dairesi Başkanlığı'na itirazda bulundu. Cihan Uzun, istihbari bilgi bulunmasına rağmen güvenlik önlemi almayan olay tarihinde görevli 10 kamu görevlisi hakkında İçişleri Bakanlığı'nın soruşturma izni verilmemesi kararının iptalini istedi.

BU KARAR VİCDANA SIĞMAZ

Bir Cumhuriyet Savcısı'nın şehit edildiğini bu olayda sorumlu olanlarla ilgili yargılanma izni bile verilmediğini söyleyen şehit eşi Cihan Uzun, "Devlet eşimin kanını yerde koymaz zannetmiştim. 16 Aralık'ta alınan bakanlık kararı bana Nisan ayında ulaşıyor. Şikayetimin üzerinden neredeyse 2 yıl geçecek sadece soruşturma izni verilmemesine karar verebildiler. Buna bir anlam veremiyorum. Bu olayın ihmal olduğu aşikardır. Bunu o dönemde Ovacık'ta olan herkes biliyor. Göz göre göre bu saldırı yapıldı. İhmal zinciri eşimin canına mal oldu. Ben bu kişilerin cezalandırılmasını beklerken bir de İçişleri Bakanlığı'nın engeliyle karşılaştım. Hiç tutarlı yanı olmayan bu kararda vicdana sığmayacak gerekçelerle bu kişiler aklanmaya çalışılmış" dedi.

BAKANLIK DEĞİL HUKUK AKLASIN

Eşinin güvenlik talebinde bulunmadığı için adeta sorumlu tutulduğunu dile getiren Cihan Uzun, "Soruyorum eşim şehit edildikten sonra neden güvenlik önlemleri had safhaya çıkarıldı. Neden daha önce o kadar istihbarata rağmen önlem alınmadı. Şimdi ihmali olanlar ceza alsın. Eğer devlet kendine güveniyorsa korkmuyorsa yargı yolunu açsın. Neden süreç tıkandı. Sorumluları bakanlık değil hukuk aklasın. Eşimin kanı Ankara'nın üzerine sıçradı. Hukuk devletiyiz diyenler şimdi nerede? Eğer bir sonuç alamazsam önce Anayasa Mahkemesi'ne, o da olmazsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracağım. Bu güç, inat ve bilgi bende mevcut" diye konuştu. Şehit başsavcının 6 yaşında Emir Kaan ve 2 yaşında Hakan Taner isimli iki oğlu bulunuyor.

Öte yandan saldırının ardından sürdürülen soruşturma sonunda gözaltına alınan 8 kişiden 6'sı geçen yıl Aralık ayında Malatya'da tutuklanmıştı. - Samsun

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Savcının Şehit Edilmesinde İhmal İddiasına Soruşturma İzni Yok - Son Dakika

  • İzmir Çiğli'deki fabrikada çıkan yangın kontrol altına alındı
    07:59 İzmir Çiğli'deki fabrikada çıkan yangın kontrol altına alındı

    İzmir'in Çiğli ilçesinde bulunan Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ndeki metal kaplama ve plastik fabrikasında çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin 3 saatlik çalışması sonucunda kontrol altına alındı. Yangın sırasında bölgeye sağlık, polis ve çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Fabrikalardaki soğutma çalışmaları ise devam ediyor.

  • Tokat Belediyesi Depremlerin Ardından Vatandaşlara Çorba Dağıttı
    07:58 Tokat Belediyesi Depremlerin Ardından Vatandaşlara Çorba Dağıttı

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 ve 4,1 şiddetindeki depremlerin ardından Tokat Belediyesi, sabah saatlerinde vatandaşlara çorba dağıttı. Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, depremin ardından Vali Numan Hatipoğlu ile toplantı yaptıklarını ve kriz masasının oluşturulduğunu belirtti. Sabah saatlerinden itibaren ise 2 mobil ikram aracıyla vatandaşlara çorba ve ekmek dağıtıldı.

  • Milas'ta orman yangını
    07:52 Milas'ta orman yangını

    Muğla'nın Milas ilçesinde gece saatlerinde otluk ve makilik alanda başlayan yangın ormana sıçradı. İtfaiye ekiplerinin yoğun müdahalesi ile yangın kontrol altına alındı.

  • İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor
    07:43 İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor

    İzmir Çiğli'de bulunan metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik kaplama fabrikasına da sıçradı. Bölgede çok sayıda itfaiye ekibi yangına müdahale ediyor. İhbar üzerine adrese itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

  • Muğla'nın Milas ilçesinde yangın çıktı
    07:37 Muğla'nın Milas ilçesinde yangın çıktı

    Muğla'nın Milas ilçesinde gece saatlerinde otluk ve makilik alanda başlayan yangın ormana sıçradı. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ederek kontrol altına aldı.

  • Tokat'ta art arda 2 deprem! Yozgat ve Sivas'ta da hissedildi, 3 ilçede okullar tatil edildi
    07:31 Tokat'ta art arda 2 deprem! Yozgat ve Sivas'ta da hissedildi, 3 ilçede okullar tatil edildi

    AFAD verilerine göre Tokat'ta 4.7 ve 4.1 büyüklüğünde art arda 2 deprem meydana geldi. Sivas ve Yozgat başta olmak üzere çevre illerde de hissedilen depremde olumsuz bir durum oluşmazken, Tokat Valisi Numan Hatipoğlu geceyi dışarıda ateş yakarak geçiren vatandaşları ziyaret ederek, geçmiş olsun dileğinde bulundu. Öte yandan 3 ilçede okullar tatil edildi.

  • İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor
    07:10 İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor

    İzmir Çiğli'de bulunan metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik kaplama fabrikasına da sıçradı. Bölgede çok sayıda itfaiye ekibi yangına müdahale ediyor. İhbar üzerine adrese itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

  • Ghost of Tsushima Director's Cut PC Sistem Gereksinimleri Açıklandı
    07:09 Ghost of Tsushima Director's Cut PC Sistem Gereksinimleri Açıklandı

    Sony, Ghost of Tsushima Director's Cut için PC sistem gereksinimlerini açıkladı. Sucker Punch Productions tarafından geliştirilen açık dünya aksiyon oyunu, 16 Mayıs'ta Epic Games Store üzerinden PC için erişilebilir olacak. Oyunun düşük ayarlarda 1080p çözünürlükte 30 FPS'de çalışması mümkün olacak. Önerilen ise yüksek ayarlarda 1080p'de 60 FPS'yi hedefliyor. Ayrıca oyun en yeni grafik teknolojilerini destekleyecek ve ultra geniş monitörleri de destekleyecek. Ghost of Tsushima Director's Cut, tek oyunculu senaryoya ek olarak Iki Island genişlemesini ve Legends çok oyunculu modunu sunacak. PC ve PlayStation için çapraz oyun desteği de bulunacak. Oyunun fiyatı 1499 TL olacak.

  • İzmir Çiğli'de kauçuk ve plastik fabrikasında yangın! Ekipler olay yerine sevk edildi
    07:03 İzmir Çiğli'de kauçuk ve plastik fabrikasında yangın! Ekipler olay yerine sevk edildi

    İzmir'in Çiğli ilçesindeki Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde yer alan kauçuk ve plastik fabrikasında yangın çıktı. Kısa sürede büyüyen yangın diğer fabrikalara da sıçrarken ihbar üzerine bölgeye sağlık, polis ve çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi.

  • İzmir Çiğli'de metal kaplama fabrikasında çıkan yangın plastik fabrikasına da sıçradı
    06:59 İzmir Çiğli'de metal kaplama fabrikasında çıkan yangın plastik fabrikasına da sıçradı

    İzmir Çiğli'de bulunan Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ndeki metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik kaplama fabrikasına da sıçradı. Bölgede çok sayıda itfaiye ekibi yangına müdahale ediyor. İhbar üzerine adrese itfaiye, polis ve 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi. Fabrikalardaki yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.


Advertisement