Sayaç Okuma ve Kaçak Bedeli Alımına Son Verilmeli" - Son Dakika
Güncel

Sayaç Okuma ve Kaçak Bedeli Alımına Son Verilmeli"

Elektrik’te tüketicilerden alınan ücretleri değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Merkez Onur Kurulu Başkanı Av. Pınar Turhanoğlu Gücüyener, “EPDK elektrik fiyatında hizmet alımının tüketicilere dayatılmasına aracılık etmekten vazgeçmelidir” dedi.

15.12.2014 13:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Elektrik'te tüketicilerden alınan ücretleri değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Merkez Onur Kurulu Başkanı Av. Pınar Turhanoğlu Gücüyener, "EPDK elektrik fiyatında hizmet alımının tüketicilere dayatılmasına aracılık etmekten vazgeçmelidir" dedi.

Gücüyener, konuyla ilgili açıklamasında, Silifke'de yaşayan bir abone, 'elektrik faturalarına yansıtılan kayıp kaçak bedelinin hukuka aykırı olduğu' gerekçesiyle dağıtım şirketi aleyhine başvurduğu tüketici hakem heyetinin aboneyi haklı bularak kayıp kaçak bedelinin tüketiciye iadesine karar verdiğini anlattı. Av. Pınar Turhanoğlu Gücüyener, "Dağıtım şirketinin itiraz ve temyiz talepleriyle dava Asliye Hukuk Mahkemesi, Yargıtay 7'nci Hukuk Dairesi ve son aşamada Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nda görüşüldü. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2 1 Mayıs 2014 tarihinde verdiği kararla 'Tüketicilerden kayıp kaçak bedeli adı altında bir bedelin alınmayacağına' oy çokluğu ile karar verdi" dedi.

SINIRSIZ YETKİ YOK

4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu'nun 4/1,2 madde metninden de açıkça anlaşılacağı üzere, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) tüketicilere yapılacak elektrik satışlarında uygulanacak fiyatlandırmaya esas unsurları tespit etme görevi verildiğini aktaran Gücüyener, "Bu maddede de anlatılmak istenilen hususun 1 kw elektrik enerjisinin tüketicilere ulaşıncaya kadarki maliyet ve kar payı olup, yoksa Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na sınırsız bir fiyatlandırma unsuru belirleme yetkisi ve görevi vermediği açıktır" dedi. Gücüyener şunları söyledi:

"Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu bu maddeye dayanarak 11.08.2002 gün ve 24843 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Perakende Satış Hizmet Geliri ile Perakende Enerji Satış Fiyatlarının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ"i yayımlamış ve lisans sahibi şirketlerde bu tebliğe uygun olarak tüketiciden kayıp-kaçak bedeli adı altında bedel tahsil etmişlerdir. Ancak yukarıda açıklandığı üzere tebliğin dayanağı olan 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu'nun 4'üncü maddesinde, Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu'na sınırsız bir fiyat belirleme hak ve yetkisi verilmemiştir."

HAKSIZ ÜCRETLER ENGELLENMELİ

Sayaç okuma bedellerinin de yeni bir hizmet satımı niteliğinde olduğuna değinen TÜKDES Genel Merkez Onur Kurulu Başkanı Av. Pınar Turhanoğlu Gücüyener, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun Haksız Şartları düzenleyen 5'inci ve satıştan kaçınma başlıklı 6/3 maddesine aykırıdır. EPDK elektrikte kayıp kaçak, sayaç okuma bedeli gibi tüketicilerden haksız olarak alınan ücretlerin alımını engellemelidir. Bu tür kesintilere maruz kalan tüketiciler haklarını tüketici hakem heyetlerinde aramalıdır." - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Sayaç Okuma ve Kaçak Bedeli Alımına Son Verilmeli' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement